02.03.2022
Ucrainenii - uimiti de ospitalitatea si omenia moldovenilor! Cincisprezece membri ai unei familii din Odesa au reusit sa se refugieze in Moldova, insa o alta parte a ramas in Ucraina: „Tatal meu este la Herson. Dupa o interventie chirurgicala a iesit sa lupte” - VIDEO

Razboiul dezbina familii intregi in aceasta perioada. Femeile si copii se refugiaza la noi, iar barbatii raman sa lupte in Ucraina. O astfel de poveste a fost descoperita si la un centru de plasament pentru refugiati din Ghidighici. Acolo au ajuns 15 membri ai unei familii din Odesa. Impreuna au reusit sa se sustina reciproc si sa treaca mai usor peste obstacolele cu care s-au confruntat in ultimele zile. Mai multe detalii despre aceasta familie vezi intr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

Parinti, copii, bunici si unchi. In total 15 membri ai unei familii au fugit din calea razboiului in Moldova. De la Odesa au ajuns la un centru de plasament pentru refugiati din Ghidighici.

„Bombardau acolo. Noi repede am luat strictul necesar, dar sotul meu nu a vrut sa mearga, a ramas acolo. Eu mi-am luat copiii si am venit.”, a povestit refugiata Zulfia Katrajanova.

Sotul ei se afla la Harkov, insa ea isi pastreaza calmul! De ce medicul Lucia Gariuc a revenit din Luxemburg in Moldova: „Eu sugerez oamenilor sa petreaca timpul cu cei dragi, dar nu sa faca rezerve de iod.” - VIDEO

Intrebata de ce sotul sau a decis sa ramana la Odesa aceasta a raspuns: „El a vrut sa ramana. Sa lupte pentru Odesa. Are 50 de ani. A vrut si casa sa si-o apere.”

Si-a lasat sotul la Odessa si singura cu 3 copii de mana si un motan, Cristina a pornit in Moldova in cautarea unui loc mai sigur pentru ei. „M-am trezit la 5 dimineata. Credeam ca se aud focuri de artificii. Nu imi puteam imagina ca asa ceva se poate intampla. A doua oara am auzit doua explozii puternice. Am trezit copiii la ora 6 dimineata, iar ora 12 sotul a spus sa ne strangem hainele. Eu nu am vrut sa plec, dar a trebui sa duc copiii mai departe de razboi. Am luat si motanul cu noi.”, a mentionat refugiata Cristina Sanjakli.

„Chiar din prima zi cand a fost anuntat ca s-a inceput razboiul primul lucru care mi-a venit in gand a fost sa scriu la toti care ii cunosc din Ucraina.” Cum presedintele „Rotary Club Chisinau”, Luminita Suveica ii ajuta pe refugiati - VIDEO

Ajunsi in Moldova au fost uimiti de ospitalitatea si omenia de care au dat dovada moldovenii. „La gara auto ne-a vazut politia. Ei ne-au intrebat cu ce ne pot ajuta. Le-au cumparat copiilor ceai, dulciuri, fructe. Asa bine ne-au primit, dupa care politia ne-a adus aici.”

Cel mai greu pentru copiii care sunt prinsi intr-un razboi este sa-l inteleaga. Din cauza stresului unul din baietii Cristinei a ajuns la spital. „La ora trei, noaptea am fost la spital. I-au facut o perfuzie. Pe fonul stresului i s-a facut rau. Voluntarii au chemat ambulanta. Mereu ne sunau si ne intrebau daca avem nevoie de ceva.”

Atmosfera de la centru de plasament din Ghidighici ii face pe cei mici macar pentru putin timp sa uite de razboi si sa revina la activitatile cotidiene. „Copiii spun ca le place aici si nu vor sa plece.”

Chiar daca o buna parte din familia lor numeroasa a reusit sa fuga din tara o alta parte a ramas in Ucraina pentru a-si apara patria. „Tatal meu este la Herson si lupta. El dupa o interventie chirurgicala a iesit sa lupte.”

Curaj si barbatie! Reporterul PRO TV, Alexandru Vasilos se afla in mijlocul razboiului din Ucraina. Vezi momentul emotionant in care isi intalneste rudele sale de acolo: „Mi-e dor de casa, de rude, de iubita mea.” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie