Potrivit neurologului Olga Gavriliuc:„Adulții care dorm mai mult de nouă ore pe noapte prezintă un risc mai mare de accidente vasculare cerebrale și de decese premature decât cei care dorm între 7-8 ore. Cercetările speculează că somnul excesiv poate fi mai degrabă un simptom decât o cauză a anumitor afecțiuni”.
Deși nevoile de somn pot varia de la o persoană la alta, în mod obișnuit, adulții au nevoie de un interval mediu de:„7-9 ore de somn pe noapte pentru a se simți odihniți și a avea funcționare optimă”.
Dormitul în afara acestui interval poate semnala o problemă de sănătate:„Dormitul în mod regulat mai mult de 9-10 ore poate fi considerat excesiv și ar putea fi un semn al unei probleme subiacente”, a notat neurologul.
Somnul excesiv, cunoscut sub numele de hipersomnie, poate avea mai multe cauze: „Somnul excesiv, cunoscut sub numele de hipersomnie, poate fi cauzat de diferiți factori, inclusiv afecțiuni medicale precum apneea de somn, depresia sau anumite tulburărui psihologice. De asemenea, factorii stilului de viață, cum ar fi calitatea proastă a somnului, modul sedentar și programul de somn neregulat pot contribui la durata excesivă de somn”.
Neurologul Gavriliuc a concluzionat:„Dacă observați că dormiți în mod constant semnificativ mai mult decât intervalul recomandat este bine să consultați un specialist. Acesta poate evalua modelele de somn, starea generală de sănătate și orice cauze posibile subiacente pentru a determina pașii potriviți de urmat”.
Igor Stribițchi a devenit tată pentru a doua oară! Care este prenumele bebelușului - FOTO/VIDEO
Somnul de calitate într-un interval adecvat este cheia pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Olga Gavriliuc este medic neurolog, doctor în științe medicale ce activează în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirugie.
SURSĂ FOTO: INSTAGRAM/olga_gavriliuc