05.10.2022
Suedezul care s-a indragostit vinul moldovenesc! Afla povestea lui Erik care a facut cursuri de sommelier in Moldova, iar tara noastra l-a cucerit: „Sunt foarte primitori si ospitalieri, aceasta este cea mai puternica impresie despre moldoveni” - VIDEO

In doi ani, din consumator de bere s-a facut amator de vinuri. Si nu asa pur si simplu , ci chiar a facut o scoala de sommelier la Chisinau. Este vorba despre un diplomat suedez care in timpul petrecut in Moldova a invatat sa spuna cel putin „buna ziua” si „multumesc”, iar inapoi in Suedia va lua cu el nu doar amintirea rosiilor aromate de aici, ci si pe micul sau prieten, Boris. 

Erik WIRKENSJO, PRIM SECRETAR AMBASADA SUEDIEI: „Motanul meu Boris, pe care l-am gasit aici pe strada, in Moldova. L-am gasit in spatele casei mele, era un motanel mic si am decis sa-l hranesc si apoi l-am luat in casa, iar acum merge cu mine in Suedia, iar asta va fi o amintire pentru mine, legata de Moldova.”

Venind dintr-o tara in care se bea mai mult bere, aici la Chisinau, Erik a descoperit vinul. Licoarea lui Bachus nu l-a lasat indiferent, asa ca a facut si un curs de sommelier. Astfel, a reusit sa guste din mai toate vinurile noastre. 

Iuliana Maranciuc impreuna cu iubitul sau, Dumitru Mitu - intr-o vacanta de vis! Indragostitii au vizitat o multime de locuri pitoresti din Grecia. Vezi cu ce impresii s-a intors acasa prezentatoarea stirilor PRO TV: „Am devenit mai dezghetata...” - VIDEO

Erik WIRKENSJO, PRIM SECRETAR AMBASADA SUEDIEI: „A fost ceea ce noi numim „Scoala de vinuri”, mergeam odata pe saptamana cateva persoane din strainatate si moldoveni. Aveam degustatii de vinuri cu un sommelier foarte bun, Mihai Druta, un bun prieten de al meu si el ne invata despre vinuri, cum sa le degustam, productia, despre diferite tipuri de vita de vie. Este ceea ce faceam saptamanal timp de doi ani, de aceea cred ca am incercat aproape toate vinurile din Moldova.”

Iar acum, ca un cunoscator, are si cateva vinuri preferate.

Erik WIRKENSJO, PRIM SECRETAR AMBASADA SUEDIEI: „Eu prefer soiurile locale, Feteasca Neagra, Rara Neagra sau din cele albe Feteasca Alba.”

La Chisinau, a invatat nu doar limba vinului, ci si...romana.

Erik WIRKENSJO, PRIM SECRETAR AMBASADA SUEDIEI: „Buna dimineata, buna ziua, buna seara, multumesc, lucruri simple. Eu vorbesc rusa, dar romana nu foarte bine.”

Iar gustul pe care-l va lua cu el acasa in Suedia este cel...al rosiilor.

Andreea Bostanica a avut o petrecere de zile mari alaturi de celebrul interpret Arsenium! Vezi cum si-a petrecut ziua de nastere bloggerita - FOTO/VIDEO

Erik WIRKENSJO, PRIM SECRETAR AMBASADA SUEDIEI: „Aici mereu le ai proaspete direct de la fermieri. Iubesc sa ma duc la piata sa iau rosii foarte dulci comparativ cu ce avem in Suedia, dar daca sa spun un fel de mancare este mamaliga cu friptura de porc.”

Datorita activitatii diplomatice, Eric a calatorit Moldova in lung si lat. S-a indragostit rapid de tara noastra, in special de un loc din Chisinau.

Erik WIRKENSJO, PRIM SECRETAR AMBASADA SUEDIEI: „Am fost la nord la Soroca, la sud in Gagauzia, Cahul, la est raul Prut si in vest, in Transnistria, de asemenea Stefan Voda, cred ca mai sunt o multime de locuri pe care nu le-am vazut, dar cred ca cele mai importante destinatii le-am vazut. Sa spun locatia preferata este foarte greu, pentru ca sunt atatea locuri care mi-au placut, dar daca e sa aleg unul, atunci este Parcul Catedralei in centrul Chisinaului pentru ca traiam alaturi de parc si mergeam acolo sa-mi beau cafeaua, acesta este locul care imi place mult.”

„ Uneori cand calatoream oamenii, ma invitau acasa, ma serveau cu mancare, sunt foarte primitori si ospitalieri, aceasta este cea mai puternica impresie despre moldoveni. Este usor sa-ti faci prieteni, sa intalnesti oameni noi.” 

Articole din aceeasi categorie