16.03.2022
Dupa ce a fost data disparuta, jurnalista din Rusia continua sa lupte impotriva razboiului. Ce mesaje apar pe conturile ei?

Potrivit BBC, Marina Ovsyannikova,  redactor la Canalul 1, controlat de stat in Rusia, a fost retinuta dupa ce luni a fugit pe platou tinand un panou cu un mesaj care protesta impotiva razboiului.

UlteriOr, tot potrivit BBC, a fost data disparuta si acuzata de organizarea unui eveniment public neautorizat. Acuzatia administrativa ar putea fi pedepsita cu amenda,  munca in folosul comunitatii sau cu pana la 10 zile de inchisoare.

„Nu noi ti-am dat viata, tu ne-ai dat noua viata...” Anisoara Loghin - mesaj emotionant de ziua fiului sau, Raul - FOTO

Existau temeri ca ea va fi urmarita penal in temeiul unei noi legi penale mai serioase, care interzice numirea actiunii militare a Rusiei in Ucraina drept „invazie” sau raspandirea de „stiri false” despre conflict.

O imagine difuzata pe scara larga in presa rusa si preluata de BBC pare sa o arate pe Marina Ovsyannikova in instanta cu avocatul Anton Gashinsky. Fotografia apare mai jos si este publicata si pe contul de Instagram al femeii. 

Imaginile cu protestul au fost raspandite rapid in intreaga lume, dupa ce aceasta a fugit pe platoul de filmare al unuia dintre cele mai urmarite programe de stiri din Rusia, Vremya, tinand in mana o pancarta pe care scria „Fara razboi, opriti razboiul, nu credeti propaganda, ei te mint aici.”

Se mai auzea jurnalista repetand cuvintele „fara razboi, opriti razboiul”.

Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din Rusia si-a dat demisia de la postul la care activa de 16 ani: „Mi-a fost teama ca nu ma vor lasa sa plec si am plecat sub pretextul unei vacante” - FOTO

Pancarta a fost clar vizibila pentru cateva secunde inainte ca programul sa fie taiat cu reportaj preinregistrat. Inainte de incident, jurnalista a inregistrat un videoclip in care a numit evenimentele din Ucraina „crima” si a spus ca ii este rusine sa lucreze pentru ceea ce ea a numit propaganda de la Kremlin.

"Mi-e rusine ca mi-am permis sa spun minciuni de pe ecranul televizorului. Mi-e rusine ca am permis ca rusii sa fie transformati in zombi", a explicat ea. „Am urmarit in tacere acest regim inuman”.

De la disparitia ei, contul de Instagram a continuat sa fie actualizat. Avocatul ei a facut la un moment dat o postare care anunta: 

"Marina Ovsyannikova se afla intr-un anumit departament, la sediul televiziunii Ostankino (Pervii Canal). Nu avem voie sa o vizitam. In fata cladirii se afla mai multe masini de politie."

Ulterior a aparut si la story un text in limba rusa care facea referire la un interviu pe are l-a dat jurnalista initial anonim pentru un ziar in care spunea ca angajatilor televiziunii li s-a marit salariul cu 50% pe 12 martie pentru a li se cumpara tacerea. Motivul care li s-a dat a fost ca sunt angajati de valoare, dar, potrivit jurnalistei, cumpararea tacerii a fost de fapt scopul principal. 

Articole din aceeasi categorie