31.07.2024
Ambiția îl definește! Povestea pictorului Gheorghe Lisița: „Părinții mei au dus actele la colegiu de două ori, dar au fost respinse pentru că desenele erau foarte slabe” - VIDEO

În cadrul proiectul „Titania. Descoperiri", pictorul Gheorghe Lisița a povestit că și-a început drumul artistic desenând icoane cu carioci și confruntându-se cu zeci de probleme. A întâmpinat repetate respingeri la colegiu în care și-a făcut studiile, dar acestea nu l-a oprit din a face ceea ce îi place. 

„Totul a început atunci când desenam icoane cu carioci, nu știam ce e asta pictură, totul venea din interior. Aveam 15 ani când trebuia deja să merg la Colegiul de Pictură. Părinții mei au dus actele la colegiu de două ori, dar au fost respinse pentru că desenele erau foarte slabe, iar concurența era foarte mare”, a povestit pictorul Gheorghe Lisița.

Ecourile trecutului! Ce impact au experiențele din copilărie și relațiile anterioare asupra vieții de adult. Eugenia Staver, psiholog „Studiile arată că implicarea activă a părinților contribuie la...”

„Trebuie să recunosc că desenele mele erau făcute de tatăl meu, se cereau cam vreo 20 de desene. Ale mele erau desene naturaliste, iar atunci când am văzut că, copii sunt școliți în domeniu, știau tehnica acuarelei, a creionului, iar ce am adus eu... Mi-am dat seama că nu am nici o șansă”, a continuat să povestească pictorul.

Îi plăcea mult pictura și era ambițios, astfel, invitatul a reușit să fie admis la colegiu din a treia încercare: „Părinții mei au dus actele de două ori în lipsa mea și în ambele cazuri au primit un răspuns negativ, a treia oară mama mi-a spus: „Dacă tu nu intri la Colegiul de Pictură, mergi la informatică”. M-a stresat foarte mult, nu-mi mai amintesc cum a fost atunci, dar îmi amintesc că am reușit”.

Întrebat dacă simțea vreo diferență dintre el și ceilalți colegi, Gheorghe a răspuns: „La examene simțeam colegii mai pregătiți decât mine, vedeam cum lumea din jurul meu mă judecă, a fost foarte grea etapa, dar am trecut-o. Acum nu pot să spun decât mulțumesc persoanelor care m-au susținut”.

Cel mai tânăr judocan din istoria Republicii Moldova! Mihail Latîșev a debutat la Jocurile Olimpice la vârsta de 20 de ani - FOTO

„Eu nu mă despărțeam de cărțile de desen, m-a văzut Andrei Mudrea la o stație de troleibuz, s-a apropiat de mine și mi-a spus să merg la el la atelier, poate ar putea să mă ajute cu ceva”, a povestit bărbatul. „Atunci mi-a zis clar: „Tu vii duminica, cu câte 60-100 de schițe făcute de la Gara Feroviară, Gara Centrală, acolo sunt mulți boschetari”. Am mers singur, iar după mergeau colegii din cămin cu mine. Lucram foarte mult, dar mi-a plăcut creșterea asta. Niciodată nu știi ce talent se ascunde într-un copilaș care atunci nu poate face nimic”, a continuat pictorul.

Reguli care te ajută să te menții frumoasă atât în interior, cât și pe exterior! Victoria Ursu, dietetician: „Nu suntem o nație sportivă din păcate, dar...”

De asemenea, și atunci când era student la universitate a întâmpinat o mulțime de greutăți. „Doi ani am trăit în subsolul atelierului domnului Mudrea, aveam un pat din planșe pentru desen. După am fost la Institutul de Arte, am trăit în atelierul unde lucram. Nopatea nu aprindeam lumina ca să nu fim văzuți de afară”, a spus Gheorghe. 

Articole din aceeasi categorie