28.06.2022
O refugiata din Ucraina, pentru prima data, a imbracat un port traditional moldovenesc. Vezi cum a avut loc evenimentul organizat de Stela Moldovanu: „Ne-am indragostit de aceasta tara, de mentalitatea de aici, de oamenii si bunatatea lor” - VIDEO

Dragostea Stelei Moldovanu pentru ie este una aparte si deosebita, astfel de Ziua Universala a Iei, femeia a adunat la un loc pe toti cei care iubesc si apreciaza camasa populara. Au fost prezentate peste 30 de ii, toate cusute absolut manual de membrele clubului Maiestria in Actiune. Si invitatii au purtat ii, unele vechi de peste 70 de ani. Mai multe despre eveniment, afla din reportajul ce urmeaza, marca O Seara Perfecta.

De Ziua Universala a Iei, Stela Moldovanu a organizat un frumos eveniment pentru iubitorii camasii populare. Invitatii au putut admira o colectie de ii, cusute manual de membrele clubului Maiestria in actiune.

Natalia Gordienko, Tatiana Heghea, si alte vedete de la noi au imbracat tinute realizate de designerii autohtoni! Vezi cum au aratat colectiile de sezon in cadrul celui mai asteptat eveniment fashion de la noi - VIDEO

„Cred ca le-am adunat pentru ca le-am inspirat. Eu, fiind o femeie foarte activa, cu o gramada de responsabilitati, si copii, si casa, si masa, cumva am aratat ca e posibil sa cosi o ie, chiar daca ai toate aceste lucruri in spate. Dincolo de asta, am promovat ca asta este de fapt o terapie. Cred ca acesta a fost punctul culminant de care s-au legat multe femei. Toate femeile sunt venite din diferite domenii, sunt medici, juristi, femei de afaceri, profesoare si absolut toate domeniile posibile. Poti face asta indiferent de ce experienta ai in spate”, Stela Moldovanu, femeie de afaceri. 

Cei prezenti la eveniment, la fel, au purtat ii. Ana Smolnitchi a imbracat o rochie de tip ie, veche de peste 70 de ani.

„Aceasta tinuta e din Romania. Am cumparat-o de la o interpreta de muzica populara de acolo. Am vanat-o mult timp. Voiam ceva pe negru, cu broderie neagra si in sfarsit am gasit-o. Albastru in broderie e cel mai rar intalnit si asta a fost si mai complicat de a gasi o ie cu albastru. In schimb, o pot purta oriunde, la un targ, in parc, la o intalnire cu prietenii, la o intalnire romantica cu sotul meu. Mie imi pare ca aceste tinute te fac mult mai feminina”, Ana Smolnitchi blogger. 

Pentru aceasta tinuta, Ana a scos din buzunar cateva sute de euro, dar a meritat, spune ea.

„Cu adevarat sunt scumpe. Mai ales iile vechi. Pe doua ii de tip rochie am dat in jur de 500 si ceva de euro. Costa, dar nu simt ca platesc prea mult, gandindu-ma cat timp se coase o ie, uneori chiar ani intregi. Femeile inainte aveau grija de casa, de copii, iar iarna cand nu aveau de lucru pe afara, se apucau de cusut si nu coseau in conditiile pe care le aveam noi, coseau la o lampa mica. E o munca imensa”, Ana Smolnitchi, blogger. 

O iubitoare a camasii populare este si Svetlana Sainsus.

„Daca sincer, imi place foarte mult ia si o port chiar foarte des, nu neaparat la un eveniment, dar poate si la un restaurant, la o zi de nastere. O combin cu un stil modern si imi place foarte mult cum sta. Mereu ma face sa ma gandesc la neamul nostru, la traditii, la istorie, la bunici, la pace, la copilarie. Ia pentru mine inseamna caldura, liniste si imi aduce aminte de vremurile alea bune, cand oamenii erau mai buni”, Svetlana Sainsus, cofondatoare Caritate.md.

Creeaza tinute unice pentru clientii sai! Afla care este cel mai mare vis al designer-ului Rodica Nicov: „Eu am nevoie de luni de zile ca sa ma pregatesc sa creez o colectie asa cum imi place mie” - VIDEO

Pentru prima data a purtat straie populare moldovenesti, Elena, o refugiata din Ucraina.

„Am venit din prima zi de cand a inceput razboiul in Ucraina. Credeam ca nu ne vom retine aici mult si vom merge sa descoperim Europa. Insa, asa s-a primit ca noi ne-am indragostit de aceasta tara, de mentalitatea de aici, de oamenii si bunatatea lor. Am ramas sa traim aici. Acum avem o casa, avem lucru, copiii merg la scoala. Astazi, sunt pentru prima data intr-un port traditional moldovenesc, pentru ca acum asta este casa mea si eu trebuie sa respect traditiile si obiceiurile acestei tari. Imi pare foarte bine si chiar iubesc aceasta tara din tot sufletul. Am gasit aici multe lucruri noi si interesante pentru mine. Pot spune ca m-am gasit pe mine aici”, Elena Prisajniuc, refugiata. 

Una dintre iile prezentate a fost cea a designer-ului Oxana Munteanu. Ea a muncit la aceasta creatie doi ani.

„Cel mai important este mesajul pe care il transmitem noi prin ie si pentru mine este important sa transmit energia mea din generatie in generatie. Este prima ie, dar nu si ultima. Acum lucrez la a doua. Nu pot sa zic ca am prea mult timp, dar cand iti doresti mult, gasesti acele doua ore dimineata, sa te trezesti in liniste si sa cosi”, Oxana Muntean, designer. 

„O schimbare la patrat!” Dupa 10 ani, Cristina Miron si-a scos dreadurile. Vezi cum arata tanara cu parul sau natural - FOTO/VIDEO

Frumusetea portului national este apreciata si de tanara generatie.

„Ia poate fi privita ca port national al Republicii Moldova si a Romaniei, iar in garderoba poti sa o asortezi si cu ceva modern. De exemplu o rochie de piele si o ie, in loc de camasa. Adica, ea poate fi asortata cu mai multe tinute moderne, nu cred ca ar fi exclusa doar pentru ca este mai veche”, Ionela Craciun, 16 ani.

Alergia de sezon! Afla de la alergologul Cristina Toma ce reprezinta aceasta si cum poate fi tratata: „O alergie netratata poate duce la...” -VIDEO

Sursa FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie