11.07.2022
Trebuie sa stii asta! Sanda Diviricean iti explica ce este increderea in sine si cum o poti cultiva din nou, in cazul in care ai pierdut-o: „Viata noastra se poate transforma intr-o calatorie chinuitoare in loc sa fie una plina de bucurie” INTERVIU

Lipsa de incredere in sine poate deveni paralizanta. Absenta increderii te poate determina sa ratezi multe oportunitati, sa eviti relatii profesionale si personale armonioase si, in cele din urma - sa ai o relatie dezechilibrata cu tine insuti. Afla mai multe despre lipsa increderii in sine si cum poti sa o redobandesti, in cazul in care nu o mai ai. Psihologul Sanda Diviricean iti ofera cateva sfaturi utile si recomandari la acest capitol, intr-un interviu marca Perfecte.md.

Care este diferenta dintre increderea in sine si stima de sine?

„De fapt acestea doua merg mana in mana, chiar daca au nuante diferite de sens. 

Toti ne nastem cu incredere in sine. Copilul nu pune la indoiala ca se va ridica in picioare si va merge sau ca va putea sa vorbeasca sau sa scrie. Dar cum va merge, cum va scrie sau cum va vorbi depinde de stima de sine, pe care o va cultiva in dependenta de ce va auzi de la altii despre capacitatile lui. Pentru ca daca cineva autoritar (parintii si profesorii in primul rand) ii va spune ca vorbeste urat, de exemplu, asta il va face sa se indoiasca de capacitatea sa si sa piarda increderea in sine. Daca niste colegi vor rade de cum spune poezia, iar profesorul il va aprecia cu nota 5, el va pierde stima de sine pentru ca nu este in stare sa fie la fel de bun ca altii. Pentru ca la noi copiii sunt mereu comparati, iar comparatia este distrugatoare de stima si de incredere in sine”.

Cum recunoastem ca stima de sine este scazuta?

„Stima de sine este acea senzatie cand realizezi ca tu ca si personalitate, ca om cu toate cele bune si rele, reprezinti o valoare. Poate nu toti vad aceasta valoare, poate nu toti o pot aprecia, dar tu o vezi. Chiar daca esti un om care a gresit de multe ori, chiar daca mai ai mult de lucru asupra ta, este absolut necesar sa incepi sa te respecti chiar acum, in acest moment (si cu siguranta ai suficiente motive sa o faci), altfel nu te vei putea misca din loc pentru a obtine orice iti doresti sa obtii - succes, relatii frumoase, sa vorbesti in public sau sa fii un parinte bun. Ei, daca simti ca nu poti evolua din cauza ca mereu te critici, consideri ca nu esti suficient, ca cineva mereu este mai bun ca tine, ca ceva este in neregula cu tine, nu te autoapreciezi si nu auzi aprecierile celor din jur, inseamna ca ai o problema cu stima de sine”.

Afla de la neurologul, Olga Gavriliuc, de ce este atat de important somnul si cum sa fie unul calitativ: „La moment, in lume nu exista nici un medicament vandut legal sau ilegal care ar putea sa ne faca un somn fiziologic” - VIDEO

Care sunt efectele unei stime de sine scazute?

„Efectele pot fi diferite, dar toate neplacute. De la o stare de nemultumire care te roade ca un papuc nou, pana la depresie si chiar ganduri suicidale.  Dar trebuie sa intelegem ca un om care nu se stimeaza este un om care a trait o trauma, au fost neglijate sau devalorizate calitatile lui, abilitatile, talentele, dar mai ales nevoile lui emotionale. Si toate acestea pot duce la ganduri urate despre cine esti tu in aceasta viata, pentru ce te-ai nascut si cum poti fi util. Asta iti afecteaza relatiile cu oamenii din jur, pentru ca un om care nu se respecta pe sine, de obicei nu-i respecta nici pe altii. Astfel barbatii pot fi agresivi in relatii, iar femeile pot fi foarte inchise si timide. 

La locul de munca iarasi vei avea de suferit, pentru ca lipsa stimei si a increderii in tine te impiedica sa avansezi, sa te manifesti, sa-ti arati potentialul si talentele”. 

Cum luptam cu dialogul intern negativ si ajungem la un echilibru interior? 

„Nu luptam cu nimeni si nimic. Ducem acest dialog in directie pozitiva si incercam sa impacam vocile interioare. Pe masura posibilitatilor trebuie sa reducem acest dialog, sa facem pauze… prin meditatii, constientizari, mindfulness, sa invatam sa traim in prezent si sa ne bucuram de lucruri mici, asta e ceea ce ne readuce echilibru si linistea interioara”. 

Te doare capul frecvent, dar dai vina pe vreme sau pe o noapte nedormita? Medicul neurolog Olga Gavriliuc iti explica cand ar trebui sa te ingrijoreze problema data si ce se intampla daca administrezi prea multe pastile de cap - VIDEO

Cat este de importanta increderea si stima de sine in viata noastra?  

„Unui om ii este extrem de greu sa traiasca mereu in indoieli, dubii, suspiciuni, victimizari… asta il face nervos si dezechilibrat. Cum am spus, credinta/increderea si stima sunt componente firesti a naturii umane, noi le primim la nastere. Si daca conditiile vietii au facut ca ele sa dispara, trebuie sa le redobandim, oricat ne-ar costa asta. Altfel, fara ele, viata noastra se poate transforma intr-o calatorie chinuitoare in loc sa fie una plina de bucurie”. 

Cum sa ne impunem sa iesim din zona noastra de confort? 

„Sa constientizam un lucru: viata este miscare. Si daca tu refuzi sa te misti si te complaci in zona de confort, viata va avea grija sa te scoata de acolo. Poate va dura mai mult, dar si iesirea va fi mai dureroasa. Asa ca mai bine sa iesi din proprie vointa, sa alegi sa te misti, sa te dezvolti, sa cresti. Indiferent de ce faci, fa ceva ca sa fie util pentru tine si pentru oameni”.

Hipnoterapie: ce este si care sunt beneficiile sale! Specialista Mihaela Tofan iti spune tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura: „Hipnoza este un instrument foarte puternic, care schimba convingerile limitative ale persoanei” - VIDEO

Cum sa construim increderea in sine? Ce tehnici ar trebuie sa intreprindem pentru asta?

„Sunt foarte multe tehnici care ne ajuta sa ne reconstruim increderea in sine. Una din preferatele mele este sa-ti amintesti cateva situatii din viata ta cand ai fost foarte bun si increzut - ai castigat un concurs, ai fost laudat pentru ceva, ai realizat un scop (daca nu a fost as ceva - sa-ti imaginezi asta). Iti readuci aceasta stare de invingator in corp, ridici capul, indrepti spatele, respiri cu tot pieptul, te vizualizezi plin de incredere si fericit. Apoi strangi mana in pumn. Memorezi starea de incredere si o asociezi cu mana stransa in pumn. Si cand ai un interviu sau un examen, de exemplu, iti amintesti sa strangi mana in pumn si sa permiti corpului sa readuca senzatia de incredere in acel moment”.

Sursa FOTO: Instagram

Articole din aceeasi categorie