Întrebată de perfecte.md dacă există anumite alimente care pot cauza constipație și ar trebui evitate pentru un tranzit intestinal normal, specialista a răspuns: „În mod normal, dacă omul se hrănește echilibrat, având un aport de fibre zilnic de 25-30 grame și o hidratare completă de cel puțin 30 de mililitri de apă la un kilogram de greutate a corpului, nu ar trebui să existe probleme de constipație”.
Cu toate acestea, dacă persistă probleme în ceea ce privește constipația, trebuie evitate cerealele, carnea grasă, brânzeturile, dar și altele. „Însă, dacă acestea există, următoarele alimente se vor diminua pentru o perioadă de 2-3 săptămâni pentru a identifica cauza de bază:
- Cerealele – atenție la pâinea integrală cu coajă tare și la pâinea de tărâțe, dar și patiseria preparată din făină albă;
- Orezul se limitează sau chiar exclude;
- Brânzeturile fermentate (Camembert, Brie, etc.) sau cu mucegai înăuntru (albastre, Roquefort);
- Anumite tipuri de carne – oaie; porc; carnea afumată, marinată, sărată; găină de curte; rață; gâscă; carne de vânat; mezeluri; stridii; midii; melci”, a notat Victoria Ursu.
De asemenea, este important să verificați toleranța la toate legumele crude. „În special la unele legume cum ar fi: usturoiul, ciupercile, varza (inclusiv murată), castraveții, rădăcina de țelină, spanacul, ardeiul iute, ridichia, roșiile cu pieliță”, a explicat nutriționistului-dietetician.
„Legume uscate – doar piure (nu mai des de 2-3 ori pe lună). Condimente – toate condimentele puternice: muștar, piper, ardei roșu iute, curry, etc. Băuturi: apă minerală carbogazoasă, cafeaua și ceaiurile tari. Sosurile, tocanele grase. Verificați toleranța la alimentele grase”, a mai spus Victoria Ursu.
Vezi mai jos și câteva reguli igienico-alimentare de la Victoria Rusu, care ajută la rezolvarea problemei cu constipația cronică:
- Mâncați încet, mestecați bine;
- Fibrele alimentare ameliorează constipația prin capacitatea lor de a-și crește volumul prin fixarea apei – 30-35 g/ fibre pe zi;
- Evitați cruditățile tari și insuficient de coapte; foarte reci (inclusiv înghețata);
- Evitați să beți în jumătatea de oră dinaintea mesei și 2 ore după;
- Verificați toleranța la cafea cu lapte și la ceai cu lapte;
- Odihniți-vă după masă dacă e posibil 10-15 minute;
- Faceți mișcare: exerciții generale și abdominale;
- Mergeți la baie la aceeași oră pentru a stimula sfincterul anal spre defecație și crea un obicei nou. Folosiți băile calde cu infuzie de mușețel.
Autor: Eliza Bolduratu