16.03.2022
Razboiul i-a rapit copilaria! La doar 8 ani, mica vedeta din Ucraina, Eva Portnova, a reusit sa simta ce inseamna durere, iar ceea ce a vazut cu ochii ei, micuta nu va uita niciodata: „Eu continui sa sper ca totul se va termina” - VIDEO

In fata razboiului esti neputincios indiferent de activitate sau varsta. Continuam sa descoperim povestile de viata ale ucrainenilor refugiati in Moldova. Eva Portnova este model si actrita de 8 ani din Nikolaev. Odata cu razboiul declansat in Ucraina, activitatea micutei s-a incheiat, iar dupa 12 zile in care a trait cu familia in subsolul casei, Eva s-a refugiat in Moldova. 

Pe Eva Portnova am cunoscut-o la centrul de refugiati din Ghidighici. Fetita impreuna cu familia sa a venit din Nikolaev, acolo unde la ai sai 8 ani este deja o actrita cunoscuta.

„Am facut modelling. Sunt si actrita, am fost filmata in filme, seriale. Cand m-am filmat pentru prima data, am filmat timp de trei saptamani, a fost foarte interesant”. 

Si lumea artistilor de la noi sufera din cauza razboiului! Interpreta Mihaela Tabura - ingrijorata pentru tot ce se intampla: „M-au apucat niste sentimente si niste ganduri mai stranii, nici muzica nu mai era atat de interesanta si nici planurile pe care le aveam” - VIDEO

Cariera sa a inceput la 5 anisori cu participarea in cadrul unui spot publicitar, iar de atunci au urmat multe roluri si proiecte.

„Am participat la mai multe spoturi publicitare. Am fost filmata si in seriale, precum „Doctor Vera”, „Obiatia lji”, iar mai departe eu nu tin minte”.

Pentru un copil actor, cel mai greu este sa redea emotiile de tristete si durere.

„Cel mai greu imi era sa plang. Pentru a plange imi dadeau niste bombonele cu menta. Le apropiau de ochi si ochii incepeau sa lacrimeze asa”.

Are o viata extrem de activa, totusi Eva reuseste sa combine scoala cu activitatea sa de actrita.

„Avem o profesoara foarte buna, ea mereu ma lasa sa plec daca am nevoie. Daca mergem cu trenul, eu mereu imi fac temele pentru acasa, ca sa nu raman in urma. Eu cunosc tot, eu invat si ma stradui sa nu raman in urma cu vreo tema. Cand am timp liber eu imi fac temele. Asta este lucrul eu, eu fac bani. Am avut o filmare de doua saptamani, si dupa ce am finisat, de banii castigati mi-am luat o tableta si un pencil. Parintii nu au adaugat nici un banut pentru aceasta cumparatura”.

Traia o copilarie fericita, mergea la scoala, paralel se filma in productii de film si spoturi publicitare, iar pe 24 februarie brusc si subit, totul s-a schimbat. Dupa 12 zile in care a trait in subsolul casei, Eva impreuna cu o parte din membrii familiei au fugit de razboi in Moldova.

„Cu mama, bunicile, strabunicile, fratii, matusile. Cand orasul nostru a fost atacat, peste drum de casa mea era o bomba, insa ea nu a explodat. La scara prietenii mele tot era o bomba, insa ea tot nu a explodat. Cand tata a vazut aceasta bomba, a spus ca trebuie imediat sa plecam undeva. El ne-a dus pana la vama si ne-a lasat acolo. Apoi el s-a intors in Nikolaev, sa apere tot ce a mai ramas, caci acolo a ramas si motanul nostru si rudele noastre”.

Vocea ei iti da fiori! Andreea Cuciuc a interpretat o piesa emotionanta in limba ucraineana, in semn de solidaritate si sprijin pentru cei care acum sufera: „Vrem sa fie bine, sa fie pace” - VIDEO

In Nikolaev a trait pe propria piele teroarea razboiului, a auzit explozii si impuscaturi, a vazut cum arata un bobardament. Chiar daca este doar un copil, prima zi de razboi, Eva nu o va uita niciodata, dar nici cele 12 zile pe care le-a petrecut in subsolul casei. 

„Prima intrebare pe care am adresat-o a fost: „A inceput razboiul?”. Noi imediat am sunat rudele si le-am spus sa vina toti la noi, deoarece noi avem in casa o buncar in care ne-am ascuns cu totii. Am stat acolo 12 zile si deja dupa 12 zile, pe data de 8 martie, am venit in Moldova. Am primit flori de 8 martie, baietii ne-au cumparat la toate cate o floricica. Aceasta lalea este de la tatal meu. A mers cu mine 400 km si abia cand am ajuns aici am pus-o in apa. S-a tinut foarte bine tot drumul”.

Cu banii pe care ii castiga din activitatea sa, Eva dorea sa-si indeplineasca un vis, acum insa acesti bani au o alta menire.

„Eu aveam un vis foarte mare, de a merge la Disneyland si strangeam bani pentru asta. Insa a venit razboiul si deja noi am plecat aici in Moldova si eu ii ajut pe parintii mei cu banii pe care am reusit sa ii strang. Totusi, eu continui sa visez si sper ca am sa merg acolo”. 

A reusit sa cunoasca si sa lege prietenii cu mai multi actori, acum multi dintre ei au ramas blocati in Ucraina.

„Artiom Igorov ajuta acum soldatilor. El este si un actor bun, si in viata el este o persoana foarte buna. Cand ne filmam, el era foarte amuzant. Fratele din filmul „Grisa” este acum in Kiev, ei nu pot iesi de acolo, deoarece acolo se impusca mult. Fratele lui a cantat la saxofon imnul Ucrainei. Eu foarte tare imi fac griji, el este un baiat foarte bun”.

Pe langa artistii ucraineni, Eva a reusit sa cunoasca si un moldovean faimos acolo.

„Am intalnit un cantaret din Moldova, insa nu va pot spune pana cand cine e”.

Dupa ce a fost data disparuta, jurnalista din Rusia continua sa lupte impotriva razboiului. Ce mesaje apar pe conturile ei?

Ca intregul popor ucrainean, Eva isi doreste sa fie din nou pace, iar ea sa-si poata trai in liniste copilaria.

„Vrea ca sa se termine razboiul si sa imi continui viata si activitatea”.

Sursa FOTO: Instagram

Articole din aceeasi categorie