19.03.2021
Top 10 mituri despre alaptare in care sa nu mai crezi

Exista o multime de mituri despre alaptare care circula in mediul online. Unul dintre ele ar fi acela ca alaptarea este dureroasa. Lucru complet fals! Durerea apare doar atunci cand copilul nu este atasat corect la san.

Este important sa avem informatiile corecte, deoarece alaptarea joaca un rol esential in dezvoltarea fizica si psihica a copilului si, in plus, intareste legatura afectiva dintre bebelus si mama.

Iata care sunt top 10 mituri despre alaptare:

Mama trebuie sa bea multe lichide pentru a creste secretia de lapte

FALS – mama trebuie sa bea lichide cand simte ca ii este sete. Consumul scazut de lichide pe termen lung insa duce la scaderea secretiei lactate.

Mama trebuie sa manance mai mult pentru a avea lapte

FALS – mama va avea o dieta echilibrata, usor hipercalorica, dar nu in cantitati exagerate. Subnutritia mamei afecteaza mai intai corpul ei cu mult inainte de a afecta cantitatea laptelui matern.

Un consum crescut de lapte de vaca in dieta mamei ajuta la cresterea secretiei de lapte matern

FALS – laptele de vaca este necesar, fiind o sursa de calciu, dar consumul crescut de lapte de vaca poate determina colici abdominale sau dermatita atopica, din cauza dezvoltarii unei alergii la proteinele laptelui de vaca.

Mama nu ar trebui sa consume unele alimente pentru a evita colicile abdominale ale copilului

FALS – mama poate consuma orice fel de aliment in cantitate moderata, dar trebuie sa observe care sunt alimentele care, consumate repetat, produc colici copilului si sa le evite. Mamele cu antecedente de alergie trebuie sa evite alimentele alergizante (zmeura, nucile, capsunele etc.).

Daca sugarul plange, inseamna ca mama nu are suficient lapte sau laptele este slab

FALS – laptele de mama este alimentul ideal pentru copil. Sugarul poate sa planga din multe motive, dar in putine cazuri este vorba despre o cantitate insuficienta de lapte. O tehnica a alaptarii corecta, alimentatia naturala la cerere, copilul pus la san fara restrictii sunt solutii care previn disconfortul sugarului.

Copilul alimentat la san are nevoie de apa daca este prea cald

FALS – copilul alimentat la san nu are nevoie de lichide administrare suplimentar. Laptele de mama are compozitia variabila, in functie de nevoile copilului (singurul aliment viu, biologic activ).

Copilul nu trebuie luat in brate si alaptat de cate ori plange

FALS – bebelusii au nevoi fizice si emotionale, vor sa se simta in siguranta si iubiti. Este normal sa doreasca mangaierea si contactul strans cu mama. In societatile unde mama isi poarta copilul in permanenta la san/piept, copiii nu plang.

Alaptarea este dureroasa

FALS – durerea apare doar daca atasarea copilului nu se face corect si astfel se produc ragade (mici fisuri, rani ale mamelonului produse in timpul alaptarii).

Ragadele se produc pentru ca sugarul este lasat prea mult timp la san

FALS – nu exista nicio relatie de cauzalitate intre durata suptului si aparitia ragadelor. Daca atasarea la san se face corect, nu se produc ragade.

Copilul va fi lasat la san doar pentru a se alimenta

FALS – copiii au nevoie sa suga pentru a se alimenta, dar si pentru a se linisti. Productia de lactina este stimulata de supt, determinand cresterea secretiei lactate si asigurand astfel alimentatia naturala exclusiva a sugarului in primele 6 luni, cu recomandarea continuarii alaptarii pana la 2 ani.

Alte mituri despre alaptare sunt urmatoarele:

  • Cantitatea de lapte depinde de marimea sanului
  • Mamei nu ii ajunge laptele pentru ca are gemeni sau tripleti
  • Alaptarile ar trebui sa fie cronometrate si limitate la un interval de 4 ore
  • Copilul trebuie alaptat la ore fixe
  • Copiii trebuie sa incerce mancarea solida la 4 luni sau mai devreme
  • Mama nu poate ramane insarcinata in perioada alaptarii
  • Mama nu are lapte suficient pentru ca nici la sarcina precedenta nu a avut sau fiindca nici mama/bunica nu au avut lapte
Articole din aceeasi categorie