04.07.2024
Simptomele depresiei postnatale și factorii de risc în dezvoltarea acesteia! Lilia Dubița, psihoterapeut: „Prima regulă este să cereți ajutor” - FOTO

Simptome tipice depresiei postnatale pot fi observate la mamele care își doresc să atingă perfecțiunea. Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea depresiei, dar și cum poate fi gestionat stresul și presiunea socială în această perioadă, află de la psihoterapeutul Lilia Dubița.

Psihoterapeutul Lilia Dubița a povesitit care sunt cele mai comune simptome ale depresiei postnatale.  „Simptomele depresiei postnatale sunt: senzația de neliniște și agitație, foarte des se schimbă dispoziția, senzația că nu știi ce să faci și cum să faci ca să nu dăunezi copilului. Apar crizele de tristețe și plânsul din neputință și oboseală, neacceptarea schimbărilor corporale și dezgust față de sine, oboseala și lipsa de energie și pierderea interesului față de activitățile care în trecut bucurau. Poate apărea lipsa apetitului sau nevoia de a mânca mult. Cel mai activ se manifestă emoția de vinovăție, sentimentul că ești „mamă rea”. Persoana poate să observe că greu se concentrează și apar probleme cu memoria”.

Gabriel Nebunu dezvăluie metoda sa unică de detoxifiere: „În perioada rece țin câte șapte zile foame” - VIDEO

Confesiuni amuzante! Ce minciuni au spus recent Corneliu Botgros, Igor Sîrbu, Adrian Ursu, dar și alte vedete de la noi: „Am votat cu un partid, dar am spus o minciună că am votat cu altul” - VIDEO

Fiecare mamă trebuie să ceară ajutor atunci când simte că nu mai face față responsabilităților sau simte careva simptome ale despresiei. „Dacă ați ajuns în situația în care trăiți depresia postnatală, prima regulă este să cereți ajutor. Este normal să ceri ajutor, nu intrați în rolul „femeii puternice" care vrea să facă față singură la noul rol de mamă. Cereți ajutor soțului, rudelor, medicului, terapeutului”, a adăugat specialista.

Cel mai des, în depresie ajung mamele care își doresc ca totul să fie perfect. „Un alt lucru important este să nu exagerați cu rolul de „mamă ideală”. În depresia postnatală ajung mamele perfecționiste care vor să facă totul ideal: să reușească tot, să fie și gospodine bune, să revină fizic rapid. Eliminați frica! Frica care activează imaginația negativă că piciul dumneavoastră poate să pățească ceva. Aveți nevoie de consultația medicului care o să vă ajute să diminuați agitația și gândurile negative. Apelați la un psihoterapeut care o să vă învețe cum să gestionați emoțiile și fricile”.

Elena Javelea își sărbătorește ziua de naștere! Interpreta a pregătit un cadou pentru fanii ei - FOTO/VIDEO

Stresul și presiunea socială de a fi o mamă perfectă în timp ce femeia își revine după depresia postnatală, la fel pot fi gestionate. 

„Stresul poate fi diminuat prin: informare calitativă, pauză fizică și emoțională, în fiecare zi aveți nevoie de 2 ore care vă aparțin doar dumneavoastră. Terapia psihologică o să vă ajute să gestionați emoțiile corect în rolul de mamă. Nu citiți informațiile pe internet și bucurați-vă de emoțiile excepționale pe care le aveți împreună cu propriul vostru copil”, a spus psihoterapeutul.

Lilia Dubița este psihoterapeut specializat în psihoterapie personală și de cuplu. Are peste 13 ani de experiență în domeniu.

SURSA FOTO: Instagram/ liliadubița.psiholog 

Autor: Nicoleta Albot

Articole din aceeasi categorie