09.09.2022
Perioada de adaptare la gradinita sau scoala poate da batai de cap atat copiilor, cat si adultilor. Afla de la psihoterapeutul Aurelia Balan ce trebuie sa faca parintii pentru ca cei mici sa treaca mai usor peste aceasta etapa - VIDEO

Gradinita si scoala reprezinta etape importante din viata copiilor, insa, perioada de adaptare ar putea fi dificila atat pentru ei, cat si pentru parinti. Cum ar putea trece mai usor cei mici peste aceasta etapa, afla intr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

Primele zile ale copilului la gradinita vin la pachet cu tot felul de emotii si stari pe care le simt micutii, dar si parintii. „Primul pas spre acomodarea copilului la gradinita sau la scoala, porneste de la parinte. Daca parintele va avea continua senzatie ca il tradeaza, abandoneaza, copilul va simti acest lucru si il va transpune in realitate.”, a mentionat psihoterapeutul Aurelia Balan.

De asemenea, este important sa obisnuim copilul cu un nou regim, inca de acasa. „Mai ales ca, copilul merge la scoala dupa o vacanta de 3 luni, macar cu 2 saptamani inainte de scoala ar trebui sa pregatim fizic copilul pentru ceea ce urmeaza sa se intample. Este important regimul de somn. Regimul inseamna siguranta si control, copilul se simte in siguranta cand stie ce are de facut.”, a adaugat specialistul.

A slabit cu 23 de kilograme in doar doua luni! Doina Danielean a dezvaluit ca a suferit o operatie care i-a cauzat o stare fizica si mintala proasta: „La un moment dat ma simteam rau, aveam slabiciuni” - VIDEO

Daca vorbim despre ceea ce simte un parinte atunci cand copilul pleaca la gradinita sau la scoala, trebuie sa tinem cont de urmatoarele etape. „E important ca mama sa inteleaga ca nu-si abandoneaza copilul, e doar o etapa. Copilul nu le apartine. Are etapele sale de dezvoltare, sa-si duca misiunea mai departe. Este normal ca copilul sa se manifeste diferit, sa adopte in perioada de pana la un an, comportamente diferite. Multi sunt retrasi deoarece fac cunostinta cu teritoriul.”, a spus Aurelia Balan.

Plansul este o manifestare frecventa prin intermediul caruia copiii isi exprima de cele mai multe ori emotiile. „In cazul in care plange este vital sa intelegem cauza. Trebuie sa vedem daca este sau nu un plans care manifesta lipsa de siguranta. Respectam timpul. Daca ii spunem copilului ca revenim peste o ora, atunci peste o ora revenim.”

Un alt pas important intr-o adaptare usoara, este alegerea institutiei de invatamant potrivite. „Institutiile prescolare si scolare ar fi ideal sa le alegem dupa criteriul „cel mai aproape de casa”, a specificiat psihoterapeutul.

Au avut peste 200 de invitati la nunta si au pastrat traditiile! Afla in exclusivitate de ce au decis Roman Burlaca si Gabriella Damir ca Vasile Advahov si sotia lui Ionela sa le fie nasi: „A fost o surpriza pentru noi spontana si ne-am bucurat.” - VIDEO

Tot mai multi parinti aleg si o gramada de alte activitati, pe langa cele scolare. O fi bine sau nu prea? „Daca activitatile extrascolare corespund abilitatilor copilului, atunci sunt binevenite, insa ele nu trebuie sa fie prea multe.”

Articole din aceeasi categorie