Atunci cand vrem sa facem un platou din branzeturi, trebuie sa incercam o varietate cat mai mare de gusturi, texturi si arome.
„Putem face un platou si acasa. Clasificam branza dupa intensitate, textura, intr-o ordine anumita. Cel mai intens la sfarsit, iar cel mai fin la gust sa fie la inceput. Putem sa alegem orice branza cu mucegai albastru pentru este una dintre cele mai intense branzeturi.”, a mentionat Vladimir Musteata, fromager.
De asemenea, Vladimir a povestit si despre cum se aleg corect vinurile. „Vinul nu trebuie sa fie intens. Un pinot grigio la un platou cu branzeturi semitari sau tari. El nu este nici tare fin, dar nici prea puternic.”
Totodata, fromagerul a dat exemplu de ce ar trebui sa contina un platou din branzeturi tari. „ Un platou ar fi din branzeturi maturate cu textura mai tare. Prima branza pe care as propune-o pentru un platou cu branzeturi maturate este emmental. A doua branza care as alege-o pentru platou este una care e maturata mai mult de 10 luni. Este important cand o consumam sa fie taiata fasii.”
Pe langa sfaturi utile in aranjarea unui platou de cascavaluri, specialistul a dezvaluit care sunt etapele corecte in degustarea branzeturilor. „Il iei cu mana, il mirosi si il gusti.”
Daca vrei sa simti adevaratul gust francez al branzeturilor, un secret ar fi.. „Inainte de a consuma branza trebuie sa o lasam 10 minute sa se deschida gustul la temperatura camerei.”, a spus Vladimir Musteata, fromager.