Atunci când a început să se simtă obosită din punct de vedere psihic, Daniela Luca a descoperit pilatesul. „Atunci eu am înțeles, corpul meu are nevoie de atenție sporită. Noi vorbim atât de mult de slăbit, îngrășat, dar niciodată nu ne uităm la partea funcțională. Eu nu m-am uitat la kilogramele pe care le aveam, dar am simțit burta, de parcă eram însărcinată în luna a cincea. La mine cutia toracică s-a schimbat după naștere, nu mai aveam rochii care să-mi fie potrivite”, a explicat instructoarea de pilates.
Invitata podcastului a mărturisit că a rămas de-a dreptul fascinată de felul în care funcționează pilatesul: „De 5 ani eu mă antrenez, de vreo 2 ani studiez, iar de unul, antrenez pe alții. Aici nu este despre pilates, ci despre mișcarea în corpul uman, ca instrument. Eu am descoperit această știință a mișcării care nu a apărut de 5 ani, așa cum credeam eu, dar a apărut de mii de ani și sunt fascinată de cum asta funcționează”.
„Pilatesul nu este despre slăbit, e despre a reeduca biomecanica corectă în corp și aparent asta reeducă și sistemul nervos și dă stări foarte bune, dacă ai anxietate, atacuri de panică, păi uite asta le rezolvă, eu încă sunt șocată și pe calea descoperirii”, a continuat să povestească Luca.
Pilatesul este practicat mai mult de către femei decât de către bărbați. „Bărbații poate au nevoie de un alt tip de stimulare, au nevoie de ceva care le crește testosteronul în sânge, au nevoie de competiție. Femeile dimpotrivă, au nevoie să se calmeze, pentru că noi suntem mai anxioase. Prin pilates tu poți să te calmezi”, a spus Daniela.
„La mine sarcinile au fost cam la fel, dar procesul nașterii, de la travaliu până la expulzie a fost mult mai simplu cu pilatesul. Eu am practicat în a doua sarcină, pe tot parcursul ei, iar abdomenul meu era la loc în maxim 5 zile, asta a fost fantastic”, a povestit Luca.
Chiar dacă este costisitor să-l practici, este foarte eficient acest tip de sport.„Pilatesul este un produs de lux comparativ cu orice alt tip de fitness, este foarte scump. În studiourile din Chișinău, în dependență de antrenor, este de la 450 de lei, până la 900 de lei. Oamenii intră și rămân aici pentru că asta este eficient. Eu am încercat toată paleta de opțiuni de fitness care există la Chișinău, nu am rămas la niciuna, pilatesul s-a prins pentru că era la limita de minim efort, mie îmi era plăcut, corpul meu s-a schimbat foarte tare, chiar dacă la mine kilogramele nu au fluctuat foarte tare, dar eu m-am îndreptat, la mine cutia toracică s-a micșorat”, a povestit specialistul.
„Mișcarea este una dintre necesitățile primare ale omului pe lângă somn, mâncare și sex. Noi ca oamenire, am hotărât că mișcarea trebuie să doară. Direcțiile moderne de fitness anume asta fac, oferă omului o experiență plăcută a mișcării”, a menționat antrenoarea de pilates.
Poți afla dacă pilatesul este pentru tine sau nu, încă de la primele antrenamente. „Nu trebuie mai mult de 5 lecții pentru a vedea cum te simți tu. Dacă te simți bine după prima lecție, simți că tu ceva ai câștigat, a fost o experiență plăcută, înseamnă că antrenorul de fitness știe ce face, indiferent de studiile sau școala pe care le are. Dacă tu ai umblat 5 sau 6 lecții, iar pe tine doar te doare spatele, nu înțelegi ce faci și în general este o experiență neplăcută, atunci poți să abandonezi”, a concluzionat Luca.
SURSĂ FOTO: Google, Facebook/ Daniela Luca