Ce este terapia muzicala?
„In trecut, in lumea antica, utilizarea muzicii ca una dintre metodele principale in vindecarea diverselor maladii era un lucru firesc si eficient, fiind intr-o armonie perfecta cu viziunile epocii respective despre sanatate, boala, viata si moarte. Mentionez faptul ca Apollo in mitologiile greaca si cea romana era zeul artelor, muzicii si medicinii.
Ulterior, terapia prin muzica, sau muzico-terapia (meloterapia) a incetat sa mai fie o metoda foarte populara, in pofida faptului, ca efectele ei benefice au fost atestate stiintific. Actualmente neurologia, neurostiintele moderne confirma eficienta terapiei muzicale in diferite domenii ale medicinii moderne. Este relevant faptul ca Primul Congres International de Muzico-terapie a avut loc abia in anul 1974 in faimosul Centru de Neurologie Salpetriere de la Paris”.
Care sunt beneficiile acestei terapii?
„As vrea sa mentionez ca proiectul „Terapia prin muzica”, este unul comun dintre Filarmonica Nationala si Institutul National de Neurologie si Neurochirurgie. Ideea imi apartine mie si distinsului Profesor Dr. Ion Moldovanu. Eu ma ocup in special de partea artistica si realizarea concertelor-sedinte de terapie, dar proiectul respectiv presupune de asemenea si cercetare, parte care ii revine Domnului Profesor Dr. Ion Moldovanu, iar ca sa raspund mai exact la aceasta intrebare, voi cita dintr-un articol publicat de domnia sa in acest sens: „Strategiile diverse ale muzicoterapiei se efectueaza intr-un diapzon larg de situatii si anume: tratamentul anxietatii, depresiei, stresului, tulburarilor neuro-vegetative, patologiei cardio-vasculare, maladia Parkinson, etc. (L. Bunt, B. Stige, 2014). Un loc important in aceste abordari ale terapiilor muzicale il ocupa terapia durerii: dupa interventii chirurgicale, in cazuri de diverse sindroame algice ca fibromialgia, cefaleele, durerile articulare, durerile lombare, durerile neuropate, etc (I. Silion, 2012, M. Cepeda 2006). Un aspect relativ nou sunt tratamentele durerii in cadrul serviciilor de ingrijiri paliative”.
Suma colosala pe care o percepe Inna pentru un concert, in pandemie
Cum se desfasoara o sesiune de terapie muzicala?
„O sedinta de terapie muzicala in mod normal se desfasoara individual. Terapeutul, dupa consultatie, indica pacientului muzica pe care o considera potrivita, iar cel din urma o asculta intr-un spatiu izolat, in liniste.
Proiectul nostru este insa unul mai putin obisnuit, un hybrid de fapt dintre un concert simfonic si o sedinta de terapie muzicala. Din cauza ca in sala de concert sunt prezenti multi oameni, care inevitabil pot produce zgomote, scopul sedintei de terapie se obtine mai dificil. Pe de alta parte, intr-o sala de concert se creeaza o atmosfera, care este imposibil de creat atunci cand pacientul asculta muzica singur, exact ca in biserica in timpul slujbei religioase. In sala de concert se creeaza de asemenea si o legatura spirituala dintre artisti si spectatori, lucru pe care il consider de asemenea benefic pentru scopul proiectului”.
Conditiile care trebuie respectate in timpul audierii muzicii sunt urmatoarele:
- Ochii inchisi pe majoritatea audierii piesei muzicale;
- Relaxarea mintii si corpului.
„La sfarsitul concertului se completeaza un chestionar foarte elevat, creat de catre echipa Profesorului Ion Moldovanu, care se analizeaza minutios si care arata daca s-a redus sau au disparut durerea sau stresul, daca anumite persoane au trait stari neobisnuite si care au fost acestea, daca unele persoane au reusit sa intre in starea de transa, deci daca au aparut stari modificate de constiinta, daca cineva in timpul concertului a avut sentimente de fericire, bucurie, credinta si speranta etc. Astfel, dupa analizele facute de catre Doctorul Ion Moldovanu, doua fenomene afective (calmul intern si sentimentul de dragoste/iubire globala) precum si patru fenomene cognitive (sentimentul de a fi conectat la o forta suprema, senzatii corporale placute, impresia ca sunetele veneau de departe, senzatia ca nu avea corp) au fost statistic mai pronuntate la persoanele la care a disparut durerea in cursul audierii muzicii”.
Dupa ce criterii alegeti piesele pentru concertele dedicate terapiei muzicale?
„Aici as putea spune ca este vorba de un experiment de fapt. In total am avut 7 proiecte diferite in acest sens. Primul concert l-am realizat in anul 2015, unde elementul de baza pe care l-am ales a fost echilibrul, respectiv am optat pentru doua simfonii, semnate de Mozart si Brahms, considerand simfonia unul dintre cele mai echilibrate genuri muzicale.
Am continuat proiectul (2016) cu un spectacol, in care am prezentat un program cu genericul Senzualitatea in muzica, program ce includea cele mai cunoscute creatii inspirate de simtul poetic al dragostei si al erotismului.
In anul 2017 am realizat un spectacol total neobisnuit cu genericul Muzica meditativa, iar in februarie 2018 am revenit la ideea unui echilibru, idee reflectata in special in clasicismul muzical. In acel concert am interpretat o lucrare vocal-simfonica semnata de Wolfgang Amadeus Mozart.
In 2019 am calatorit prin lumea interioara a lui Franz Schubert, iar in 2020 am abordat muzica celui mai renumit pianist si compozitor al Romantismului – Frederic Chopin.
In anul 2021 am realizat un alt proiect neobisnuit, in care am interpretat o lucrare pentru orchestra simfonica si declamator, dar si cu proiectie video in timpul spectacolului. Lucrarea ilustreaza prin muzica, text si imagini istorii din Vechiul Testament, se numeste ”Geneza” si este semnata de catre compozitorul din Israel Baruch Berliner”.
Cat de populare sunt astfel de concerte si de ce ati decis sa organizati concerte cu un astfel de concept, care este mai rar intalnit in Republica Moldova?
„Conceptul meu este neobisnuit nu doar pentru Republica Moldova, dar si in plan mondial. Domnul Ion Moldovanu urmareste foarte atent tot ce se intampla in lume in acest sens si conform spuselor dumnealui, noi suntem unicii care facem asa ceva, care am combinat idea unui concert simfonic cu sedinta de terapie muzicala.
Referitor la popularitate, eu zic ca am avut public si reactia spectatorilor a fost una foarte pozitiva”.
Dupa parerea dumneavoastra, meloterapia intr-adevar poate lecui o boala?
„Ideea de la care am pornit, dupa cum am mentionat deja, este ca Muzica are efecte benefice asupra spiritului si corpului uman, curative si terapeutice. Eu cred in aceasta idee, dar important este ca fiecare pacient in parte sa creada si el, si atunci se pot produce adevarate miracole”.
Sursa FOTO: Facebook