27.08.2024
Împreună, dar singuri: descoperă cauzele și impactul divorțului emoțional. Norian Munteanu, psiholog: „Există perioade de deconectare între parteneri și nu e nimic deosebit, atât timp cât...” - VIDEO

Într-un podcast recent cu psihologul Norian Munteanu, conceptul de divorț emoțional a fost dezvăluit ca fiind mult mai complex decât o simplă criză de moment. Munteanu a explicat că divorțul emoțional este, de fapt, o deconectare treptată care erodează armonia într-o relație de cuplu, având efecte profunde asupra legăturii dintre parteneri.

Psihologul Norian Munteanu a explicat ce înseamnă divorțul emoțional: „Divorțul emoțional presupune o deconectare între cei doi parteneri pe mai multe paliere: emoțional, fizic, spiritual. Întrebarea la care trebuie să găsim răspunsul este: „Unde mă întâlnesc eu cu partenerul meu?”, pentru că dacă nu mă întâlnesc nici fizic, nici emoțional, nici spiritual, nu facem nici planuri împreună, înseamnă că suntem colegi de apartament. Există în căsnicie momentul când partenerii au grija de familie, dar nu sunt implicați în relație într-un alt mod”.

„E mai simplu să fugi, fie la locul de muncă, fie în online, deci, toate nevoile satisfăcute de familie poți să le satisfaci în altă parte și este mult mai simplu. După cum toți bine știm, să fii într-o familie, să ai grijă de ea, să nutrești relațiile față de soție sau față de soț, este un lucru greu și lucrurile nu merg spre bine de la sine, trebuie să veghem sănătatea relațiilor și atunci alegem calea cea mai ușoară”, a continuat să explice specialistul.

Divorțul emoțional se „instalează” treptat, nu e ceva ce apare peste noapte: „Cu toții cunoaștem sentimentul în care vii acasă și nu există bucurie, nu există bucurie din partea partenerului, este imposibil să nu ne dăm seama că ceva nu este în regulă. Divorțul emoțional nu este ceva ce apare peste noapte, se „instalează” ani. Atunci când trăim într-un divorț emoțional, rămânem cu ideea că nu mai are rost să încercăm, oricum nu duce nicăieri, nu are rost nici măcar să ne certăm”. 

Vești bune pentru fanii Rominei! Interpreta a lansat piesa „Antidot” - VIDEO

Într-o relație este esențială conexiunea emoțională dintre parteneri: „Un cuplu care se ceartă este un cuplu viu. De exemplu, șeful meu știe ce program am, care este ordinea de zi în fișa postului, câți bani fac și toate aceste lucruri, dar asta nu înseamnă că suntem conectați. Atunci putem spune că, conectarea are o latură care trece de măsurabil, trecem în sfera relației”.

27 august: evenimentele, curiozitățile și personalitățile zilei - FOTO

Cu toate acestea, femeile și bărbații sunt diferiți la capitolul conexiune, a notat Norian: „Este nevoie de interacțiune, comunicare. O femeie de obicei se plânge pentru că nevoile nu-i sunt îndeplinite, atunci bărbatul poate interpreta acest mesaj ca un semn că ar trebui să se retragă. În general, o femeie are nevoie de mai mult timp petrecut împreună cu partenerul”.

„Există perioade de deconectare între parteneri și nu e nimic deosebit, atât timp cât ea nu durează. De exemplu: la apariția copilului, poate pierderea cuiva drag, niște lucruri care impactează familia în mod violent”, a concluzionat invitatul podcastului. 

SURSĂ FOTO: Google

Articole din aceeasi categorie