05.10.2022
Dupa premiera mondiala a avut loc si cea nationala! Filmul „Carbon” a fost difuzat pe cel mai mare ecran instalat vreodata in Republica Moldova, in cadrul Palatului National „Nicolae Sulac”: „Interesul pentru produsul cinematografic moldovenesc creste” - VIDEO

„Carbon”, filmul despre care se spune ca ar putea ajunge la Premiile Oscar, poate fi vizionat in intreaga tara incepand cu ziua de ieri. Premiera nationala a avut loc tocmai la Palatul National „Nicolae Sulac”. La fata locului a fost si reporterul ProTV, Iulia Deliu, care a venit cu mai multe detalii, intr-un reportaj marca O Seara Perfecta. 

„Sunt la Palatul National. Astazi acest loc a fost transformat in cel mai mare cinematograf din tara. In cateva clipe, aici urmeaza sa aiba loc premiera filmului „Carbon”. Oamenii au inceput deja sa se adune. In spatele meu a fost instalat un panou mare, unde publicul poate face poze”, Iulia Deliu, reporter ProTV. 

S-a vorbit foarte mult despre acest lung metraj, in special dupa premiera sa mondiala, care a avut loc la sfarsitul lunii septembrie, la San Sebastian, dar si dupa nominalizarea filmului la Premiile Oscar 2023. 

Iuliana Maranciuc impreuna cu iubitul sau, Dumitru Mitu - intr-o vacanta de vis! Indragostitii au vizitat o multime de locuri pitoresti din Grecia. Vezi cu ce impresii s-a intors acasa prezentatoarea stirilor PRO TV: „Am devenit mai dezghetata...” - VIDEO

Spectatorii vor putea viziona filmul pe cel mai mare ecran instalat vreodata in Moldova, care are 96 de metri patrati. 

La premiera a fost prezent si Ion Vantur, care a venit din Romania pentru a participa la acest proiect. Actorul l-a jucat pe Vasioc si a trebuit sa invete moldovenisme si rusisme pentru acest rol. 

„Eu sunt din Romania, insa sunt nascut la Cernauti. Eu stiu si rusa si moldoveneasca, doar ca la Cernauti se vorbeste o alta moldoveneasca decat cea din Moldova. De exemplu, la picioare la noi se zice cicioare, iar la voi chicioare, dar de fapt ele sunt picioare. Eu nu prea am intalnit greutati in a juca acest rol. Deja tine de public daca va vedea sau nu acest rol interesant. Eu l-am facut cat am putut de bine, din punctul meu de vedere. Deja las totul la decizia publicului. La filmari a fost excelent. Din punctul meu de vedere nu a fost greu. Cel putin mie nu mi s-a parut greu”, Ion Vantur, actor. 

Si Ion Bors, care este regizorul acestui film, a fost prezent in cadrul premierei nationale. Potrivit barbatului, emotiile de aici sunt mai mari decat emotiile pe care le-a avut cand a avut loc premiera mondiala a proiectului. 

Dupa o pauza de lunga durata, Smally revine cu un nou single! Afla de la artist care este secretul unei piese bune si calitative: „La noi nimeni nu da importanta acestui lucru” - VIDEO

„Cu siguranta ca acum am cele mai mari emotii. Este publicul de acasa. Aici sunt prezenti oamenii despre care este filmul si de fapt aici sunt cele mai mari emotii. Si sala este cea mai mare. Biletele s-au vandut toate. Ne bucuram foarte mult ca interesul pentru produsul cinematografic moldovenesc creste si uite ca am umplut salile si aici, si la cinema. Trebuie sa deschidem sali noi, ca sa facem fata cererii. Filmul poate fi vizionat in toate cinematografele din tara si noi intentionam sa facem caravana prin intreaga tara cu acest film.

Nu stim cu cat va fi vandut. Cu siguranta nu ne vom intoarce banii cheltuiti, dar nu a fost asta scopul. S-a lucrat patru ani la acest film, de la idee pana la premiera, au fost implicati peste 800 de oameni in echipa de filmare si iata avem peste 1800 de oameni in sala de cinema. Ne bucuram foarte mult. Asta e tot ce ne-am dorit, sa facem un film pe care il va privi toata lumea”, Ion Bors, regizor.

Despre subiectul filmului, Ion Bors nu a vrut sa ne zica multe, pentru ca nu a vrut sa de-a toate cartile pe fata. 

„Totul are loc in 1992, este despre doi prieteni care pornesc intr-o aventura. Asta e tot ce va pot spune, trebuie sa veniti sa vedeti filmul”, Ion Bors, regizor.

Suedezul care s-a indragostit vinul moldovenesc! Afla povestea lui Erik care a facut cursuri de sommelier in Moldova, iar tara noastra l-a cucerit: „Sunt foarte primitori si ospitalieri, aceasta este cea mai puternica impresie despre moldoveni” - VIDEO

Potrivit regizorului, de a filma ceva in Republica Moldova este foarte greu, in special daca este vorba despre un lung metraj. 

„Da, este foarte greu sa faci. Insa cand ai o motivatie puternica, tot acest greu nu pare imposibil. Avem nevoie de fonduri, de echipe mai mari, avem nevoie de idei bune, de profesionisti buni. Dar, incet noi crestem si speram sa aducem filmul moldovenesc departe”, Ion Bors, regizor.

Pentru a intelege de ce filmul se numeste „Carbon”, regizorul ne recomanda sa il vizionam, caci doar asa vom putea afla. 

„Denumirea vine din film. Este o metafora pe care daca o spun acum, dezvalui tot subiectul filmului si chiar nu doresc sa fac asta. Trebuie sa vizionati si veti intelege”, Ion Bors, regizor.

Fabrica „Nani” implineste 22 de ani de activitate! Afla de la Veronica Storoj care este cheia succesului intr-o afacere: „A pornit totul de la o sectie mica de producere, de la 70 de metri patrati” - VIDEO

Filmul „Carbon” a fost nominalizat la Premiile Oscar 2023. 

„Totul este mult mai simplu decat pare. Filmul a fost inaintat de comitetul de aici din Moldova. Deja am aplicat cu filmul la Oscar. Urmeaza comitetul de acolo sa isi faca treaba si sa aleaga cele mai bune filme”, Ion Bors, regizor.

Articole din aceeasi categorie