16.11.2023
Moldoveanca, mentionata in Ghidul Michelin! Cine este ea, dar si cum a inceput toata povestea sa - VIDEO

Ajunsa in Franta la 21 de ani, dupa ce a calatorit prin multe tari, Oxana Cretu a studiat Arte Plastice la Bordeaux. Dupa ce a activat in domeniul designe-ului de produse a inteles ca ceea ce ii place este gastronomie. Din la arte plastice a ajuns sa faca arta in farfurie si asa a devenit una dintre putinele femei mentionate in Ghidul Michelin. Pe langa faptul ca este chef, este si proprietara unui restaurant in Franta care poarta denumirea de „Inima”. Intreaga poveste a Oxanei o afla dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

Adevarate opere de arta gastronomice au putut savura invitatii unui restaurant din capitala oferite de chef Oxana Cretu. Proprietara a restaurantului „Inima” din Bordeaux, Oxana este una dintre putinele femei chef, care au fost mentionate de catre celebrul Ghid Michelin.

Oxana Cretu a mentionat: „De la inceput nu ma asteptam deloc, ne-au contactat deja sa ne anunte in ghid si a fost o surpriza destul de placuta. Cred ca ei sunt asa cum se mai spune ca ghidul Michelin este foarte secret, dar totusi depinde si de istoria personala a chefului, despre stilul bucatariei, despre ceea ce folosesti in bucatarie. Anul acesta au fost declarate cinci criterii, dintre care este sursingul local adica gatim din produsele locale si desigur echilibru in farfurie. Desigur istoria mea ca sunt din Republica Moldova, am facut arte mai intai si profilul meu este unul mai atipic, asta a solicitat interesul. Avem impresari care ne sustin sa mergem spre ghidul Michelin si pentru o stea desigur”.

Radu Poclitaru - coregraful moldovean care este stabilit in Kiev! Cum s-a schimbat viata profesionala dupa razboi: „Se imparte inainte de 24 februarie si dupa 24” - VIDEO

Stabilita din 2005 in Franta, acolo unde a mers sa studieze Arte Plastice, a ajuns sa lucreze ulterior in design de produse la Bordeaux. Totusi, in timp a inceput sa-si manifeste creativitatea prin gastronomie, alegand sa faca cariera in acest domeniu.

Oxana Cretu a marturisit: „Am facut arte aplicate, m-am specializat in design, design de produse unde am activat un pic si nu mi-a placut foarte mult, adica ma simtem un pic neimplinita si m-am decis sa ma orientez intr-un local la inceput si la foarte scurt timp mi-am dat seama ca sunt foarte pasionata de bucatarie. Ca originile noastre nu ne incurajeaza uneori pentru o meserie in sensul asta, dar acum vazand ca in lume aceasta meserie este una foarte bine vazuta cu notoritate speciala am hotarat rapid sa ma specializez in gastronomie. De la inceput am aplicat foarte mult cunostintele artistice pe care le aveam prin conceptia bucatelor si am invatat foarte multe lucruri noi pana am ajuns la ceva al meu propriu si asa ama ajuns si in ghidul Michelin”.

Sa fii femeie chef, dar si proprietara de restaurant, este frumos si solicitant totodata. 

„Se munceste din greu, se fac ore nebune in permanenta pentru ca ianafara de chef de bucatarie mai sunt si proprietara, deci am tot ce tine de administrativ si am tot timpul ceva de munca. Toata ecjipa este franceza, toata lumea se invata, avem si stagiarii care vin, abordam ceva interes”, a dezvaluit Oxana.

Dupa 3 luni de relatie, Nicoleta Cotorobai a fost ceruta in casatorie! Este sau nu pregatita interpreta pentru nunta: „Eu cred ca...” - VIDEO

In bucataria restaurantului sau se regasesc neaparat produse moldovenesti, astfel incat sa nu uite de radacini.

„In permanenta sunt ceva produse de la noi, ar fi acum la moment catina pentru ca suntem la sezon, migdalele, am si ceva vinuri pentru meniul vinurilor, este hrisca, dar hrsca avem si acolo, deci influenta este continuu”,  a mai adaugat Oxana.

Pateu din ficat cu gutuie si ice wine, pastrav somonat cu foi de dovleac si sos din ciuperci si miere de albini, desert cu polen, propolis si inghetata de levantica sunt doar cateva din felurile de mancare de care au ramas incantati ivitatii.

„Am inlemnit”! Cum a fost surprinsa Olesea Svecla de ziua ei de nastere - VIDEO

Adrian Ursu a ramas placut surprins: „Am ramas cu impresii foarte bune si ma bucur pentru ca am avut ce manca, pentru ca noi nu mancam carne, dar in rest mancam tot, dara stazi au fost multe produse pe care le-am putut degusta si aprecia la justa valoare”.

Olesea Svecla si Anatol Durbala au dezvaluit: „Mi sa parut mancarea delicioasa si rafinata, deci totul cu multe detalii, gustos, cu nuante vii si arome puternice. Eu am mancat numai minciuni, ceea ce credeam ca este mar, a fost ficat nu stiu de care rata, ceea ce arata a floare era dovleac. Ma simteam un infractor deoarece stricam cu furculita opera de arta din farfurie, chia imi era mila sa mananc”.

Vlada Mardari, prezentatoarea Isanatate, a mentionat: „Inedit, interesant, foarte mult conteaza cum arata mancarea, dupa care incepe cumva procesul de digestie de la simpla privire a farfuriei.  Este foarte important ca mancarea sa fie frumaosa si apetisanta”.

Bucataria noastra poate fi reinterpretata si ridicata la un alt nivel, folosind produsele locale, dar si experienta unui bucatar precum este Oxana Cretu.

Fara breton si cu suvite roscate! Imagini de colectie cu Irina Rimes de pe vremea cand a participat la „Fabrica de Staruri” - FOTO/VIDEO

Lucia Berdos a spus: „Nu este simplu sa gatesti din produsele locale pentru a le transmite gustul in intregime, este nevoie de cunostinte, de experienta  si de intelegere”.

Articole din aceeasi categorie