01.04.2022
Oligarhii rusi! Cum au facut avere si cu ce iahturi se lauda Aliser Usmanov, Andrei Grigorievici Melnicenko si Ghennadi Timcenko

Miliardarii Rusiei, multi dintre ei creati chiar de regimul lui Vladimir Putin, au devenit tinte ale Occidentului, ca raspuns la invadarea brutala a Ucrainei. Iata-i pe trei dintre favorizatii Kremlinului si, totodata, blamati ai Vestului.

Aliser Usmanov 

Este primul oligarh executat la capitolul avere si a ramas fara iahtul sau de 600 de milioane de dolari. Fost actionar la clubul de fotbal Arsenal Londra, Usmanov (68) are o avere de  peste 17,8 miliarde de dolari, mare parte obtinuta din afacerile cu minereu de fier si otel, ca actionar al gigantului Meralloinvest, din investitiile in gaze naturale, prin Gazprom, si din tecomunicatii, ca actionar MegaFon (telefonie mobila), Mail.ru (internet) si proprietar al cotidianului Kommersant.

Si iata cum afaceristul nascut in Uzbekistan, care la inceput facea comert cu pungi de plastic si care a facut 6 ani de inchisoare pentru fraude comise in anii ’80, a ajuns, la un moment dat, cel mai bogat om din Rusia. Ca fost sabrer pentru Uzbekistan, el a detinut si functia de presedinte al Federatiei Ruse de Scrima (2001-2009) si al Confederatiei Europene de Scrima (2005-2009), din 2008 prezidand Federatia Internationala de Scrima. Si, pana sa inceapa razboiul in Ucraina, finanta clubul de fotbal Everton.

Inca n-a ajuns la majorat, dar vrea sa isi cumpere propriul apartament si automobil! Vlada Botan - despre independenta financiara, tatal deputat si banii din Instagram: „La 14 ani am inceput sa am primele bugete si am prins pofta aceasta... ” - VIDEO

In 2009, Usmanov a fost primul care a cumparat actiuni la Facebook, 1,96%, pentru care a platit 200 de milioane de dolari. Le-a vandut in 2012 si profitul sau a ar fi fost de aproximativ un miliard de dolari. De-a lungul timpului a mai investit in companii precum Groupon, Zynga, Airbnb, ZocDoc, Alibaba, 360buy si chiar Apple.

Bijuteria averii sale, iahtul Dilbar, a fost sechestrat in portul Hamburg, unde se afla pentru reamenajare. E vorba despre una dintre cele mai luxoase nave din lume, cu 12 apartamente, o piscina uriasa, doua heliporturi, sauna, sala de sport, salon de infrumusetare si cel mai avansat sistem de siguranta (inclusiv anti-racheta!).

In Marea Britanie, Usmanov detine si proprietati de invidiat, cum ar fi Beechwood House din nordul Londrei (aproape 50 milioane lire sterline), conacul Sutton Place din Surrey (de circa 25 milioane lire sterline) si vile opulente in Munchen, Lausanne, Monaco si Sardinia.

In 2018, si-a vandut partea de 30% din echipa de fotbal Arsenal pentru aproape 700 de milioane de dolari in numerar.

Andrei Grigorievici Melnicenko

 Cu o avere de 21,4 miliarde de dolari, construita in special din afaceri in domeniile energiei si ingrasamintelor, ca principal actionar al companiilor EuroChem Group si SUEK, el ocupa locul patru in topul celor mai bogati oameni din Rusia.

Fantezia lui Andrei Melnicenko (50) a fost dintotdeauna sa detina cel mai elegant vas din lume, iar visul lui a devenit realitate, contra a 400 de milioane de dolari. Ambarcatiunea cu vele, lunga de 143 metri si care ar fi trebuit sa se numeasca White Pearl, a primit botezul apei in 2017, fiind numita laconic „A“, doar ca sa fie prima in registrele maritime.

Conceput de designerul francez Philippe Starck, iahtul are 8 punti, permite un echipaj de 50 de membri si are trei catarge din fibre de carbon, cu o inaltime de peste 100 de metri. Pe fundul navei, intr-o camera speciala se poate vedea adancul marii. Costul ridicat al navei este explicat si prin decoratiunile interioare, costul unui metru patrat al finisajelor costand 10.000 de lire sterline.

FASHION FRIDAY cu Xenia Bugneac: Exploziile cromatice, mai mult decat un trend in 2022

Melnichenko detine si un aparat de zbor tip Boeing 737 personalizat, dar si foarte multe proprietati, printre care un penthouse in New York si o vila pe Coasta de Azur.

Ghennadi Timcenko

Aliatul-cheie al lui Putin a fost printre primii miliardari rusi sanctionati de SUA in 2014, dupa ocuparea Crimeei de catre Rusia. Nascut in Armenia si detinator al unei triple cetatenii (armeana, rusa si finlandeza), a stiut sa adune peste 16 miliarde de dolari din energie (Novatek), transporturi, infrastructura (Stroytransgaz) si finante (banca Rossia, prin care cercul apropiat al lui Putin isi ruleaza banii si face investitii), dupa ce a activat in domeniul petrolului, intr-o perioada in care comertul exterior cu petrol era interzis in Rusia si putea fi facut doar cu dispensa de la stat. Dispensa pe care Putin o controla, la Sankt Petersburg! Astfel, cei doi s-au asociat, facand bani pe care statul rus nu i-ar mai fi vazut inapoi.

Lui Timcenko (69) i se imputa, de altfel, ca prin compania Gunvor ar fi profitat de caderea Yukos, a oligarhului Mihail Hodorkovski, cazut in dizgratia Kremlinului.

In ultimii ani, a investit in imobiliare in Europa, detinand printre altele o resedinta in Elvetia si doua hoteluri in Franta. Iahtul sau de 40 m, Lena (botezat astfel dupa numele de alint al sotiei sale, Elena, cu care are trei copii), a fost construit in 2010, are arborat steagul Insulelor Virgine si este ancorat in Portosole.

 

Articole din aceeasi categorie