01.07.2022
Afla de la neurologul, Olga Gavriliuc, de ce este atat de important somnul si cum sa fie unul calitativ: „La moment, in lume nu exista nici un medicament vandut legal sau ilegal care ar putea sa ne faca un somn fiziologic” - VIDEO

Tot timpul vrem sa facem cat mai multe, sa reusim peste tot si uitam sa dormim calitativ. Afla de la neurologul Olga Gavriliuc care sunt secretele unui somn bun, intr-un reportaj, marca O Seara Perfecta. 

Cand ne dam seama ca nu ne odihnim suficient si calitativ si care sunt cauzele insomniei?„Cel mai frecvent ne dam seama ca am dormit prost, atunci cand a doua zi ne simtim prost, cand suntem obositi, adormiti, nu avem dispozitie, ne simtim prost din toate punctele de vedere. Toate acestea inseamna ca sufera somnul. 

Cauzele sunt foarte multe si nu le putem enumera pe toate, dar in contextul situatiei actuale, cred ca, cel mai mult, oamenii au probleme cu somnul din cauza friciilor, anxietatilor. Atunci cand ne este greu sa adormim seama, cand avem prea multe ganduri si esti anxios, asta iti provoaca insomnie. Sau, cand o persoana se lupta cu o depresie, el se va trezi in fiecare dimineata cam la aceeasi ora, pe la 3 dimineata si dupa asta nu va mai putea adormi. Evident, cauze sunt foarte multe, sunt tulburari de respiratie in timpul somnului care nu ne lasa sa ne simtim bine si multe alte cauze care trebuie luate in consideratie cu fiecare si discutate atent”. 

Descult prin centrul capitalei! Misha Grossu a lansat un nou videoclip prin care si-a dorit sa transmita emotiile vii ale oamenilor: „Si filmarea, si persoanele sunt adevarate, cu emotiile lor sincere” - VIDEO

In dependenta de varsta, noi trebuie sa dormim: „Daca sa o luam pe categorii de varsta, un adult trebuie sa doarma in jur de 7-8 ore in fiecare noapte. Copiii, evident, dorm mai mult si pana la adolescenta numarul orelor scade pana la 7-8 ore. Varstnicii dorm in mediu mai putin, insa se recomanda totusi sa duca un somn calitativ si bun. Somnul este foarte important pentru sanatatea noastra. Nu doar faptul ca suntem obositi sau molesiti este cauza din care avem nevoie de somn, dar, in general, un organism ca sa fie sanatos, trebuie sa doarma bine. Noi suntem unica specie de pe pamant care, uneori sacrifica somnul pentru altceva. Nici o pisica, nici un cal, nici un caine nu va face asta”. 

Ceasul biologic al fiecarui om este diferit si nu este numaidecat ca fiecare sa mearga la culcare la aceeasi ora. „Sunt oameni matinali si oameni care se trezesc dupa amiaza. Totusi, este important ca fiecare sa se culce in fiecare zi la aceeasi ora, chiar si in weekend. Este important sa iti respecti orarul tau personal. De asemenea, ar fi de dorit sa ne culcam cand este intuneric, pentru ca atunci organismul nostru este pregatit saaiba un somn echilibrat, care ne va umple toate celulele cu putere, energie. Daca nu puteti dormi in timpul noptii, atunci ziua tot trebuie sa dormiti in jur de 7-8 ore”. 

Biofixarea sprancenelor - procedura care a cucerit fetele din Republica Moldova! Vezi cum se efectueaza, dar si beneficiile pe care le are: „Dureaza 5-6 saptamani..” - VIDEO

Totusi sunt cateva solutii care ne-ar putea ajuta. „Nu trebuie sa bem cafea cu sase ore inainte de somn, nu este bine sa consumam alcool mult inainte de somn, poate un pahar de vin, care ne va relaxa putin. Doua pahare de vin deja ne deregleaza ciclul somnului, nu vom intra intr-un somn adanc. In incapere ar fi bine sa fie 18-19 grade si nu mai mult, ar fi bine sa avem careva tehnici de relaxare inainte de somn. Ar fi bine sa avem o perioada de o ora in care facem o primblare, o baie”.

Specialistul nu ne recomanda sa administram somnifere inainte de culcare. „La moment, in lume nu exista nici un medicament vandut legal sau ilegal care ar putea sa ne faca un somn fiziologic. Fiecare medicament care ne induce somnul este un sedativ, iar sedatia nu este egal cu somnul. Atunci cand noi suntem in sedatie, creierul nostru se deconecteaza, pe cand in timpul somnului nostru natural, creierul nu se deconecteaza, el isi reface toate conexiunile. Respectiv, cand folosim multe sedative noi vom suferi de anxietate, depresie, lipsa de creativitate, scaderea imunitatii, scaderea rezistentei la insulina, care ne poate cauza diabet, boli cardiovasculare, tulburari cognitive, din cauza ca aceste procese nu sunt restaurate in timpul somnului. Sedativele sunt o optiune pentru o scurta durata de timp. Si atunci cand este vorba de o tulburare de somn de scurta durata, nu e bine sa administram sedative, caci putem avea probleme mai mari. Dar, daca nu se rezolva problema pentru un timp mai lung, trebuie sa mergeti la medic”. 

Sursa FOTO: Instagram

Articole din aceeasi categorie