19.01.2022
In mijloc de iarna, la Bardar deja se simte mirosul primaverii! Vezi cum arata primele lalele din acest an, alaturi de antreprenorul Gheorghe Tonu: „Totul a inceput dintr-o pasiune” - VIDEO

Pentru a admira cele mai frumoase lalele nu e nevoie sa calatoriti tocmai in Olanda. E suficient sa mergeti in satul Bardar, unde primele lalele din acest an ofera deja un spectacol uimitor al culorilor. Si de aceasta data, cel care se poate lauda cu primele lalele autohtone crescute in sera este Gheorghe Tonu, care de mai bine de 37 de ani se dedica trup si suflet acestor flori.

Bine ati venit in „Mica Olanda” de la Bardar. In sera lui nea Gheorghe, cresc in jur de 30 de mii de lalele. In ajun de Anul Nou, 300 dintre ele au adus primavara mai devreme familiei Tonu. 

A ales sa joace un rol complicat, care i-a adus mult succes. Tinka Fox, actrita care a reusit sa reaminteasca tuturor despre marea artista a poporului - Maria Tanase: „E o provocare sa ies in scena si sa vorbesc despre un asemenea nume” - VIDEO

„M-am straduit sa le am mai devreme cu o saptamana si asa si a fost. Pe data de 30 decembrie au inflorit primele flori”, spune antreprenorul. 

Pentru a avea lalele la sfarsitul lunii decembrie, nea Gheorghe a inceput pregatirile tocmai din luna noiembrie. 

„In luna noiembrie le-am plantat pentru ca in luna decembrie sa avem flori inflorite, dar bulbii pe care eu i-am plantat in luna noiembrie erau deja pregatiti din Olanda, de la furnizorii nostri”, mentioneaza Gheorghe Tonu. 

Gheorghe Urschi - lacrimi de fericire de ziua sa! Prietenii, colegii si oamenii care il admira au venit sa il felicite la geamul casei: „Dumnezeu este mare, iar noi il asteptam pe Gheorghe Urschi pe scena”- VIDEO

Aparitia lalelelor in plina iarna se datoreaza tehnologiei moderne de plantare a florilor, care sunt crescute si alimentate cu apa, fara a avea nevoie de sol. 

„Ca sa capeti un bulb trebuie sa il cresti minim 4-5 ani. Pentru cresterea fortata iarna, cele mai potrivite sunt grupa „Triumf”, pentru ca ele au frunza puternica, stau vertical, nu se dau in jos, sunt puternice la tulpina si au o varietate mare de culori. Grupa „Darwin” fac florile mai mascate, dar sunt slabe la frunze si florile se lasa”, ne spune antreprenorul.

Antreprenorul stie pe de rost si afectiunile de care pot suferi lalelele.„Aici frunza este bolnava. Iti pare ca transpira si ea chiar asa si face. Acest sort face parte din grupa „Darwin”. Bulbii lor sunt foarte mari, au o putere enorma. Frunza nu reuseste sa se intareasca si deja ii crapa epidermul”. 

Natalia Duminica - despre experienta de neuitat la un circ din Germania si noua sa pasiune - muzica: „Cand mai am timp si stare buna, mai inregistrez cate o piesa” - VIDEO

Pana a avea o sera dotata cu cele necesare, nea Gheorghe spune ca a fost nevoie de multa rabdare, intrucat de multe ori, a fost nevoit sa faca schimbari in interiorul serei. 

„Aceasta sera este reconstruita deja de vreo patru ori. Initial a fost o sera cu stalpi din beton, cu niste lemn si pelicula. Pe urma am facut o sera cu fundament, cu sticla. Mai apoi, a fost facuta cu folie. Deci, avem trei reconstructii serioase la aceasta sera, dar in afara de acest lucru, a fost schimbata si incalzirea si cazanele. Totul a fost facut pe parcursul a multor ani”, spune Gheroghe. 

Rabdarea a fost cheia succesului si acum 37 de ani , cand Gheorghe Tonu a pasit pe taramul florilor. 

Dupa jumatate de an, Carla's Dreams rupe tacerea cu un nou hit! Piesa „Victima” a ajuns la inimile ascultatorilor in doar cateva ore: „Daca pana acum videoclipurile voastre erau pe masura asteptarilor noastre, de data aceasta ne-ati depasit orice asteptare” - VIDEO

„Dupa ce ne-am casatorit cu sotia si ne-am mutat la casa noastra, cand inca casa nu era gata, noi la fel ca toti tinerii ne gandeam ce sa mai facem pentru a ne indestula necesitatile. In sat la noi era o femeie care se ocupa cu lalelele si am luat de la ea cativa bulbi si am inceput si noi sa le crestem, din pasiune”, mai mentioneaza acesta. 

Iar dintr-o pasiune, totul s-a transformat intr-o afacere roditoare.„Intai le-am cultivat afara, in camp deschis, inca nu aveam sere. Le-am inmultit, Mai apoi am construit o sera, am inceput a creste lalelele fortat si incet incet am marit volumul”. 

Cum a inceput anul 2022 pentru Gheorghe Topa: „La Paris am cantat Sanie cu Zurgalai si am filmat cum petrec moldovenii.” - VIDEO

Gheorghe Tonu are grija ca dragostea pe care o are fata de flori sa o transmita si nepotilor sai, veniti in Moldova dupa 7 ani. Timp in care acestia au locuit in Canada. 

„Imi place ocupatia lui bunelul, e interesant sa vedem tot cum crete”, Stefan, nepotul lui Gheorghe Tonu.

Articole din aceeasi categorie