27.08.2024
Psihoterapeut Axenia Bot dezvăluie cele 5 surse ascunse care îți consumă energia: „Cu cât mai multe relații neîncheiate purtăm în minte...” - VIDEO

Psihoterapeutul Axenia Bot a dezvăluit șase surse principale care ne consumă energia. De la sarcinile neterminate și conflictele interioare, până la minciunile personale și așteptările nerealiste, specialistul explică fiecare element în parte, subliniind modul în care acestea ne afectează starea de bine și contribuie la scăderea încrederii în sine.

Uneori, simțim cum energia și puterea noastră zilnică se epuizează, dar adesea nu înțelegem de ce se întâmplă asta. În acest context, psihoterapeutul Axenia Bot a identificat șase surse principale care ne consumă energia.

Împreună, dar singuri: descoperă cauzele și impactul divorțului emoțional. Norian Munteanu, psiholog: „Există perioade de deconectare între parteneri și nu e nimic deosebit, atât timp cât...” - VIDEO

1. Lucrurile pe care nu le ducem la capăt

„Prima gaură prin care ne pierdem puterile, atenția și energia sunt lucrurile nefinalizate. Creierul nostru are capacitatea de a memoriza îndeosebi lucrurile pe care noi nu le-am finalizat, ele se adună și țin să ne amintească că ceva nu am făcut. Noi trăim cu senzația că undeva trebuie să mă grăbesc, am ceva urgent de făcut, ceva nu am finalizat. Acest proces continuu ne scurge de puteri. Cu sigurață ați avut în viața voastră zile în care ați muncit fizic, dar seara aveați o senzație de satisfacție. Cea mai mare parte din energie noi o pieredem pe procesele mentale, gânduri, conflicte interioare. Putem face o listă cu lucrurile importante care trebuie făcute și să vedem lucrurile la care putem renunța”, a explicat Axenia. 

2. Relațiile neîncheiate și supărarea

La fel, și conflictele interioare ne epuizează, a notat specialistul: „Relațiile neîncheiate sau mai bine zis, supărarea pe care o port cu mine după acele relații parcă încheiate... Cu siguranță v-ați prins când derulați în minte un conflict cu cineva, vă certați, încercați să demonstrați ceva, iar acest lucru poate dura ore întregi. Revii la acel conflict foarte des, îți amintești foarte des ce ți s-a spus și porți în continuare supărare. Acest conflict interior ne scurge de energie și arată că problema nu este rezolvată. Cu cât mai multe relații neîncheiate purtăm în mintea și sufeltul nostru, cu atât mai puține puteri vom avea”. 

Vești bune pentru fanii Rominei! Interpreta a lansat piesa „Antidot” - VIDEO

3. Minciuna pe care ți-o spui ție și altora

„Minciuna ne scade considerabil puterea, cea mai periculoasă e cea care ne-o spunem nouă. Atunci când ani la rând ne trădăm, amânăm lucrurile importante pentru noi, nu ne spunem adevărul, nu vrem să mergem sinceri în direcția lucrurilor importante pentru noi, evident că ni se vor scurge puterile, vom pierde energia care este impotantă pentru realizarea și starea noastră de bine”, a continuat psihoterapeutul. 

4. Vinovăția și rușinea

Ar trebui să atragem atenție și la sentimentul de vinovăție: „Aceste 2 sentimente ne scurg de puteri zilnic. Mai ales atunci când mă simt vinovat, eu voi avea tendința să mă autocritic, să atrag inconștient pedeapsa asupra mea, prin stări de apatie, depesie. Eu mă consider vinovat și nu merit nimic, mai bine stau pe loc, iar atunci când stau pe loc, evident că energia mea va scădea, iar asta este o formă de suferință continuă. Vinovăția și rușinea foarte ușor trag în jos starea de victimizare”.

5. Așteptările prea mari

De asemenea, dezamăgirea ne face să ne pierdem puterile: „Atunci când îmi creez anumite așteptări de la oameni, iar ulterior mă dezamăgesc... După dezamăgire vine furia, apoi starea de apatie și evident, îmi pierd puterile”.

Mesajele vedetelor de Ziua Independenței. Vezi cine și cum a spus țării: „La mulți ani” - FOTO/VIDEO

6. Frica care te controlează

„Frica ne ține pe loc, ne ține paralizați, departe de starea de bine, de mai mulți bani, de relații fericite, de tot ceea ce noi ne dorim în această viață și ea se poate manifesta în diferite forme: frica de eșec, frica de a mă manifesta în public, frica de a vorbi despre mine, de a avea relații fericite, de a nu rămâne singur, de a fi respins, de vinovăție, de rușine, de a nu fi ideal. Este foarte important să înțelegem care sunt fricile noastre dominante. Doar prin înțelegerea fricii care mă controlează, eu voi putea să-mi atribui puterea asupra acestei frici, pentru că, cu frica noi nu putem lupta, nu o putem înlătura, ea are funcția ei, în primul rând, pentru a ne ajuta să supraviețuim. Noi în copilărie, în anumite circumstanțe, am ales de ce să ne temem la maturitate”, a spus Bot.

SURSĂ FOTO: Instagram/ axenia_life

Articole din aceeasi categorie