Cand auzim de hipnoza, gandul ne fuge la o tehnica mistica care are puterea sa subjuge vointa celui hipnotizat. De fapt, hipnoza este o stare absolut normala pe care o acceseaza orice persoana in timpul zilei, cand viseaza cu ochii deschisi, inainte sa adoarma sau cand se trezeste dimineata si inca nu este constienta.
„Foarte multa lume isi imagineaza ca hipnosul este ceva periculos si chiar le incude un sentiment de frica, pe cand, de fapt, eu ii inteleg, pentru ca s-a format o convingere din multe show-uri si emisiuni din trecut. Acolo era tratata o hipnoza de scena, unde oamenii putea scoate diferite sunete. De fapt, hipnosa este un instrument foarte puternic, pentru a schimba convingerile limitative ale persoanei si a le da sugestii astfel incat sa scape de frica, sa se dezvolte, sa isi cultiveze increderea in sine, iubirea de sine, recunostinta si sa fie tot mai prezenti in viata lor si sa evolueze”, Mihaela Tofan, hipnoterapeut.
Mai mult, hipnoza poate fi utilizata in terapie.
„Hipnoterapia de fapt ajuta la dezvoltarea personala, spirituala si pentru autovindecare. Ea este folosita pentru a accesa mecanismul de autovindecare a persoanelor si pentru a descoperi abilitatile ascunse adanc in subconstient care il blocheaza in a progresa si a-si dezvolta laturile pozitive”.
In cadrul terapiei de hipnoza, hipnoterapeutul implimenteaza niste sugestii de comportament, de senzatii si perceptii dorite, atunci cand persoana se afla intr-o stare de relaxare si concentrare.
„Terapia prin hipnosa de fapt este o terapie care implica meditatie ghidata, sugestii pozitive pentru a optimiza gandirea persoanelor. Astfel ei isi schimba toate aceste convingeri si asta ii ajuta sa dobandeasca mai multa incredere in ei si chiar sa isi schimbe actiunile, fiind ca subconstientul nostru ne influenteaza 90% din activitatile noastre zilnice”.
Pentru a fi indus pacientul in transa, sedinta se efectueaza intr-o atmosfera relaxanta, culcat in pat.
„O sedinta de hipnoterapie poate dura o ora sau doua. Clientul este profund relaxat in patul sau de acasa. Relaxadu-se profund el nu blocheaza cu mintea sa constienta sugestiile date de hipnoterapeut. Sunt induse anumite cuvinte, astfel incat el intra in aceasta stare de relaxare si subconstientul, care nu doarme niciodata,a bsoarbe ca un burete toate aceste sugestii pozitive, pentru a optimiza gandirea”.
Nu toate persoanele reactioneaza la fel atunci cand sunt induse in transa.
„Persoanele care deja pot sa se relaxeze, ascultand meditatii ghidate, facand meditatii yoga, sunt mai usor induse in starea aceasta de relaxare profunda. Celelalte persoane, care nu au o asa experienta este mai greu de indus in aceasta stare”.
Specialistii sustin ca nu este niciun pericol sa fii hipnotizat.
„Multi oameni se intreaba daca asta e periculos. De fapt asta e o stare naturala si noi o experimentam in fiecare zi”.
Hipnoterapia nu are contraindicatii, este accesibila pentru orice persoana, de orice varsta.
„De fapt este o terapie de dezvoltare personala si de dezvoltare spirituala. Nu este altceva decat atat. La aceasta prodecura pot veni toate tipurile de persoane, de orice varsta”.