30.03.2021
Afla care sunt cele mai frecvente 5 simptome pe care le au persoanele cu tulburare anxioasa

Foarte multe persoane se confrunta cu anxietatea la un moment dat in viata, acesta fiind un raspuns la problemele frecvente care apar la serviciu, in familie sau din punct de vedere financiar. Evenimentele din ultimul an, mai ales, au dat suficiente motive tuturor oamenilor sa fie anxiosi.

Desi aceste stari sunt pana la un punct normale, atunci cand apar episoade de anxietate care au o amploare mai mare decat evenimentele care le-au declansat si care aduc probleme in plus persoanei in cauza, poate fi vorba despre o tulburare anxioasa. Tulburarile anxioase schimba in totalitate viata persoanelor care se confrunta cu aceasta afectiune, insa pot fi gestionate corespunzator daca se accepta ajutorul profesionistilor.

Asadar, cand vine vorba despre anxietate, simptome declansate de aceasta tulburare si tratamentul care trebuie urmat, primul pas care trebuie facut este programarea la psihoterapeut.

O persoana care se confrunta cu anxietatea poate avea atat simptome fizice, cat si psihice. Acestea variaza si pot fi diferite in functie de caz si in functie de tipul tulburarii anxioase. Pentru cineva care sufera de anxietate, simptome precum grijile in exces, agitatie si pulsul marit sunt prezente aproape in fiecare zi.

Top 10 mituri despre alaptare in care sa nu mai crezi

Afla care sunt cele mai frecvente 5 simptome pe care le au persoanele cu tulburare anxioasa!

Dificultate in a se concentra

Studiile demonstreaza ca dificultatile de concentrare sunt frecvente la persoanele care sufera de tulburare anxioasa. De exemplu, rezultatele unui studiu realizat pe 175 de adulti diagnosticati cu anxietate au aratat faptul ca 90% dintre acestia se confrunta cu probleme de concentrare. Un alt studiu realizat pe 157 de copii si adolescenti a aratat faptul ca doua treimi dintre participanti se confrunta cu aceeasi problema.

Ingrijorare excesiva

Aceasta este una dintre cele mai des intalnite simptome si se refera la situatiile in care cineva se ingrijoreaza mai mult decat trebuie intr-o anumita situatie. De exemplu, persoanele cu tulburare de anxietate sunt ingrijorate din cauza evenimentelor cotidiene normale si in situatii in care persoanele care nu se confrunta cu anxietatea nu ar vedea motive de panica. Grijile cauzate de anxietate sunt dificil de controlat si afecteaza capacitatea persoanei de a se concentra si de a duce la bun sfarsit sarcini simple.

Nicolae Botgros, despre cosmarul prin care a trecut din cauza infectarii cu virusul COVID-19. „Am plans ca un copil”

Iritabilitate crescuta

Concluziile unui studiu facut pe aproximativ 6000 de persoane adulte arata ca peste 90% dintre cei cu tulburare anxioasa experimenteaza si stari de iritabilitate, mai ales in perioadele in care anxietatea atinge cote maxime.

Atacuri de panica

Atacurile de panica sunt, de fapt, o forma de tulburare anxioasa, iar in aceste cazuri persoana afectata se confrunta cu sentimente coplesitoare de frica si cu senzatia de pierdere a controlului. Pe langa intensitatea psihica a momentelor in care se produc atacurile de panica, cei care trec printr-un astfel de episod vor experimenta si simptome fizice: puls rapid, tremor, senzatii de disconfort in piept, dificultati de respiratie, ameteli si stare de greata, transpiratie excesiva sau dureri de stomac.

Aveti o senzatie de durere, greutate si amortire in picioare?

Tulburari de somn

Cand vine vorba despre anxietate, simptome precum tulburarile de somn sunt extrem de frecvente. Persoana afectata poate avea probleme in a adormi sau se poate trezi in mijlocul noptii, fiindu-i extrem de greu sa adoarma din nou. Tulburarile de somn cauzeaza alte probleme in timpul zilei, precum dificultatea de a duce sarcinile de la job la bun sfarsit

Persoanele care sufera de anxietate se pot confrunta si cu alte simptome, insa cele mentionate anterior sunt cele mai frecvente. Cateva dintre metodele prin care starile de anxietate se pot ameliora si care pot fi incercate fara ajutor din partea unui specialist sunt: consumul de alimente sanatoase, practicarea unui sport, efectuarea de exercitii de respiratie, limitarea consumului de alcool si cafea sau renuntarea la fumat. Totusi, daca toate acestea nu functioneaza si persoana in cauza se confrunta cu simptome severe, care ii afecteaza viata, interventia unui specialist, psihoterapeut sau psihiatru, este obligatorie.

Boala „silentioasa” care distruge oasele. Multi nu stiu ca o au si o descopera in faze avansate

Articole din aceeasi categorie