„Diva” sau „Tarina popului rusesc”, cum este supranumita, Alla Pugaciova este indiscutabil cea mai mare vedeta a muzicii din Rusia, de mai bine de 40 de ani.
Alla Pugaciova a supravietuit prabusirii URSS si schimbarilor urmatoarelor trei decade, reinventandu-se constant si ramanand relevanta in constiinta publicului rus. Din Moscova in Novosibirsk, dar si la Minsk sau Tbilisi, indiferent de varsta sau de versuri, Alla Pugaciova este artista a poporului rus, un om devenit, practic, patrimoniul unui spatiu cultural.
Cum Vladimir Putin apeleaza constant in ultimele saptamani la nostalgia marelui URSS, o negare din partea „Tarinei” sufletului rus ar fi catastrofala. Si totul este pe muchie de cutit.
Sotul ei: „Nu razboiului!”
Vestea plecarii ei a fost descrisa de presa rusa ca avand „efectul unei bombe care a explodat”. Desi nu a explicat motivele plecarii, superstarul a ales sa se paraseasca tara, pentru o destinatie necunoscuta, imediat dupa ce Rusia a atacat Ucraina.
Cele mai multe voci din presa rusa spun ca ar fi in Israel, unde isi petrecea adesea vacantele, dar sunt aduse in discutie si Cipru, si Letonia.
Chiar daca Pugaciova nu a vorbit public despre razboi, sotul ei, comediantul Maxim Galkin, a facut-o. Chiar in prima zi a invaziei, Galkin a publicat pe Instagram un patrat negru, insotit de cuvintele: „De dimineata sunt in legatura cu rudele si prietenii din Ucraina! Nu pot sa pun in cuvinte cum ma simt! Cum este posibil asa ceva! Nu exista nicio justificare pentru razboi! (Nu razboiului, n.r.)”.
La patru zile de la aceasta postare, pe 28 februarie, cuplul Pugaciova – Galkin, si cei doi copii ai lor, au plecat din Rusia.
Alla Pugaciova, pe scena, in 1976 | Foto: Hepta Anul cand s-a anulat Festivalul Florilor Galbene
Presa rusa nu a aflat de plecarea starului decat dupa o saptamana, dintr-o intamplare. Alla Pugaciova n-a mai facut ceea ce facea de peste 50 de ani. Atunci publicul a stiut. La 16 ani, Alla Pugaciova si-a creat propria sarbatoare: in fiecare inceput de primavara, mergea si culegea flori galbene si le impartea prin Moscova tuturor celor pe care ii vedea necajiti.
Ceea ce a inceput ca o joaca de adolescenta s-a transformat intr-o traditie. Astfel ca, in fiecare prima zi de duminica a primaverii, celebra cantareata organiza Festivalul Florilor Galbene, unde isi invita prietenii si familia. La final, striga cu bucurie: „Primesc primavara!”.
Dar anul acesta, Alla Pugaciova n-a petrecut. Pe 6 martie – prima duminica a primaverii – in locul invitatiei la festival, au aparut zvonurile ca Alla a parasit Rusia. Sute de mesaje din partea fanilor sai au invadat retelele sociale. Unii dintre ei chiar i-au sunat pe prietenii cantaretei pentru a afla adevarul.
Multi oameni s-au strans la castelul ei din satul Griaz din apropierea capitalei ruse, insa au fost intampinati de portar cu un biletel. „Alla Borisovna mi-a cerut sa va transmit tuturor sanatate si bunastare”, a spus barbatul si apoi le-a citit: „Va imputernicesc pe voi sa rezolvati primavara. Va multumesc, dragii mei fani”.
Prima reactie a Allei a venit abia pe 10 martie, cand a publicat pe contul de Instagram un video, pentru a-i raspunde unui preot care mentiona plecarea sa din tara. „Traim intr-o himera satanica, prieteni. N-ati auzit, nu stiti? N-ati simtit in aer? Pugaciova a parasit Rusia pentru totdeauna. Doamne, cum am asteptat momentul asta”, a zis preotul in timpul liturghiei conform clipului video postat de vedeta.
„Te bucuri prematur, Andriusa. Vacantele, concediile si tratamentul nu sunt considerate emigrare. Ma voi intoarce, o s-o rezolvam, o sa vin la biserica ta, ma voi ruga pentru tine, blasfematorule”, i-a raspuns cantareata, lasand sa se inteleaga ca nu se afla in exil, ci intr-un moment de repaus, probabil justificat medical.
De atunci, n-a mai spus nimic. Absenta sa a fost criticata dur de rusi pe retelele sociale. Potrivit presei, unii cetateni ar fi solicitat deja autoritatilor sa nu le permita celor care au fugit din tara sa se mai intoarca acasa, emblema muzicii din Rusia fiind vizata de aceste solicitari. Numai ca zeci si zeci de milioane de oameni tac in privinta vedetei, inca confuzi, iar Kremlinul stie acest lucru. „Alla Pugaciova? Asta inseamna ceva. Incredibil. Lucrurile trebuie sa mearga foarte rau. Aceasta „operatiune speciala” nu are un efect bun”, comenta un utilizator de Twitter la vestea ca alaturi de Alla au parasit Rusia si alte celebritati, precum actorul Semion Slepakov, cantaretul Valeri Leontiev si prezentatorul TV Ivan Urgant.
Artista poporului rus, decorata cu Ordinul de Merit pentru Patrie, e insa unica intre toti acestia.
Valul de emotie din randul societatii ruse este firesc. Alla Pugaciova este cea mai cunoscuta artista sovietica. A urcat pe scene internationale, a cantat pe mai multe voci si in mai multe limbi, de la rusa si engleza la ebraica, franceza si ucraineana. In 50 de ani a strans in repertoriul sau peste 500 de melodii. Alla este nemuritoare. Si continua sa cante pentru toate generatiile.
Alla a debutat in 1965, cu melodia rock „Robot”, insa a cunoscut cu adevarat succesul marilor scene incepand cu 1975. Atunci a castigat marele premiu la Festivalul Orfeul de Aur din Bulgaria, cu melodia „Arlekino”, care a devenit primul ei hit in URSS. I-au urmat multe alte slagare pe care au dansat parintii si bunicii nostri, ca „Millions of Scarlet Roses”, „Pozovi menya s soboy” („Ia-ma cu tine”) si „Tri schastlivykh dnya” („Trei zile fericite”).
Muzica ei a schimbat rolul curentului pop in societatea rusa. A fost prima cantareata pop care a lasat in urma textele despre construirea comunismului in Siberia si reinterpretarea povestii Cenusaresei. In timp, a abordat teme ale prezentului, a cantat despre povestile ei de iubire, despre despartiri, despre cum a ramas o mama singura.
A abordat in versurile ei tabuurile societatii sovietice de la acea vreme, oglindind revolutia sexuala care avea loc in Occident in acei ani, scrie openDemocracy, o platforma media britanica de analiza a problemelor sociale si politice.
La mijlocul anilor 70, Pugaciova era deja un simbol national. Si fiecare femeie sau adolescenta simtea ca Alla canta special pentru ea. Locul ei in istoria muzicala pop sovietica a fost fara egal si asta se reflecta si in concertele pe care le dadea. De fiecare data reusea sa faca show-uri memorabile, cu ritmuri vii si povesti de iubire dramatice. Iar un bilet la unul dintre concertele ei era echivalentul unui borcan cu caviar ori a unei perechi de jeansi autentici, din America, mai noteaza openDemocracy, intr-un portret pe care i l-a facut jurnalistul si autorul rus Mikhail Loginov in 2011.
A cucerit publicul american, in 1988 La finalul anilor 70, Alla Pugaciova a fost nelipsita de la festivalurile de muzica din Europa. Iar in 1988 a avut loc primul ei turneu american. O stea sovietica a reusit sa uimeasca publicul american, dupa cum nota si „The New York Times”. „Alla Pugaciova este o femeie cu multe voci – triluri pop delicate, o voce mezzo soprano rock clara, murmure si suspine de cabaret dramatice. Un superstar pop din Uniunea Sovietica, care ar fi vandut 150 de milioane de discuri, doamna Pugaciova si-a incheiat primul turneu american cu un concert sold-out la Carnegie Hall, joi noaptea, oferind o privire fascinanta asupra muzicii pop mainstream sovietice”, scria publicatia americana pe 25 septembrie 1988. Zece ani mai tarziu, acelasi ziar o numea pe Alla Pugaciova „Tina Turner a Moscovei, cu aer de Edith Piaf”.
Cantareata a vandut 250 de milioane de discuri, doar pana in 1997. In acelasi an, a reprezentat Rusia la Eurovision, la Dublin, cu piesa „Primadonna” – care i-a adus si alintul omonim ulterior. Nu a castigat concursul, Rusia s-a clasat pe locul 15 in anul in care trofeul l-a adjudecat trupa britanica „Katrina and the Waves”. Dar dupa acest moment, s-a lansat si in alte activitati care nu erau conexe muzicii: si-a lansat o linie vestimentara si un parfum si a creat o colectie de pantofi.
S-a implicat intr-un singur partid politic Alla Pugaciova si-a extins orizonturile dincolo de lumea mondena si muzicala. Este o personalitate care influenteaza opinia publica: in sondajele in care oamenii erau intrebati cine face parte din elita ruseasca, Alla Pugaciova aparea pe locul doi sau trei, dupa Putin si Medvedev, in 2011. In acelasi an, s-a alaturat partidului Cauza Dreapta, cand oligarhul Mihail Prohorov a anuntat ca va candida la alegerile prezidentiale impotriva lui Vladimir Putin. „Toata viata am reusit sa evit sa devin membru de partid”, spunea Alla, cu aluzie si la Partidul Comunist, insa cauza lui Mihail Prohorov a convins-o sa se implice mai activ in politica.
Spre deosebire de alte vedete care se implicau in politica rusa cu un rol mai degraba decorativ, contributia Allei Pugaciova la campania lui Prohorov a fost monumentala, scrie openDemocracy. Cand Alla a auzit ca exista o conspiratie a Kremlinului impotriva lui Prohorov, a strigat apasat, in timpul unei conferinte: „Vladislav Surkov (adjunct al sefului Administratiei Prezidentiale, unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin, n.r.) si-a pierdut mintile!”. O astfel de remarca, chiar si in Rusia anului 2011, a fost mai degraba un act de curaj, si nu o tentativa de a-si spori popularitatea, noteaza jurnalistul rus. Dar sprijinul artistei pentru Prohorov nu a insemnat o abandonare a simpatiei pe care o nutrea de mult pentru Vladimir Putin. „Il iubesc pe Putin. Si Prohorov il iubeste pe Putin”, spunea ea. Ce a facut in 2014 Eforturile ei de a-l ajuta pe Prohorov nu s-au soldat insa cu victoria. Candidatul Cauzei Drepte a iesit pe locul trei, cu 7,94% din voturi. Dupa alegeri, in vara anului 2012, oligarhul a fondat partidul Platforma Civica, iar Alla l-a urmat. Cantareata a parasit politica in 2015, cand Platforma Civica a devenit un partid pro-Putin, sub o noua conducere. Dupa acest episod, Alla Pugaciova nu s-a mai implicat in viata politica a Rusiei si nici nu a vorbit despre razboiul purtat de Rusia in Donbas si anexarea Crimeei. In 2014, totusi, Pugaciova a lansat melodia „Ei ne bat, noi zburam” (Нас бьют, мы – летаем) interpretata ca fiind o expresie a opozitiei in fata interventiei Rusiei in Ucraina, prin anexarea Crimeei. Insa melodiile ei au transmis mai mereu mesaje subliminale, in spatele versurilor deseori despre iubire.
In martie 2014, Pugaciova i-a trimis o scrisoare presedintelui Vladimir Putin si tuturor institutiilor de conducere ruse, pentru a protesta fata de persecutiile la care era supus interpretul Andrei Makarevici, un bun prieten al artistei. Acesta se manifestase public impotriva anexarii si a razboiului din Donbas si i-au fost anulate o serie de concerte, s-a propus retragerea tuturor premiilor castigate si a fost numit de presa Kremlinului „tradator”. Acum Alla Pugaciova si-a primit din partea presei de la Kremlin eticheta de „tradatoare”.
Chiar daca nimeni nu stie inca de ce a plecat din tara Alla Pugaciova, pericolul a ramas urias, pentru ca el nu vine din destinatia artistei, ci din masa uriasa de simpatie de care ea se bucura. Vladimir Putin, scriu putinele publicatii independente din Rusia, incearca din rasputeri sa impiedice o iesire publica impotriva razboiului a „Tarinei”. Marea Rusie fara Alla Pugaciova ar fi o tara muta.
Ideea creativa prin care au ajutat refugiatii din Ucraina! Vezi evenimentul la care o sticla cu vin a fost vanduta la un pret de peste 6 mii de lei. Ce spun organizatorii: „Nu putem sa oprim razboiul, dar putem sa ajutam oamenii care sunt in suferinta” - VIDEO