Cu toate acestea, lista nu ar fi completa fara implicarea cititorilor fideli ai revistei FT Weekend Magazine.
„Am fost incantati sa primim zeci de sugestii prin FT.com si Instagram si ne-a placut sa aflam despre personalitatile care v-au inspirat in acest an. Unele nume pe care ni le-ati sugerat deja figureaza in lista noastra cu cele mai influente 25 de femei ale anului 2022. Femei care au depasit barierele, au dat un exemplu demn si au scos in lumina unele dintre cele mai grave probleme ale timpurilor noastre”, au scris reprezentantii revistei pe pagina lor oficiala.
Asadar, in lista se regaseste si presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Exista foarte putini politicieni in lume care se confrunta cu provocarile enorme pe care le are in prezent Maia Sandu, presedintele Republicii Moldova, si micuta ei tara: influx major de refugiati, lupta cu oligarhii corupti legati de Rusia, o criza energetica majora care cufunda tara in intuneric de fiecare data cand Rusia bombardeaza Ucraina, fortand-o sa faca eforturi supraumane pentru a gasi provizii alternative. Si lista poate continua”, se mentioneaza in descrierea nominalizarii, care a fost insotita si de o fotografie cu sefa statului.
Maia Sandu s-a nascut la 24 mai 1972, in satul Risipeni, raionul Falesti.
Maia Sandu a studiat la scoala din satul Risipeni. In 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 pana in 1998, a studiat la Academia de Administratie Publica din Chisinau, obtinand titlul de Master in relatii internationale.
In perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat in calitate de consultant, sef adjunct de directie, la Ministerul Economiei.
In perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat in calitate de economist la Oficiul Bancii Mondiale de la Chisinau.
Din august 2005 pana in iulie 2006, a fost director al Directiei generale politici macroeconomice si programe de dezvoltare la Ministerul Economiei si Comertului.
Intre 2006 si 2009 a fost consultant in diferite proiecte in domeniul bunei guvernari si reformei administratiei publice.
In 2010, Maia Sandu a obtinut titlul de Master in politici publice, dupa finalizarea studiilor la Scoala Kennedy de administratie publica a Universitatii Harvard SUA. Ulterior, in perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Bancii Mondiale la Washington.
Timp de doi ani, Maia Sandu a trait in Statele Unite ale Americii, avand un salariu de 10 mii de dolari, insa la un moment dat a decis sa revina in Republica Moldova. „Mi-a fost dor de casa. Am vrut sa imi mai dau o sansa acasa si simteam si stiam din experienta a mai multor moldoveni de la Washington ca daca stai mai mult de doi, trei, patru ani e mult mai greu sa revii si eu stiam ca aici e limita. Sau revin acum sau raman acolo. Sa raman acolo era destul de complicat, practic iti vezi familia o data in an. Daca ai bani poti sa faci un efort financiar sa revii de doua ori pe an, dar acum este mult mai complicat. Cand esti intr-o tara europeana e mult mai simplu. Sa-ti vezi familia o data in an nu este un lucru placut si am zis ca vin sa incerc sa vad daca reusesc sa fac ceva acasa. Daca nu e nici o sansa sa pot sa fac ceva acasa, sa ma simt implinita, utila, intotdeauna pot sa ma intorc inapoi.”, spunea presedinta intr-un interviu.
In iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educatiei in Guvernul Republicii Moldova, functie detinuta pana in iulie 2015.
In mai 2016, Maia Sandu a infiintat si a fost desemnata presedinta Partidului Actiune si Solidaritate, functie pe care a detinut-o pana in decembrie 2020 si la care a renuntat dupa castigarea alegerilor prezidentiale.
Din februarie 2019 pana in iunie 2019, a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova.
In iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnata in functia de prim-ministru al Republicii Moldova, functie detinuta pana in noiembrie 2019.
Pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a fost investita in functia de Presedinte al Republicii Moldova, dupa victoria din 15 noiembrie 2020, cand a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.