29.03.2021
Boala „silentioasa” care distruge oasele. Multi nu stiu ca o au si o descopera in faze avansate

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea masei osoase si cresterea fragilitatii osului, care devine usor predispus spre fracturi. Urmareste reportajul de mai jos pentru a afla cum si la cine se manifesta aceasta, dar si care sunt alimentele si activitatile care ajuta la prevenirea osteoporozei.

Medicul reumatolog Lia Chislari a vorbit in cadrul unui reportaj marca iSanatete despre sanatate oaselor si afectiunea numita osteoporoza. Aceasta sustine ca osteoporoza este o boala „silentioasa” si deseori nu exista simptome, pana la prima fractura.

Totodata, medicul afirma ca in timpul menopauzei are loc scaderea fiziologica a estrogenului, numit „hormonul protector al osului”, ceea ce poate provoca osteoporoza. Aceasta fiind si cauza faptului ca osteoporoza este o boala care afecteaza peste 40% dintre femei si 20% dintre barbati cu varsta de peste 50 de ani. 

Majoritatea pacientilor cu osteoporoza sunt asimptomatici, pana in momentul aparitiei fracturii, numita ,,fractura de fragilitate’’. Calciul si vitamina D detin un rol important in preventia riscului de fractura, intervenind in remodelarea osoasa. Astfel, consumul de lactate este esential in prevenirea aparitiei acestei afectiuni, dar si alte alimente precum este avocado. Persoanele care au intoleranta la lactoza pot administra necesarul de vitamine prin forma pastilata. Efortul fizic, mersul pe jos sau inotul sunt cateva dintre activitatile care cresc masa musculara, ceea ce este foarte important in sustinerea sistemului osos. 

Lia CHISLARI, MEDIC REUMATOLOG: „Daca dumneavoastra nu iubiti produsele lactate, nu le consumati zi de zi, daca dumneavoastra sunteti fumatori, faceti uneori exces de alcool, aveti anumite maladii concomitente metabolice, endocrine, maladii reumatologice autoimune... Tineti neaparat sa faceti un consult la reumatolog dupa varsta de 45 de ani, pentru a exclude debutul osteoporozei!”

Medicamentele recomandate in cazul osteoporozie sunt: antiresorbtivi, osteoformatori,formatori de os si inhibitori ai resorbtiei osoase.

Alte noutati din health&beauty, sport, nutritie si povesti cu oameni fascinanti gasesti pe site-ul emisiunii iSanatate.

Sursa foto: Google

Articole din aceeasi categorie