Dupa invazia Armatei Rosii in Ucraina, anturajului exclusivist al lui Vladimir Putin, format din oligarhi puternici si (pana acum!) loiali, si-a vazut conturile blocate, accesul international restrictionat si bunurile confiscate, ceea ce a generat pierderi de sute de miliarde in doar cateva zile – toate cu scopul de-a pune presiune pe conducerea de la Kremlin si de-a taia finantarea Armatei Rosii. Dar cine sunt acesti oligarhi si cum au ajuns sa ocupe primele locuri in topul bogatilor lumii?
Igor Secin
Liderul informal al grupului „siloviki“ si presedintele gigantului petrolier Rosneft este a doua cea mai puternica persoana din Rusia. Sanctionat inca din 2014, dupa anexarea fortata a peninsulei Crimeea, fostul vicepremier al Rusiei (2008-2012) este confidentul lui Putin, ei ruland afaceri inca din anii ’80, cand Igor Secin (61) lucra in Mozambic ca traducator – el fiind specializat in franceza si portugheza – si inlesnea exporturile de petrol.
Ajuns in fruntea Rosneft, tot el a supervizat preluarea companiei petroliere Yukos, a oligarhului Mihail Hodorkovski, cazut in dizgratia lui Putin.
Igor Secin este si miliardarul care s-a imprietenit atat de tare cu Rex Tillerson, fost boss la Exxon Mobil, si fost secretar de stat al SUA, pe vremea presedintiei lui Donald Trump, incat se plimba cu bicileta cu Tillerson pe soselele din Statele Unite ale Americii, pe cand cei doi erau amandoi in lumea petrolistilor si Obama era presedinte.
El este cunoscut si pentru povestea cu iz de telenovela traita cu cea de-a doua sotie, Olga, fosta lui secretara, cu 30 de ani mai tanara, de care a divortat in anul 2017. Dupa ea, Secin si-a botezat iahtul Sfanta Printesa Olga. Dar, pentru ca Olga l-a parasit, fiind surprinsa la un moment dat in compania unui pilot italian de curse, rusul a schimbat numele iahtului in Amore Vero. Mai mult decat atat, el a ordonat demolarea cu buldozerul a unei proprietati de peste 50 de milioane de euro, din Moscova, pe care o construise special pentru Olga Rojkova.
Will Smith a demisionat din Academia Oscarurilor: „Lista celor pe care i-am ranit e lunga”
Acum, iahtul Amore Vero, andocat pe Riviera Franceza pentru reparatii, a fost sechestrat dupa ce echipajul a incercat o manevra de fuga. Iar mana prigonitorilor sai l-au ajuns si pe fiul sau, Ivan Secin (33).
Roman Abramovici
Cel mai „monden“ dintre oligarhii lui Putin, patronul clubului de fotbal Chelsea, e un fost mecanic auto care, dupa caderea comunismului, sl-a deschis o mica afacere cu... ratuste de plastic. Aceasta a luat amploare, Abramovici fiind producator de jucarii de plastic, la Moscova. Apoi, a inceput sa investeasca la bursa, tranzactionand petrol pe prima bursa de marfuri deschisa in capitala Rusiei.
Dar prima mare afacere a fost posibila gratie schemei "imprumuturi contra actiuni" din 1995, cand oamenii de afaceri imprumutau bani administratiei Eltin, primind pachete de actiuni in cadrul companiilor de stat. Dupa ce l-a intalnit pe Boris Berezovski (fosta eminenta cenusie a Kremlinului in timpul presedintiei lui Boris Eltin), i-a venit ideea sa dezmembreze compania petroliera de stat Rosneft si sa creeze Sibneft, pe care cei doi au achizitionat-o prin intermediul practicii "imprumuturi contra actiuni".
Tot prin intermediul lui Berezovski, Abramovici si-a facut intrarea la Kremlin, devenind un apropiat al fiicei presedintelui Eltin si al altor oameni influenti, printre care si Vladimir Putin.
Acesta a mai facut o avere dupa ce a cumparat companii din industria de aluminiu a Rusiei, iar in 2003 a vandut 25% din RusAl, compania de stat producatoare de aluminiu, unul alt oligarh, Oleg Deripaska, pentru 1,9 miliarde de dolari. Ulterior, a mai cedat 25% pentru alte 540 milioane.
Cu o avere de peste 15 miliarde de euro facuta in mare parte din productia de aluminiu, Roman Abramovici a fost vanat de englezi tocmai pentru a da un exemplu celorlalti. Dupa ce i-a fost interzis sa mai locuiasca in Marea Britanie, Roman Abramovici (55) a vrut sa-si vanda clubul pentru 3 miliarde de lire sterline, insa un posibil cumparator elvetian a dat inapoi.
Intre timp, el a fost expulzat si n-a mai avut voie sa-si vanda nici clubul, nici cele doua proprietati de lux din Londra, un conac cu 15 dormitoare din Kensington Gardens si un penthouse pe 3 nivele, in Chelsea Waterfront, in valoare totala de 175 de milioane de lire sterline, dupa cum informeaza „The Guardian“.
Abramovici mai are si doua iahturi luxoase: Solaris, pentru care a platit anul trecut 500 de milioane de euro, si Eclipse, al doilea ca marime din lume.
Intre timp, dupa ce a fost propus in echipa de negocieri pentru pace in conflictul ruso-ucrainean, Roman Abramovici a fost otravit si scos de pe „lista de mentiuni" a lui Vladimir Putin (adica si Kremlinul s-a dezis de el), iar comunitatea internationala a decis ridicarea restrictiilor in privinta lui.
Fratii Rotenberg Arkadi (70) si Boris (65)
Sunt prietenii din copilarie ai lui Vladimir Putin, din Sankt Petersburg (la vremea aceea, Leningrad). In adolescenta, isi petreceau timpul impreuna si se antrenau la judo si sambo (arta martiala dezvoltata in URSS de NKVD, stramosul KGB-ului), Arkadi fiind chiar partenerul de judo al lui Putin. Era firesc, deci, ca ei sa ramana in anturajul liderului de la Kremlin si sa aiba parte de beneficii consistente.
Ei detin active in constructii, instalatii, electricitate, ingrasaminte si domeniul bancar, firmele lor primind, de exemplu, contractul de 7 miliarde de dolari pentru infrastructura Olimpiadei de iarna de la Soci, din 2014, dar si contractul pentru constructia podului Kerci, ce leaga Peninsula Crimeea de Rusia. Totodata, ei au grupat in Stroigazmontaj firmele-satelit cumparate de la Gazprom.
Arkadi are o avere de 3 miliarde de dolari, care a fost atinsa, in 2014, de sanctiunile UE, cand autoritatile din Italia i-au confiscat un hotel la Roma, si doua vile din Sardinia. In 2021, dupa ce organizatia lui Alexei Navalnii a documentat palatul construit la malul Marii Negre pentru Putin, Arkadi a sustinut ca proprietatea i-ar apartine lui. Copiii sai, Lilia (43), Igor (47), afacerist in domeniul transporturilor, forajelor si sistemelor telematice de semaforizare si taxare inteligenta, si Pavel (22), jucator profesionist de hochei la Dinamo Sankt Petersburg, au fost pusi si ei pe lista de sanctiuni a SUA.
Boris are o avere de trei ori mai mica si a scapat, pana acum, de sanctiunile Vestului. El detine mai multe proprietati pe Coasta de Azur si le-a cumparat copiilor sai, Boris Junior si Roman, vile in Moscova si Londra. Acum se afla pe lista celor sanctionati, la fel si copiii si sotia sa, Karina (43), care concureaza din partea Rusiei la competitii internationale de echitatie.