Traditional, pentru masa de Pasti, gospodinele pregatesc miel. Pentru a obtine o carne frageda si suculenta, mielul trebuie marinat. Nu ai nevoie de multe ingrediente sau condimente, important este sa respecti cativa pasi.
„Cu doua zile inainte de a-l pregati, il marinam, ca el sa stea si sucul sa intre in carne. Am maruntit trei fire de usturoi, am pus condimente speciale pentru miel si oaie, am pus putina sare si am folosit putin ulei de masline. Toate astea le-am amestecat bine si am tapetat pe fiecare bucata de carne. Am pus un strat de carne, apoi ceapa taiata rondele, apoi iar carne si iar ceapa. Punem capacul si pe doua zile il punem la frigider. Dimineata m-am trezit si am pus si suc de rosii de casa, ca el sa intre in carne si carnea sa se marineze bine si sa fie mai gustoasa si moale”.
Ulterior, mielul este pus in pungi de copt si merge la cuptor pentru 2 ore, la temperatura de 180 de grade.
Cat mielul se coace, avem timp suficient sa pregatim cozonacul.
„Am pus 50 gr de drojdie, am faramitat-o bine, bine, am pus deasupra doua linguri de zahar si o lingura de faina si putin lapte caldul. Totul am mestecat si am pus deoparte pentru 15 minute, ca sa se odihneasca. Dupa aceasta, am cernut faina, un kg de faina, doua pachete de zahar vanilat. Am dat prin razatoare o lamaie si o portocala. Aparte am pus jumatate de kg de lapte si cam 250 gr de zahar, la aragaz. Este foarte important ca laptele sa nu fiarba, doar il incalzim. Dupa ce este gata laptele, facem o gaura in faina, turnam laptele incetisor, si cinci galbenusuri. Amestecam totul foarte bine. Eu aici am pus si niste ananas uscat. Am lasat aluatul sa se odihneasca si dupa aceasta deja il framantam si ii dam o forma”.
Cu miscari dibace, Larisa m-a instruit cum sa dau forma cozonacului, iar ulterior acesta a fost lasat la dospit. Am trecut rapid la un alt fel de mancare, nelipsit de pe masa de Pasti in familia Harea.
„Am taiat painea si am facut pesmeti. Am spalat frunza de salata, rosiile, am pus in apa pieptul de pui”.
Dupa ce salata si rosiile au fost taiate, iar pieptul de pui prajit pe tigaie, urmeaza ultima si cea mai importanta etapa, pregatirea sosului pentru salata Cezar.
„Taiem un fir de usturoi si il pisam. El trebuie sa dea gust, sa nu fie prea usturoiat. Mai departe, scurgem sucul de lamaie. Adaugam maioneaza sau iaurtul grecesc”.
In sosul pentru salata Cezar, mai adaugam ulei de masline si parmezan, apoi incorporam toate ingredientele si salata este gata pentru a fi servita.
Cozonacul nostru a crescut si este pregatit sa mearga la cuptor, iar intre timp vopsim traditionalele oua de Pasti.
„Spalam foarte bine ouale, le lasam sa se usuce. Fierbem apa si le punem in apa atent. Le fierb sapte minute, ca sa fie mai moi, dar daca vrei mai tari, atunci 9-10 minute”.
Trei ore petrecute in bucataria Larisei au fost suficiente sa pregatim o masa de Pasti. Mielul copt asezat langa rosii marinate, cozonacul de casa, ouale incondeiate si salata Cezar, sunt felurile de mancare pe care interpreta le gateste an de an.
„Felicitari tuturor cu ajunul Sfintelor Sarbatori de Paste. Va doresc sa aveti o sarbatoare luminata alaturi de cei dragi si, bineinteles, bunastare”.