18.03.2022
Volodimir Zelenski, fata-n fata cu istoria. Portretul unui fost comediant care-l tine, azi, in sah pe Vladimir Putin

Cand acest fost comediant care-a jucat rolul unui presedinte la TV a fost ales ca sef al statului, multi l-au tratat ca pe-o bizarerie. Azi, nimeni nu mai rade. Tragedia din Ucraina a scos la iveala calitatile de lider ale lui Zelenski.

Inainte de ziua de 24 februarie, putini il stiau. Cei care nu urmareau, de obicei, stirile din zona politicii cu atat mai mult n-aveau habar despre acest tanar presedinte cu un traseu politic aproape greu de luat in serios. Un fost comediant in fruntea unei tari? Un tip care aparea in scheciuri demne de emisiuni precum iUmor sa ajunga nu doar presedintele Ucrainei, ci si omul care-l tine in sah pe temutul Vladimir Putin? Acelasi tip care, in urma cu 16 ani, se expunea national in concursul TV “Dansand cu stelele” - varianta ucraineana, pe care-a si castigat-o, de altfel?

Marina Carnat a renuntat la Instagram! Bloggerita a facut marturisiri uimitoare: „Prin incapatanarea si orgoliul meu, Dumnezeu m-a smerit” - FOTO

Da, este unul si acelasi om cu acel Volodimir Zelenski pe care invazia rusa din Ucraina nu doar ca l-a facut faimos si-n afara spatiului ex-sovietic, dar l-a ridicat si pe piedestalul de erou, dupa ce tanarul presedinte a refuzat sa plece capul in fata lui Putin. Ce-i drept, povestea lui ar fi fost interesanta si fara contextul emotional al razboiului din Ucraina.

Si ironica, avand in vedere ca-n urma cu 18 ani, pe cand activa in grupul umoristic Cartierul 95, invitat in show-ul TV de comedie si improvizatie KVN (unul dintre cele mai longevive din Rusia), Zelenski i s-a adresat chiar lui Vladimir Putin, mare fan al emisiunii. Mai simplu spus, cariera in comedie a lui Zelenski a inceput pe pamant rusesc, la unul dintre show-urile preferate ale lui Putin. Zelenski si trupa lui au aparut pentru prima data in acest show din tara vecina in 1997 si au continuat sa fie invitati in emisiunea umoristica pana in 2003, cand Volodimir si-a infiintat propria companie de productie, Studio Kvartal 95.

WOW! Cat a slabit Khloe Kardashian dupa ce a fost inselata de iubit - FOTO

Divertismentul TV a fost mai mult pe placul lui Zelenski decat o eventuala cariera in avocatura, pe care o tintea atunci cand s-a inscris la cursurile Universitatii Nationale din Kiev. Inca de pe vremea studentiei, Zelenski era interesat mai mult de teatru si de trupa lui de improvizatie Cartierul 95, numita asa dupa numele locului in care copilarise in orasul natal Krivoi Rog. Succesul de comediant al lui Zelenski a fost dublat de cel de actor, dupa ce acesta a aparut in productii rusesti de succes precum “Love in the Big City”, “8 First Dates” sau “Rzhevskiy Versus Napoleon”. Poate cea mai surprinzatoare descoperire din trecutul lui de star TV este cea legata de participarea la varianta ucraineana a concursului “Dansand cu stelele”, in 2006. Si nu doar c-a participat, dar a si castigat show-ul alaturi de dansatoarea Olena Shoptenko, spre incantarea internautilor care-au descoperit acum, dupa 16 ani, un video cu extraordinarele miscari de dans ale viitorului presedinte.

Inca o jurnalista din Rusia risca ani grei de inchisoare pentru expunerea pozitiei politice! Veronica Belotserkovskaya s-a ales cu un dosar penal din cauza postarilor despre razboiul din Ucraina - FOTO

Drumul showbizului s-a intersectat cu cel al politicii dupa momentul de cotitura din 2015, cand Zelenski a primit rolul principal in serialul TV de comedie „Slujitorul poporului”, in care interpreta  un profesor de istorie care devine in mod neasteptat presedintele Ucrainei, dupa ce un elev il filmeaza si ii face public un discurs anticoruptie. Inlocuiti profesor de istorie cu actor de comedie si vedeti cum realitatea bate filmul…

Nascut pe 25 ianuarie 1978 intr-o familie de origine evreiasca din sud-estul tarii, Volodimir a cunoscut pe pielea lui ce-nseamna traiul in Uniunea Sovietica, Ucraina facand parte, pe-atunci, din uniunea dizolvata in anul 1991. Mai mult de-atat, bunicul presedintelui, Simon Zelenski, a luptat in Armata Rosie in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, aceeasi armata trimisa astazi de Vladimir Putin pentru a supune Ucraina. Acest bunic a fost singurul dintre cei patru frati Zelenski care a supravietuit Holocaustului, ceilalti trei fiind omorati de nazisti. “Cum as putea sa fiu nazist? Explicati asta bunicului meu, care a facut parte din infanteria armatei sovietice in timpul razboiului si a murit cu gradul de colonel in Ucraina independenta”, a tinut sa raspunda Zelenski propagandei putiniste legate de asa-zisa nazificare a Ucrainei.

La 44 de ani de la venirea lui pe lume in URSS, Zelenski se vede in postura de a rezista ambitiilor presedintelui rus de a reface uniunea de trista amintire. De partea lui nu este doar o lume intreaga, ci si familia sa, care da dovada de la fel de mult curaj in vreme de razboi, refuzand sa fie evacuata din capitala Kiev, una greu incercata de bombardamentele rusilor. In ciuda pericolului, sotia presedintelui ucrainean, Olena Zelenska (44), a anuntat deja ca va ramane in Ucraina, alaturi de sotul ei, si ca nu va fi intimidata de invazia ruseasca.  “Astazi, nu ma voi panica si nu voi plange. Voi fi calma si increzatoare. Copiii mei au nevoie de mine. Voi fi alaturi de ei. Si de sotul meu. Si de poporul ucrainean”, a scris aceasta pe Instagram, in prima zi a atacului rusesc.

Olena si Volodimir s-au cunoscut pe bancile scolii primare din orasul natal Krivoi Rog, dar s-au imprietenit mult mai tarziu, pe cand aceasta studia Ingineria Civila la Universitatea din acelasi oras. Cu o diploma in arhitectura, Olena a renuntat la o cariera in domeniu dupa ce s-a casatorit, in 2003, cu Zelenski, pentru a-l ajuta la compania de productie TV Kvartal 95 infiintata de acesta. Acolo, Olena a inregistrat un adevarat succes in calitate de producatoare TV si scenarista, in timp ce sotul ei era mult mai vizibil ca actor si comediant. Din 2019, atunci cand Volodimir a devenit presedintele Ucrainei, talentata Olena a devenit consultant de imagine al lui Zelenski. In tot acest timp, familia Zelenski a fost intregita de doi copii, o fata, Oleksandra, de 17 ani, si un baiat, Kyrylo, de noua ani.

Bruce Willis sufera de dementa si planifica sa-si incheie cariera: „Este trist sa vezi ca o legenda ca Bruce Willis se stinge in fata ochilor tai”

Intr-o intorsatura de situatie pe care niciun scenarist cu imaginatie debordanta n-ar fi putut-o prevedea, Zelenski – candva vedeta de comedie in Rusia, tara care vrea acum sa-l omoare – a devenit cel mai mare erou al lumii. Chiar si premierul britanic Boris Johnson a recunoscut asta, dupa o discutie telefonica cu el: “Doamne, tipul asta chiar e curajos!”.

Si cand te gandesti ca Zelenski nici n-avea nevoie sa intre in politica... Era deja un star in spatiul ex-sovietic, avea milioane in banca, o existenta aproape de lux pentru Ucraina si o familie frumoasa. Dar nimic din toate astea nu mai conteaza acum, caci liderii sunt judecati de istorie dupa actiunile lor din vreme de razboi. “Nu ai nevoie de experienta pentru a fi presedinte. Trebuie doar sa fii un om decent”, spunea Zelenski dupa alegerea lui in fruntea Ucrainei. Regreta, oare, vreun ucrainean ca l-a votat?

Articole din aceeasi categorie