06.08.2024
8 lucruri pe care nu ar trebui să le faci într-o relație! Axenia Bot, psihoterapeut: „Acolo unde nu se simte siguranță, nu are loc...” - VIDEO

Într-o relație, comunicarea sinceră și respectul fac diferența. Psihoterapeutul Axenia Bot, subliniază aspectele pe care niciun partener nu ar trebui să le tolereze. Vezi în articolul de mai jos, 8 lucruri care pot distruge o relație, de la cuvintele jignitoare și încălcarea granițelor personale, până la manipularea emoțională și violența fizică.

Regulile într-o relație sunt foarte importante. „Este important să avem o comunicare sinceră, să vorbim asertiv pentru a fi auziți, înțeleși și respectați. Dar mai puțin se vorbește despre ceea ce nu trebuie să admitem într-o relație, pentru că în caz contrar, relația va eșua”, a explicat psihologul Axenia Bot într-un episod, pe canalul său de YouTube.

Au făcut înconjurul lumii! Top hituri din Republica Moldova care au cucerit milioane de oameni - VIDEO

Astfel, specialistul a enumerat câteva lucruri pe care nu ar trebui să le accepți într-o relație:

1. Cuvintele jignitoare

„Sunt folosite un soi de fraze destul de periculoase, pentru că de fiecare dată când le auzim provoacă disconfort și durere emoțională. <<Eu doar am glumit, tu mereu te superi>>; <<Ție nimic nu-ți place>>; <<Iar vrei prea multe>>; <<Prietena ta după naștere și-a revenit mai repede, tu te-ai văzut ultima oară cum arăți?>>, <<Dacă nu-ți place, știi unde e ușa>>. Sunt fraze dureroase, manipulatoare, care te vor face de fiecare dată să te simți vinovată”, a explicat Axenia.

2. Încălcarea granițelor personale

Un alt lucru la care ar trebui să atragi atenția sunt granițele tale personale, a menționat specialistul: „Atunci când o persoană la modul direct îți interzice comunicarea cu prietenii, alege ce este bine pentru tine, ce trebuie să mănânci, ce trebuie să îmbraci. Nu-ți permite anumite lucruri pe care ți le dorești, se implică foarte mult și direct în interesele tale”.

De ce devenim dependenți de shopping? Inga Platon, psihoterapeut: „Este o formă similară cu jocurile de noroc”

3. Trădarea o ierți o singură dată

Trădarea, după părerea specialistului poate fi iertată o singură dată: „A doua oara este deja alegerea ta să ierți sau nu. Prima oară poți ierta, iar a doua oară vei pune întrebarea: <<De ce aleg să rămân în continuare alături de o persoană care nu mă iubește, mă dezamăgește?>>”.

4. Umilirea în public

Atunci când esti criticat în public, îți scade încredea în sine: „Aceste momente îți distrug încrederea definitiv, te simți de parcă nici nu meriți să respiri pe această lume. Îți scade încrederea în sine și te simți că nu meriți acel respect. Critica poate fi spusă doar între 4 ochi”. 

5. Atitudinea negativă față de interesele tale

„Dacă partenerul de viață îți spune mereu că nu e de acord cu ceea ce faci, că nu e de acord cu activitatea ta, îți pune condiții că trebuie să renunți la activitățile tale de dragul lui, atunci e cazul să-ți pui un semn de întrebare și un semnal că ești foarte aproape să te pierzi pe tine”, a punctat Axenia. 

E data oglindă! Află de la numerologul Alisa Babin care este semnificația zilei de 08.08.2024 - FOTO

6. Nu răbda manipularea

Dacă ești des învinuit într-o relație, atrage atenția asupra acestui subiect. „Dacă zilnic ni se spune că suntem de vină, noi suntem o cauză a greșelilor, din vina noastră copii sau casa e într-un fel sau altul, nu ar trebui să rabzi această manipulare, pentru că mai devreme sau mai târziu, iți vei atribui toată această vinovăție și vrei crede cu toată ființa ta că tu ești vinovată”, a adăugat femeia. 

7. Nu accepta zgârcenia

„Omul dacă este zgârcit într-un aspect, este zgârcit și în alte contexte ale vieții sale. Acest lucru, mai devreme sau mai târziu, va duce la conflicte financiare, certuri din cauza banilor. Omul care este deschis, este deschis în toate domeniile, emoțional, financiar și în relația cu alți oameni”, a notat psihologul.  

8. Nu accepta niciodată o palmă la adresa ta

„O persoană care se respectă pe sine, nu-și va permite niciodată să lovească alt om. Iar cel care se iubește, nu-și va permite să rămână alături de o persoană care a lovit-o”, a explicat Axenia.

Debut nefericit pentru primii luptători moldoveni la Jocurile Olimpice de la Paris! Victor Ciobanu și Irina Rîngaci au suferit înfrângeri - FOTO

„Toate aceste puncte enumerate distrug relația fară excepție, fie că se întâmplă unul sau două dintre ele. Nu există fericire, înțelegere, bunăstare, unde se manifestă aceste acțiuni, fie că e vorba de manipulare fizică, au un impact foarte puternic asupra sănătății tale mentale”, a concluzionat specialistul. 

Fericirea are loc doar acolo unde este siguranță și respect. „Acolo unde nu se simte siguranță, ci doar umilință, unde scade încrederea în sine și crește vinovăția pentru tot ce se întâmplă, nu are loc fericirea”, a ținut să adauge femeia. 

SURSĂ FOTO: Instagram/ axenia_life

Articole din aceeasi categorie