04.06.2022
Cele 10 „porunci” ale unei relatii fericite si de lunga durata: „Aceasta negociere perpetua va poate aduce la un numitor comun si va poate face sa descoperiti lucruri noi”

In lumea de azi, longevitatea in cuplu pare tot mai mult un ideal greu de atins. Dar pandemia ne-a invatat ca avem nevoie mai mult ca oricand de echilibru emotional si ca trebuie sa ne educam chiar si in iubire.

Noile provocari sociale ne supun tot mai des la stresul cotidian si, de multe ori, ne cautam resursele energetice acasa, alaturi de partener. Daca in spatiul intim lucrurile nu merg bine, presiunea devine tot mai mare. In schimb, relatiile solide si fericite sunt adevarate refugii emotionale. Insa, pentru a ajunge in acel punct in care sa te simti ca intr-un cocon, complet in siguranta, sentimental si nu numai, ambii parteneri trebuie sa fi contribuit la cladirea acelei legaturi speciale si sa lucreze constant ca relatia lor sa devina tot mai armonioasa. Psihologii cred ca orice relatie fericita si de lunga durata trebuie sa porneasca de la principii de viata similare pentru ambii parteneri, o „reteta“ ce se bazeaza pe un set de valori fundamentale.

Increderea

Este fundamentul relatiei tale. Fara incredere nu ai practic nimic. Tu si partenerul tau trebuie sa aveti incredere unul in celalalt in toate aspectele: confidentialitate, sprijin emotional, apartenenta (care e mai mult decat fidelitate), si, daca sunt copii implicati, bunastarea lor este mai presus de orice. Daca ai cu adevarat incredere in partenerul tau, si el in tine, sunteti in stare sa depasiti orice obstacol, avand forta cuplului.

Sosia Printesei Diana, o tanara in varsta de 20 de ani din Tarile de Jos, a vorbit despre popularitatea sa, dar si despre partea opusa a Instagramului: „Acest hobby ma ajuta sa fac fata bolii de care sufar” - FOTO

Loialitatea

E mai mult decat fidelitate si merge mana in mana cu increderea, demonstrand ca formati amandoi o echipa. Loialitatea se traduce ca daruire, devotament, colaborare, prioritate. Asta inseamna ca toate deciziile pe care le iei sunt in acord cu partenerul tau si inspre binele relatiei tale. Totodata, acorzi intaietate celui de langa tine, nu tertilor (familiei tale, familiei lui, prietenilor etc.) Daca va sunteti loiali unul altuia, dragostea voastra va inflori.

Religia

E un subiect sensibil, uneori chiar tabu in aceasta lume globalizata, insa este o valoare primordiala intr-o relatie, mai ales daca partenerii decid sa aiba si copii. Religia are un impact puternic in viata noastra, pentru ca de-acolo se contureaza credinte, perceptii, comportamente, afilieri, demonstratii identitare. Diferentele religioase nu inseamna neaparat o condamnare a relatiei, dar deseori duc la certuri si tensiuni, generate mai ales de familiile extinse. In ciuda posibilelor dificultati, ati putea decide totusi ca nu e un obstacol de netrecut, dar va trebui sa stabiliti, mai ales in cazul copiilor, in spiritul carui cult vor fi crescuti.

Familia

Valoarea de baza a oricarei societati sanatoase tinde sa nu mai fie „la moda“ printre tineri. De aceea, apar adesea discutii intre partenerul care viseaza la casatorie si copii si cel care prefera sa nu-si asume aceste responsabilitati. Unde este punctul de intalnire pentru cei doi? De obicei, acesta este unul dintre acele puncte nevralgice care determina fie o schimbare radicala in gandirea unuia dintre parteneri, fie ruptura. Daca decizi sa fii tu cel care face marele compromis, trebuie sa te pregatesti mental si pentru contactul cu familia extinsa. Pentru a nu ajunge sa te simti captiv intr-o relatie, decide din timp daca vrei sa formezi o familie,  daca vrei sa locuiesti langa familia extinsa, cat de des vrei sa-ti vizitezi rudele etc. Cand amandoi veti da aceeasi importanta familiei, relatia va fi plina de satisfactii, apropiindu-va mai mult si extinzand cercul vostru emotional.

Comunicarea

E cruciala pentru sanatatea si evolutia relatiei. Va permite sa va cunoasteti cat mai profund posibil, creeaza intre voi o conexiune speciala si sedimenteaza increderea si loialitatea. Inchiderea in sine duce, treptat, la izolare, la pierderea apartenentei si la aparitia singuratatii in doi. Totodata, desi suntem tentati ca, dupa un numar de ani petrecuti impreuna cu partenerul, sa nu-i mai facem complimente sau sa nu-i mai validam alegerile, presupunand in mod gresit ca se intelege tacit, cuvintele de bine sunt ca un balsam pentru relatie, rasplatite cu o intimitate sporita.

Are aproape 2 metri, dar incape si la masuta de jucarie! Dwayne Johnson a postat un video adorabil, in care se joaca cu fetita lui de 4 ani - FOTO/VIDEO

Stilul de viata

Suntem supusii tabieturilor noastre si ne place sa fim lasati sa facem ce vrem. Cand, insa, partenerul are alte pasiuni, alt ritm de viata sau alta abordare a vietii, relatia e de la inceput complicata. Ca sa ajungi la un numitor comun, trebuie sa-i intelegi nevoile celuilalt si sa cedezi din timpul tau pentru a experimenta din lucrurile care ii fac lui placere. Si viceversa. Aceasta negociere perpetua va poate aduce la un numitor comun si va poate face sa descoperiti lucruri noi, care sunt pe placul amandurora.

Sinceritatea

Fara ea, nu poate exista o relatie de durata, de orice tip. Sinceritatea genereaza incredere si loialitate. Chiar si micile minciuni pot face rau, pentru ca ne obisnuim sa deformam realitatea si ajungem sa ne raportam la false repere. Nici tacerea nu face bine, chiar daca in unele cazuri se dovedeste a fi salvatoare. Pe termen lung, creeaza devalorizare si poate provoca daune ireparabile.

Autodisciplina

Fiecare avem un ritm de viata si anumite obisnuinte la care nu vrem sa renuntam. Uneori, insa, o facem de dragul celuilalt. E important, insa, ca fiecare sa aiba si spatiul personal, si pasiunile proprii, cerandu-i celuilalt sa i le respecte. Daca vei ceda de fiecare data in fata partenerului tau, asta iti va provoca o frustrare care va evolua precum bulgarele de zapada si-ti va anula pornirile identitare. Poate o vreme vei trai in compromis, dar intr-un final vei dori sa evadezi.

Autoperfectionarea

Relatiile sunt intr-o permanenta dinamica, evolueaza sau involueaza. La fel si partenerii. De multe ori, cei care ajung la divort invoca faptul ca au evoluat diferit. Asta fie pentru ca aveau „viteze‟ diferite, fie ca evoluau spre „teluri‟ diferite. Daca simti ca partenerul tau e mai experimental, incearca sa alergi umar la umar cu el. Daca e mai lent, provoaca-l sa tina pasul. Altfel, vor aparea frustrarile. Invatati si cresteti impreuna si veti avea o relatie in permanenta transformare si perfectionare.

Interpreta ucraineana, Olga Polyakova si-a dezvaluit adevarata varsta si a recunoscut de ce i-a fost rusine sa o spuna mai inainte

Finantele

Se spune ca prieteniile bune se tin cu socoteli bune. De ce n-ar fi valabil si pentru relatiile de iubire si casnicii? Ei bine, in lumea moderna, se practica si „fiecare cu bugetul lui“, dar un camin se cladeste pe o idee unitara si pe un buget comun. Evident ca, intr-un cuplu, unul va fi mai cheltuitor decat celalalt. Dar e important sa va stabiliti de la inceput cheltuielile prioritare si cat din bugetul comun va fi parte a unei „rezerve pentru zile negre“. Si nu incercati sa va ascundeti finantele, pentru ca acest lucru va duce la neincredere in cuplu si suspiciuni uneori fatale relatiei.

Articole din aceeasi categorie