17.09.2024
Visele devin realitate! Povestea Dumitriței Sandu, moldoveanca ce a ajuns să construiască rachete în Franța: „Femeile tot fac rachete, nu doar bărbații” - VIDEO

Născută la Chișinău și crescută în satul Holercani, o tânără moldoveancă a reușit să devină inginer aerospațial. În cadrul unui monolog la Dorin Galben, Dumitrița Sandu împărtășește povestea visului său devenit realitate.

O tânără își împărtășește „călătoria” fascinantă care a început odată cu visurile ei din copilărie. 

„Eu am avut posibilitatea ca aici, în Moldova, să văd calea lactee, care în alte țări nu poate fi observată din cauza poluării”, povestește ea.

Această experiență a inspirat-o să se gândească la ceea ce se află dincolo de Terra, întrebări care au alimentat curiozitatea.

Romina Baltag, transformare radicală. Cum a slăbit interpreta 16 kilograme în 3 luni - VIDEO

Momentul decisiv în viața Dumitriței a venit când aceasta își făcea studiile la liceu: „Eu eram foarte atrasă de matematică, filosofie, fizică și în acea perioadă m-am decis că vreau să devin inginer aerospațial. Pentru a putea începe studiile la facultate trebuie să treci un test de admitere. Eu acel test l-am făcut când eram la liceu, examenul este în mare parte bazat pe matematică, logică, chimie, tot ce ține de profilul real. În baza la punctajul obținut poți sau nu trece admiterea, dar eu din fericire am trecut-o din prima etapă. Universitatea din Padova se desfășoară în două etape, prima etapă sunt trei ani de studenție, unde ingineria spațială se învață în linii foarte generale, iar a doua etapă este masteratul care se desfășoară doi ani. Acolo facem subiecte legate doar de ingineria spațială. Cu cât mai multe cursuri făceam, eu mă îndrăgosteam și mai mult în acest domeniu”.

La masterat, moldoveanca a avut ocazia să participe în cadrul unui proiect inovator, povestește ea: „În acești doi ani de masterat am participat la un proiect care a fost lansat de Esa, iar obiectivul lui era să genereze propria idee. Eu am fost co-fondatoare la acest proiect, unde am realizat ideia noastră, eram la început 4 studenți, după care am fost 20 și am creat un proiect care eșantionează aerul la diferite înălțimi. Proiectul se numea „O-zone”. A fost o experiență impresionantă”.

Influența mamei sale a fost esențială în parcursul profesiona al Dumitriței: „Eu am cresct singură cu mama, acest lucru mi-a permis să înțeleg că o femeie poate face totul de una singură, nu era problemă să repare ceva. La 45 de ani, mama a decis să obțină diploma în mecatronică și acum face specializare. Mama întotdeauna mă implica în ceea ce făcea, ea m-a susținut foarte mult ca eu să aleg această profesie, nu mi-a zis niciodată că nu este un domeniu pentru fete”.

După ce și-a finalizat studiile, Sandu a ales să lucreze într-o companie care se ocupa de aerul condiționat pentru avioane. Mai apoi, moldoveanca povestește că: „La 24 de ani m-a contactat compania la care lucrez acum și mi-a oferit un post. Eu nu știam ce rol voi avea, dar știam că ei mă vor la interviu, iar eu din sudul Franței, am făcut o călătorie până în nordul Franței pentru acest interviu. În 2021 am fost anunțată de companie că fac parte din echipă, iar din 20 de persone eu sunt singura fată. Eu pot vedea doar partea de motor, care e construită în compania noastră, celelalte părți ale rachetei sunt construite în diferite orașe, produsul final este văzut doar de operatorii care sunt acolo”.

„În ziua lansării noi nu avem dubii, totul este pregătit, atunci când ajunge numărătoarea inversă la 0, noi stăm în jurul mesei pregătiți și cu sufletul la gură vedem rezultatul. Până acum am participat la prima lansare a noului model, dar urmează să particip și la lansarea următoarelor rachete care vor fi pe parcursul anului viitor. Am realizat că eu lucrez în acest domeniu atunci când am privit lansarea”, a mai spus tânăra.

Valentina Naforniță și Cristian Spătaru - pe scenă împreună cu fiul lor de aproape un an! Vezi momentul emoționant - FOTO/VIDEO

Reflectând asupra parcursului său, Dumitrița spune: „De multe ori mă gândesc la fetița cea mică din satul Holercani care privea la stele și visa departe și îmi dau seama că acum am ajuns să activez în acest domeniu și să-mi realizez visul”.

 „Foarte mulți se întreabă care este rolul ca rachetele să ajungă în spațiu, atunci eu pot să vă spun că obiectivul principal este să lansăm sateliți, nu rachete în spațiu. Există diferite tipuri de sateliți, sunt sateliți de observație, sateliți pentru telecomunicație, pot fi sateliți militari, GPS, sateliții pot ajuta și în caz de catastrofă naturală. Eu mi-aș dori ca noi să devenim călători ai spațiului, să avem capacitatea tehnologică”, a mai povestit moldoveanca.

Dedicație muzicală pentru familia PRO TV! Oleg și Alina Cuciuc, moment artistic, în direct la O Seară Perfectă - VIDEO

Dumitrița Sandu are 27 de ani și locuiește în Franța, acolo unde activează ca inginer spațial în construirea rachetelor.

SURSA FOTO: INSTAGRAM/_dumitrita_sandu_

Autor: Mădălina Visterniceanu

Articole din aceeasi categorie