Cristina are deja patru copii, iar ultima sarcina, dupa spusele sale, a fost foarte diferita de celelalte trei. „Este foarte diferit, dar in acelasi timp apar tot mai multe lucruri noi, pe care nu le-am mai intalnit. Cred ca orice sarcina este diferita si daca sa luam sarcina la 20 de ani si la aproape 40 de ani, este o diferenta enorma, la nivel de mentalitate, gandire, dar si fizic. Este mai complicat, deoarece stii deja la ce sa te astepti, adica aproximativ stii, ca niciodata nu cunosti ce va fi pana la urma”.
Visele i-au soptit si despre faptul ca va deveni mamica, dar si genul viitorului copil. „Cineva imi spunea sa fac gender party, dar eu deja stiam ca va fi fata si am zis ca nu am nevoie. Sotul meu isi dorea un baiat si eu nu stiam cum sa-i zic ca va fi fata”.
Desi are un bebelus, are si doua fete mai mari, care mereu o ajuta si ii sunt alaturi. „De fapt, totul este relativ. Cea mare are deja chestiile ei, dar daca o rog sa stea cu fetita mica, ea ma ajuta mereu”.
Ultima sa sarcina a fost cam problematica si, spune invitata ca a mers la risc.„Da, a fost destul de problematic, pentru ca am intrat si in preeclampsie si in colestaza gravidelor si sarcina era cu pericol de la 30 de saptamani sau chiar de la 28 si unde am stat eu la evidenta, intr-un centru, nu mi-au zis nimic, dar eu ma simteam rau si am avut noroc de un medic foarte competent, care mi-a primit si sarcina precedenta si acum a reactionat la timp. Colestaza gravidelor actioneaza anume la nivelul fatului, daca nu este depistata la timp. Evident ca mi-a dat dureri foarte mari, tensiuni si tot felul de greutati”.
Cristina este o mama de inger. La scurt timp dupa o nastere anterioara, copilul sau a decedat, iar acum avand o sarcina problematica, invitata afirma ca nu a avut nici o frica. „Eu mereu vreau sa fiu pozitiva, desi poate nu cunosc finalul, dar aproximativ stiu cum el poate sa se dezvolte si evident ca imi pun in miscare intuitia. M-am straduit sa ma detasez, desi sarcina asta a fost aproximativ si aceea cu Magdalena”.
A nascut in a opta luna, o luna periculoasa pentru nastere. „Ma straduiam sa mananc cat mai mult, ca sa iau in greutate si copilul sa creasca, pentru ca simteam ca se va naste mai devreme. Dar nu mi se primea, deoarece problemele cu ficatul dadeau diferite chestii adverse. Totusi, copilul s-a nascut cu aproape trei kilograme si totul a fost bine”.
O cheama Mirabela si este foarte dragalasa. „Acum este mai stresant totul, pentru ca la varsta asta parca ai vrea sa tii totul sub control si te stradui sa le reusesti pe toate. Cea mijlocie este in clasa intai, cea mare este deja la Universitate. Deci, este greu. As fi ipocrita daca as spune ca imi este foarte usor si le reusesc pe toate. Ca orice mama, eu am stres”.
Totusi, aceasta experienta a invatat-o ceva foarte important. „Am invatat sa am mai multa incredere in mine, sa cred in ceea ce simt, sa cred in oamenii pe care ii cunosc, in profesionisti, sa nu ma incred in nume, dar sa am incredere anume in oamenii care lucreaza zi de zi, care pun accent pe meserie si isi iubesc meseria, fiindca medicina este un conveer al mortii, nu vorbesc despre toti, dar uneori asa imi vine sa zic. Spre regret, la moment, asa este in Moldova”.
In timpul sa liber, Cristina reuseste si sa scrie cate o postare pe Facebook, unde mereu abordeaza teme serioase. Una dintre ultimile sale postari a fost despre depresia postnatala. „Am avut depresie postnatala dupa nasterea Magdalenei, care a durat si dupa nasterea Vivei. A fost o perioada foarte indelungata, foarte grea, ma gandeam ca vreau sa sar de la etaj si nu intelegeam de unde si cum sa o apuc si ii spuneam sotului si el nu stia cum sa ma ajute. Eu puteam sa ajut pe orice, cu profesionalism, cu sfaturi, dar nu puteam sa ma ajut singura pe mine. Depresia a durat cam mult, pana eu nu am inceput sa ma ocup cu sportul. Dar, odata ce a venit pandemia, au venit si interdictiile la sport si la multe lucruri si iarasi mie nu mi-a stat bine. Atunci noi am decis ca chiar daca va fi o sarcina riscanta, noi vom mai face un copil. Deci, a patra fata era un copil asteptat, l-am facut constient si bine gandit”.
„Orice greutate da evolutie. Orice greutate este o scara spre un nou inceput. Eu simt schimbari si am dorinta de a trai, de a crea, de multe alte lucruri. Aceasta nastere mi-a dat puteri si chiar acum scriu o carte despre dezvoltarea personala”, mentioneaza invitata.
S-a hotarat sa scrie despre acest subiect, adica despre depresia postanatala, deoarece a primit mai multe mesaje de la femeile care trec prin aceste momente complicate. „Majoritatea femeilor care stau acasa cu copiii, din pacate, se intalnesc cu aceasta problema, care este deloc usoara. Unele femei ajung chiar la sinucidere si asta este foarte regretabil, pentru ca noi trebuie sa tinem cont de orice membru al societatii si trebuie sa ne ajutam reciproc. Daca eu am posibilitatea, de ce sa nu ajut, chiar printr-o consiliere gratuita. Eu tot am trecut prin aceasta experienta si eu ajut alte mamici sa treaca si ele peste”.
Cristina Costov are deja noua carti lansate. Ultima sa cartea este despre dezvoltarea personala si se numeste „Alfabetul Ancutei”. „E foarte interesanta, are si ghicitori, inveti litere, cifre. Are de toate”.
In prezent, Cristina lucreaza la o alta carte, care se numeste „Cu ochii in patru”.„Este o carte destul de buna si consider ca o sa ajute multe femei. Eu nu pot sa scriu despre ceva ce nu am practicat, eu mereu scriu ceva din experientele si trairile mele personale”.
Sursa FOTO: Facebook