22.04.2022
Vei merge la biserica pentru a sfinti bucatele in noaptea Invierii? Cum iti poti decora cosul si masa de sarbatoare, afla de la Axenia Matveiuc: „Pentru aceasta zi Sfanta, harnicutele noastre brodeaza proasoape si fundite” - VIDEO

In noaptea invierii, cel putin un reprezentant al fiecarei familii va merge la biserica pentru a sfinti bucatele. Asa ca gospodinele pregatesc de cu seara cosuletul cu oua rosii si pasca. Daca va doriti ca acesta sa arate cat mai frumos, puteti opta pentru prosoape brodate cu simboluri pascale. Vedem cateva idei in continuare, intr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

Fie ca vrem sa punem un prosop deosebit in cosul de Paste, fie suntem in cautarea unei compozitii pentru decor, lucrarile cu biser (margele) pot fi alegerea perfecta. 

„Broderia cu margele este un lucru migalos, dar in acelasi timp foarte frumos. Sunt peste o mie de nuante si facturi diferite de margele. Cu biserul am inceput sa brodez de la o lucrare foarte mica, 7 ani in urma, sa incep ceva nou. Pe atunci nu erau bisere atat de calitative, era ceva mult mai simplu, dar cu anii s-a dezvoltat lucrul acesta foarte mult pentru ca foarte multa lume a inceput sa brodeze.

„Trebuia sa fie primavara lui Dorin”. La un an dupa plecarea in nefiinta a sotului sau, Luciana Spinu povesteste ca viata sa are un alt curs: „Fac epilare, sunt cosmetolog, cant si fac parte dintr-o asociatie de femei...” - VIDEO

In biser sunt doua metode de a broda: ca jumatate de cruciulita cum ar fi goblen si o alta tehnica, broderia in urma acului. Ceva mult mai nou decat broderia in goblen si se realizeaza mult mai greu deoarece margelele trebuie sa steie una langa alta, pentru ca broderia sa se primeasca frumoasa la final”, Axenia Matveiuc, manager consultant. 

Incepatorii ar putea alege cu incredere tehnica goblen. 

„Broderia cu goblen multi o aplica mai des pentru ca este una mult mai simpla, mai ales oamenii care vin de la broderia cu ata”, Axenia Matveiuc, manager consultant. 

In noaptea Invierii, crestinii merg la biserica pentru a sfinti bucatele din cosul de Paste. Astfel, daca sunteti in cautarea unui prosop personalizat, puteti sa-l brodati cu biser. 

„Pentru Pasti, pentru aceasta zi Sfanta, harnicutele noastre brodeaza proasoape de Pasti, brodeaza pentru cosurile pascale. Avem fundite speciale, doua tehnici diferite. Broderia cu tehnica goblen si broderia in urma acului”, Axenia Matveiuc, manager consultant. 

„Pastele este foarte important pentru noi. Este o sarbatoare crestina care aduna familia. Multi merg la sfintire in noaptea invierii si vor sa vada un cos frumos decorat. Aceste accesorii incercam sa le brodam cu biserul si iese un lucru frumos. Intr-un final ies niste prosoape frumoase de Pasti. Putem decora cosul, de asemenea, si cu banturi, ele sunt solicitate in ziua de astazi”, Taisia Ivasciuc, proprietara. 

Printre simbolurile pascale se numara si ouale rosii. Confectionate din biser sau brodate, astfel de oua cu siguranta vor impresiona intreaga familie. 

„Noi de obicei avem oua de Pasti care se brodeaza pe lemn, iepurasi de Pasti care se brodeaza pe lemn la fel cu margele. Acest ou este confectionat din margele de calitate superioara doar cu acusoare de unica folosinta. Nu este brodat, dar este confectionat hand-made, manual. Se ia pe ac si se introduce intr-un carcas special si atunci s-a confectionat un astfel de ou handmade.

De Pasti va gati atat carne cat si peste. Afla ce sfat ofera chef-ul Petru Chicu pentru a avea o masa reusita de sarbatoare: „Eu sunt nebunul ala care vrea sa schimbe stereotipurile...” - VIDEO

Noi putem sa brodam si tinand panza pe mana. Deci este foarte usor si foarte comod sa brodezi pe mana. Dar, persoanele care au brodat foarte mult timp, deja sunt mai alintati si doresc ceva nou mult mai calitativ. Atunci cand tu lucrarea pe gherghef, lucrarile ies mult mai perfecte si mult mai calitative atunci cand o scoti din gherghef si o pui in rama”, Axenia Matveiuc, manager consultant. 

Daca vrei sa te bucuri intr-un timp cat mai rapid de rezultatul final al broderiei cu margele, este necesar sa dedici acestei placeri cel putin cateva ore in fiecare zi. 

„Pentru a broda o broderie cu tehnica goblen, anume broderia cu margele, o iconita de exemplu de format A4, poti sa brodezi si trei zile (un profesionist). Daca esti doar un incepator poti sa brodezi si pana la doua saptamani. Daca lucrezi in fiecare seara macar cate un pic. Este un lucru atat de linistit pentru creier, ca vrei sa brodezi si nu mai mergi la somn pentru a te odihni”, Axenia Matveiuc, manager consultant. 

„Tocmai am incercat sa brodez si eu cu aceste margele colorate. Pot spune ca nu e chiar atat e usor cum pare la prima vedere, insa, cu siguranta e un lucru care te calmeaza si iti creeaza o stare de liniste”, Madalina Sorocovschi, reporter ProTV.

„In broderia cu margele, ceva mai nou este si broderia cu perle si cu cristale naturale in care noi putem realiza o lucrare mult mai deosebita si mult mai speciala pentru ca ea face foarte multe efecte, de primul plan, al doilea, atunci poti juca. Cea mai mare realizare a noastra a fost Matrona, o icoana foarte renumita, un metru pe doi metri. Asteptam deja clientul sa coase si sa o doneze la una din bisericile Moldovei”, Axenia Matveiuc, manager consultant. 

Sarbatoare mare in familia lui Emilian Cretu! Mama actorului este omagiata. Vezi cum a fost felicitata femeia de catre cele mai apropiate persoane din viata sa: „Mama mea icoana sfanta, La multi ani” - FOTO/VIDEO

Sursa FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie