10.07.2024
Rolul fiecărui părinte în dezvoltarea copiilor! Lilia Dubița, psihoterapeut: „De foarte multe ori, nu înțelegem clar rolurile” - VIDEO

Invitată la#podcastaltfel, psihoterapeutul Lilia Dubița a vorbit despre semnificația rolului fiecărui părinte pentru propriul copil. Importanța mamei și a tatălui pentru o fată, dar și ce rol are energia acestora în viața unui băiat, află în articolul de mai jos. 

Diferit influiențează energia mamei și a tatălui în viața unei fetițe, dar și în viața unui băiat.  „De foarte multe ori, nu înțelegem clar rolurile”, a spus Lilia Dubița, psihoterapeut.

Relația unei fetițe cu tatăl ei reprezintă relația cu lumea înconjurătoare. „Există în viața noastră ca copil, energia tatălui, această energie în viața fetițelor reprezintă relația cu socialul. Cu cât o fetiță are o relație mai caldă, plăcută, necondiționată sau necritică din partea tatălui, cu atât mai ușor ea o să se integreze la școală, la grădiniță”, a povestit specialistul. 

„Și atunci când mamele se întreabă de ce unii copii sunt mai rigizi ca să vorbească cu alții în societate e pentru că tatăl comunică prea puțin cu fiica. Tatăl este proiecția realizării și liniștii noastre sociale”, a adăugat psihoterapeutul. 

În viața unei fetițe este importantă și energia mamei. Ea influențează felul în care este ales ulterior partenerul de cuplu. „Mama este proiecția emoțiilor noastre, stării noastre de bine, și atunci când vorbim despre anxietate, atacuri de panică, sigur are legătură cu relația noastră incompletă, tensionată cu mama, pe mai multe aspecte. Mama este despre lumea noastră internă, despre alegerea partenerului, o să aleg pe cineva care categoric nu e ca mama sau cineva care inconștient am ales și e ca mama”.

Jay Worth a ajuns la Chișinău! Cum a fost întâmpinat cunoscutul creator de efecte vizuale de la Hollywood: „Îl așteptăm să revină, poate deja pentru a participa la crearea unei noi capodopere cinematografice” - FOTO

„Dacă vorbim despre un băiat în relația cu tata, aici vorbim despre siguranța masculină și atunci o să vorbim despre un băiat care știe să ia decizii, care știe ce vrea și care este valoarea lui. Când vorbim despre băieții care au un stâlp în interiorul lor, este despre un tată bun sau un tată ghid în viața băiețelului. Tații de băieți trebuie să țină minte un lucru, reacționați calm la tot ce nu ar face copilul vostru. Reacția tatălui e percepută ca o crăpătură a păharului și atunci crăpătura emoțională stă în interiorul băiatului. Un tată trebuie să vorbească calm și la final orice discuție să fie cu soluție”, a spus specialistul. 

În viața băieților, se poate întâmpla ca mamele să fie foarte protective. „Mamele uneori exagerează, ne dorim să dăm prea mult, astfel, putem crea prea mare atașament pentru băiețelul nostru. O să spun din propria exeperiență, un lucru care mi s-a dat extrem de greu, o discuție cu soțul meu, atunci când băiatul cel mare avea 12 ani. Soțul meu m-a întrebat dacă observ că băiatul nostru se dă la o parte când îl sărut, e perioada când deja nu trebuie să-l săruți atât de mult. El mi-a explicat că îl fac să se simtă mic emoțional și el nu crește. Sugerez mamelor să nu exagereze cu aranjatul hainelor, să-l întrebe de multe ori dacă se simte bine, cu super multă protecție”, a explicat Lilia. 

Evită aceste alimente dacă îți dorești o digestie mai bună! Recomandările nutriționistului-dietetician Victoria Ursu

„Băiatul se uită cum valorifică mama pe tata și el așa o să interpreteze că este valorificat de alte femei”, a ținut să menționeze psihoterapeutul. 

Lilia Dubița este psihoterapeut specializat în psihoterapie personală și de cuplu. Are peste 13 ani de experiență în domeniu.

SURSĂ FOTO: Instagram/ liliadubita.psiholog

Articole din aceeasi categorie