26.07.2022
Povestea „Reginei” Helen Mirren, singura persoana care a primit tripla coroana a actoriei atat in SUA, cat si in Marea Britanie - FOTO/VIDEO

Helen Mirren, una dintre cele mai cunoscute si mai respectate actrite, cu o cariera ce cuprinde atat scena de teatru, cat si marele ecran si televiziunea, a implinit 77 de ani. Helen s-a nascut la 26 iulie 1945, la Londra. A castigat numeroase premii pentru interpretarile sale impresionante, inclusiv un Oscar pentru rolul principal din productia „The Queen”, in 2007. Numele ei a fost pronuntat de inca trei ori la nominalizarile Academiei Americane de Film: in 1995 si 2002, pentru rolurile secundare in „The Madness of King George” si „Gosford Park”, iar in 2010, pentru rolul principal interpretat in „The Last Station”, potrivit Agerpres.

Autobiografia actritei, intitulata „In the Frame: My Life in Words and Pictures”, a fost publicata in Marea Britanie si SUA, prima editie fiind lansata in 2007, conform paginii oficiale www.helenmirren.com.

S-a nascut sub numele Lydia Petrovna Mironova, intr-o familie cu trei copii. Tatal sau, Vasili Petrovici Mironoff, de origine rusa, lucra la Filarmonica din Londra. Mai tarziu, Vasili Mironoff, a carui familie facea parte din aristocratia rusa, a schimbat legal numele de familie in „Mirren”, potrivit site-ului Biography.com.

Desi a fost atrasa din copilarie de lumea teatrului, parintii au trimis-o sa studieze la un liceu catolic, in Southend-on-Sea. Datorita unui profesor de engleza din institutie, a fost selectata in trupa Teatrului National de Tineret, cand avea 18 ani. La 20 de ani, o juca pe Cleopatra in tragedia „Antoniu si Cleopatra”, interpretarea facilitandu-i selectia in compania de teatru Royal Shakespeare. Rolurile care au urmat - Castiza (1966), Cressida (1968) si Lady Macbeth (1974) - i-au adus atributul de „Regina sexului din Stratford” („The Sex Queen of Stratford”).

Ce mare a crescut fiica Ginei Pistol si a lui Smiley. Josephine e blonda, ca mama sa - FOTO

Se lanseaza in lumea filmului odata cu rolul jucat in productia „Age of Consent” (1969), regizata de Michael Powell, aminteste site-ul www.helenmirren.com. De atunci, a interpretat numeroase personaje renumite, in productii precum „Caligula” (1979), „Excalibur” (1981), „Calendar Girls” (2003), „Hitchcock” (2012) si a intrat in pielea reginelor Elisabeta I, Charlotte si Elisabeta a II-a, precum si a imparatesei Ecaterina cea Mare.

Cariera in film a prins contur ca o extensie a interpretarilor de pe scena de teatru. Rolul din filmul „Cal” (1984) i-a adus actritei distinctia pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Cannes si premiul Academiei Britanice (BAFTA).

Pe micul ecran, Helen Mirren s-a remarcat in rolul detectivului Jane Tennison din serialul „Prime Suspect”, care a inceput in 1992. Pana in 2006, cand s-a incheiat difuzarea serialului, Hellen Mirren primise trei premii BAFTA si un premiu Emmy pentru acest rol. A continuat sa straluceasca si pe scena de arta dramatica, fiind nominalizata la premiile Tony pentru rolurile din „A Month in the Country” (1995) si „Dance of Death” (2002).

Prima nominalizare la premiile Oscar a venit in 1995, pentru interpretarea reginei Charlotte in „The Madness of King George”. Acest rol a fost recompensat cu premiul pentru interpretare feminina la Festivalul de la Cannes. In 1997, Helen Mirren a primit Globul de Aur pentru rolul din „Losing Chase”.

Sirul de premii care a urmat i-a adus actritei recunoastere si din partea Casei regale, astfel ca, in 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).

A nascut in urma cu trei saptamani, dar e intr-o forma de invidiat! Vezi cum arata acum sora lui Paris Hilton - VIDEO

Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea in productia „The Queen” a reprezentat punctul culminant al carierei, actrita primind Oscarul, Globul de Aur si premiul BAFTA. Si pentru interpretarea reginei Elisabeta I, in miniseria difuzata de HBO in 2005, a fost recompensata cu Globul de Aur si un premiu Emmy. In 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei si inca una la Globurile de Aur pentru rolul din filmul biografic despre Lev Tolstoi - „The Last Station”.

In 2014, numele actritei a fost din nou pronuntat in randul nominalizarilor la Globul de Aur, pentru rolul din comedia „The Hundred-Foot Journey”. Intre timp, s-a intors la Regina Elisabeta a II-a in spectacolul de pe Broadway „The Audience”, rol pentru care, in iunie 2015, a fost distinsa cu primul premiu Tony.

In 2015, a jucat rolurile Maria Altman in „Woman In Gold” si Hedda Hopper in „Trumbo”, pentru ambele fiind nominalizata la Globurile de Aur.

Printul Harry si Meghan Markle nu se mai simt in siguranta in casa din SUA. Ducii de Sussex au chemat politia de mai multe ori

In 2018, a aparut in „Winchester: Casa spiritelor”, „The Leisure Seeker” si „Spargatorul de nuci si cele patru taramuri”.

Anul 2019 a insemnat aparitia pe micul ecran in serialul „Ecaterina cea Mare” difuzat de HBO, rol care i-a adus inca o nominalizare la Globurile de Aur. Pe marele ecran, a jucat in „Berlin, I Love You”, „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw” si „The Good Liar”, conform IMDB.com.

Helen Mirren este singura persoana care a primit tripla coroana a actoriei (trofee de top pentru rolurile de pe scena, marele ecran si TV) atat in America ( premiile Oscar, Emmy, Tony), cat si in Marea Britanie ( premiile BAFTA Film, BAFTA Television si Laurence Olivier).

Actrita britanica Helen Mirren a primit in 2022 premiul pentru intreaga cariera din partea Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild, SAG) in cadrul celei de-a 28-a editii anuale a Screen Actors Guild Awards.

Acest premiu, acordat anual, onoreaza o vedeta a cinematografiei care promoveaza „cele mai frumoase idealuri ale profesiei de actor”.

Helen este pana in prezent „cea mai premiata laureata a premiului SAG Life Achievement”, potrivit SAG, amintind de cele 13 nominalizari la premiile SAG ale actritei si cele cinci victorii.

In aceasta perioada, Dame Helen Mirren filmeaza cu Vin Diesel pentru „Fast & Furious 10”. Au fost fotografiati la Roma in timpul unei scene in varful Castelului Sant' Angelo.

Helen a interpretat prima data rolul lui Queenie in 2017. Ea si-a facut debutul in „The Fate Of The Furious” in acel an ca mama lui Deckard (Jason Statham), Owen (Luke Evans) si Hattie Shaw (Vanessa Kirby). Vedeta de la Hollywood a aparut mai tarziu in spin-off-ul din 2019, „Hobbs And Shaw”, precum si in „Fast & Furious 9”.

Kate Moss a vorbit despre celebra sedinta foto pentru brandul Calvin Klein cu Mark Wahlberg: „Aveam impresia ca ei s-au folosit de vulnerabilitatea mea...” - FOTO

Povestind cum a ajuns sa joace alaturi de Vin Diesel, Dame Helen a spus: „Nu am intrebat, am implorat! M-am folosit de statutul meu atunci cand ni s-a facut cunostinta. Am fost nerusinata si i-am zis: 'O, Doamne, mi-ar placea sa joc intr-unul dintre filmele tale! Te rog, lasa-ma sa fiu in el'. Apoi Vin, cu acea voce frumoasa si profunda a lui, a spus: 'O sa vad ce pot face'. Si a facut-o pentru mine. Mi-a gasit acest mic rol, care a fost perfect. Nu mai facusem niciodata asa ceva inainte. Si, in vanitatea mea, imi doream foarte mult sa conduc singura o masina rapida.”

Din 1997, Helen Mirren este casatorita cu regizorul american Taylor Hackford.

Anul acesta, fiul vitreg al lui Helen Mirren a murit dupa ce s-a luptat cu o forma agresiva de cancer. Intr-o declaratie comuna cu sotul ei,  actrita a dezvaluit ca barbatul s-a stins din viata la varsta de 51 de ani, dupa ce a luptat cu o forma de cancer la ochi. De curand, acesta jucase in American Story si The Mandalorian.

„Eu si Helen suntem inspirati de viata pe care fiul nostru, Rio Hackford, a avut-o si sunte indurerati de pierderea lui. Viata lui ne-a aratat cum sa traim in generozitate si in comunitate.”, se arata in declaratia lor comuna.

Articole din aceeasi categorie