31.07.2024
Ecourile trecutului! Ce impact au experiențele din copilărie și relațiile anterioare asupra vieții de adult. Eugenia Staver, psiholog „Studiile arată că implicarea activă a părinților contribuie la...”

Experiențele din copilărie și relațiile de dragoste anterioare sunt esențiale în modelarea comportamentului unei persoane, potrivit psihologului Eugenia Staver. Pe de altă parte, specialistul evidențiază pentru perfecte.md că relațiile pozitive pot spori încrederea în sine.

În mod inevitabil, experiențele din copilărie sau relațiile anterioare ne înfluiențează pe fiecare.„Experiențele anterioare, în special cele din copilărie și din relațiile anterioare, au un impact semnificativ asupra comportamentului de impunere al unei persoane. Aceste influențe se manifestă prin modul în care individul percepe și reacționează în interacțiunile sociale, precum și prin dezvoltarea abilităților de gestionare a relațiilor”, a explicat Eugenia Staver, psiholog.

De ce nu recomandă kinetoterapeutul Cristian Pînzari înotul ca și soluție în tratarea scoliozei: „În acest caz recomand strict...” - VIDEO

Copilăria este perioada când o persoană își formează caracterul, astfel, dacă baza nu este fundamentată corect, ulterior, relațiile cu ceilalți vor avea de suferit. „Copiii care cresc în medii în care limitele sunt clar stabilite și respectate, dezvoltă abilități sociale sănătoase. Aceștia învață să își exprime nevoile și dorințele într-un mod asertiv, fără a recurge la comportamente de impunere excesivă. Pe de altă parte, copiii care nu beneficiază de limite adecvate pot dezvolta comportamente deviante sau inadecvate, având dificultăți în a-și gestiona emoțiile și relațiile cu ceilalți”, a continuat specialistul.

Reguli care te ajută să te menții frumoasă atât în interior, cât și pe exterior! Victoria Ursu, dietetician: „Nu suntem o nație sportivă din păcate, dar...”

De asemenea, Eugenia a menționat că violența sau neglijarea pot duce la dezvoltarea unor comportamente de impunere:„Experiențele traumatizante din copilărie, cum ar fi violența sau neglijarea, pot duce la dezvoltarea unor comportamente de impunere ca mecanism de apărare. Aceste persoane pot simți nevoia de a controla mediul înconjurător pentru a compensa lipsa de siguranță trăită în copilărie”.

„Studiile arată că implicarea activă a părinților în educația și dezvoltarea copiilor contribuie la formarea unor abilități sociale și de comunicare sănătoase. Absența acestei implicări poate duce la dificultăți în stabilirea relațiilor interumane și la o nevoie crescută de a se impune în interacțiuni”, a spus femeia. 

Eugenia a ținut să menționeze impactul experienței negative anterioare într-o nouă relație: „Experiențele negative sau abuzive pot duce la o tendință de a se impune ca un mecanism de apărare, în încercarea de a evita repetarea suferințelor anterioare”. În schimb, specialistul a explicat că relațiile pozitive, pot spori încrederea în sine:„Relațiile pozitive, în care individul se simte respectat și apreciat, pot spori încrederea în sine, reducând astfel nevoia de a se impune”.

Sursă Foto: Facebook/Eugenia Staver

Articole din aceeasi categorie