02.06.2022
Mii de diamante, safire, smaralde si sute de perle! Cum arata rochia de incoronare a Reginei Elisabeta a II-a, dar si coroana care cantarea aproximativ trei kilograme - FOTO/VIDEO

La 3 iunie 1953, Elisabeta a II-a a devenit regina Marii Britanii. In acest articol iti prezentam cea mai impresionanta rochie a monarhului pe care a purtat-o atunci cand a fost coronata. 

Astazi, in Marea Britanie se serbeaza cea de-a 70-a aniversare a domniei Elisabetei a II-a. Ea este primul monarh din istoria tarii care a traiat pana la jubileul sau de platina. Cu ocazia acestei sarbatori iti povestim cum au avut loc pregatirile pentru incoronarea Elisabetei a II-a si ce se stie despre celebra tinuta regala creata pentru aceasta ceremonie - o rochie impodobita cu diamante, ametiste, perle si o coroana care cantarea trei kilograme.

Rochia reginei

Pentru coronarea reginei, intregul Palat se pregatea minutios. Unul dintre elementele importante la ceremonie a fost rochia reginei, care la fel a fost pregatita cu mare atentie. 

Regina Elisabeta o va cunoaste pentru prima data pe fiica printului Harry si a lui Meghan Markle. Cand va avea loc intalnirea

Rochia regala a fost creata de un designer britanic renumit - Norman Hartnell. Tot el a creat si rochia de mireasa pentru, cum era inca pe atunci, Printesa Lilibet. 

Pana a trece la treaba, Hartnell a analizat minutios istoria si traditiile tuturor rochiilor pentru astfel de ceremonii. De asemenea, a studiat detaliile protocolului si istoria tinutelor ceremoniale. Tinuta a fost creata sub controlul strict al monarhului. Designerul a avut opt consultari cu viitoarea regina inainte de a decide in cele din urma ce varianta va alege. 

Intr-un final, ei s-au oprit la o rochie alba, din satin, cu maneci de tip pelerina, decolteu in forma de inima, fusta evazata si trena. 

Imagini nemaivazute pana acum cu regina Elisabeta a II-a, intr-un nou documentar BBC - FOTO/VIDEO

Viitoarea regina a fost deosebit de atenta in alegerea principalelor simboluri ale Marii Britanii si ale tarilor din Commonwealth, care i-au impodobit rochia. Pe tinuta regala erau brodate frunze de artar - simbolul Canadei, snopi de grau - simbolul Pakistanului, lotusi - Africa de Sud, trandafiri - Anglia, praz galez, trifoi iralndezi si ciulini scotieni. Pentru a coase toate aceste ornamente au lucrat aproximativ trei mii de brodari. Ei au realizat diferite figure cu fir de aur si au impodobit tinuta cu diamante, perle, ametiste, cristale si alte pietre pretioase. 

Rochia a fost livrata la palat cu cateva zile inainte de incoronare. Singurul lucru pe care Lilibet l-a spus cand a vazut rochia a fost cuvantul „Great”. Peste rochie, viitoarea regina a imbracat o manta lunga de catifea de culoare mov, cu captuseala de matase. Manta era brodata cu frunze de maslin aurii si snopi de grau - simbolul pacii si al prosperitatii. Pentru aceasta manta au lucrat douasprezece oameni, timp de 3,5 mii de ore. 

In timpul ceremoniei, conform protocolului, deasupra rochiei trebuie purtata o haina de in alb, numita colobium sindonis. Designerul regal a creat o rochie simpla, speciala pentru aceasta haina, fara dantela sau podoabe.

Biletel scris de Regina la 11 ani, facut public pentru prima data. E semnat „Lilibet de una singura” - FOTO

Procesul crearii rochiei regale era tinut in mare secret. Zeci de magazine americane, pentru sume fabuloase de bani, incercau sa afle detalii despre cum va arata tinuta regala, cu scopul de a crea copii ale acesteia cu putin timp inainte de evenimentul regal. Cu toate acestea, designerul a ramas fidel viitoarei regine si a refuzat orice oferta tentanta. 

Coroana

Coroana regala era grandioasa. Ea a fost impodobita cu 2868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde si sute de perle. Aceasta cantarea aproximativ trei kilograme, de aceea ea a fost adusa inaintea ceremoniei la Palat, pentru ca viitoarea regina sa se deprinda si cu forma, marimea, dar si cu greutatea sa. Lilibet a purtat aceasta coroana zilnic, chiar in timp ce servea ceaiul, citea un ziar sau studia. Ani mai tarziu, Majestatea Sa a recunoscut ca totusi nu s-a putut obisnui complet cu greutatea coroanei si in timpul ceremoniei ii era frica sa ridice capul sus, ca nu cumva sa isi rupa gatul. 

In drum spre Westminster Abbey, viitoarea regina a imbracat diadema de stat a lui George al IV-lea. Acea coroana adesea apare pe timbre. Este impodobita cu trandafiri, trifoi si ciulini, cu 1333 de diamante si 169 de perle.

La ceremonia de incoronare de la Westminster Abbey, care a inceput la ora 11:00, au participat 8.251 de invitati. Designerul Norman Hartnell insusi nu a venit la sarbatoare, explicandu-si decizia prin faptul ca va incurca tuturor acolo. 

De ce Regina Elisabeta a II-a nu va participa la ceremonia de deschidere a Parlamentului, pentru prima data in ultimii 59 de ani

Articole din aceeasi categorie