Doctorul Mihail Pautov, a explicat care sunt cele 10 reguli pentru o igienă orală completă:
1. Frecvența periajului
„Te speli pe dinți de 2 ori pe zi, dimineața și seara timp de 2 minute. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea cariilor. Periajul de dimineașă ajută la eliminatrea bacteriilor adunate în timpul nopții și pregătește gura pentru o nouă zi. Noaptea în gura ta cresc bacterii pentru că atunci saliva nu mai este eliberată cu aceeași forță, așa cum se întâmplă ziua. Bacteriile dau dimineața acea halitoză, nu ne mai miroase atât de bine gura cum miroase ziua. Același lucru este valabil și seara, doar că seara în afara bacteriilor mai ai și resturi alimentare”, a spus specialistul.
2. Durata periajului
O altă regulă menționată de medic este strâns legată de durata periajului: „Periază-ți dinții timp de 2 minute cel puțin, pentru a asigura o curățare completă. Două minute este minimul necesar pentru a acoperi toate arcadele și toate fețele. Este bine să lași și pasta de dinți în gura pentru că elementele benefice din acea pastă de dinți să acționeze la nivelul dinților”.
3. Tipul de periuță
Contează foarte mult și tipul periuței pe care o folosim. „Trebuie să folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru a evita iritarea gingiilor. Perii moi sunt blânzi pentru gingii, dar eficienți în îndepărtarea plăcii bacteriene”, a explicat Mihail.
4. Tehnica de periaj
Metoda prin care îți periezi dinții este esențială pentru sănătatea gingiilor, a mai menționat Pautov: „Este important să înclini periuța la 45 de grade față de gingii și să faci mișcări circulare mici, nu doar înainte și înapoi, pentru că astfel, nu faci altceva decât să miști mâncarea dintr-o parte în alta. De asemenea, nu o să intri în cel mai important spațiu, între dinte și gingie. Mișcarea circulară este importantă în curățarea dintelui și prevenirea eroziunii smalțului”.
5. Presiunea corectă
„Ideal ar fi să eviți să aplici prea multă presiune periajului, deoarece acest lucru poate deteriora gingiile și smalțul dinților. O presiune foarte mare poate duce la retracția gingiilor și la sensibilitate dentară, iar o presiune prea ușoară e de la sine înțeles că nu o să îi spele. Învață să folosești o presiune ușoară pentru a proteja structura dentară și sănătatea gingiilor”, a continuat medicul.
6. Perierea tuturor suprafețelor
Atunci când îți periezi dinții, este important să acoperi toate suprafețele. „Asigură-te că periezi toate suprafețele dinților, partea frontală, cea din spate și suprafața de mestecat, este important să acorzi atenție fiecărui dinte pentru a preveni acumularea plăcii bateriene și formarea cariilor. O rutină sistematică te poate ajuta să nu ratezi nicio suprafață”, a notat Mihail.
7. Schimbarea periuței
Un capăt uzat al periuței, nu curăță la fel de bine cum ar trebui să o facă. „Schimbă capătul periuței la fiecare 3 luni sau chiar mai des, dacă periile sunt uzate. Un capăt nou asigură o curățare optimă și contribuie la menținerea sănătății orale”.
22 august: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO
8. Utilizează dușul bucal
„Dușul bucal este ceva incredibil. Atunci când eu mă spăl pe dinți și am impresia că dinții mei sunt complet curați, folosesc și dușul bucal. Jetul de apă împinge o presiune foarte mare între fiecare dinte. Sunt foarte strânși între ei, periuța nu poate curața, astfel, mâncarea rămâne între dinți. Este pentru persoanele cu aparat dentar sau coroane, oferind o curățare profundă și prevenind inflamațiile gingivale. Alternativ, putem folosi o ață dentară cu foarte mare grijă”, a explicat medicul specialist.
9. Utilizarea apei de gură
O altă regulă care întreține o dantură sănătoase este folosirea apei de gură: „Clătește-ți gura cu apă de gură antibacteriană pentru a combate placa bacteriană și respirația urât mirositoare. Ea poate ajunge în locurile unde periuța și dușul bucal nu pot, oferind protecție suplimentară împotriva bacteriilor”.
10. Vizita la stomatolog
„Vizitează stomatologul de două ori pe an pentru controale regulate și igienizări profesionale. Aceste vizite sunt esențiale pentru a evita problemele dentare, pentru că dacă le descoperi la timp, sunt mult mai ieftine de rezolvat”, a spus Pautov.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Dr. Mihail Pautov