15.05.2022
Latura urata a concursului Eurovision: droguri, scandaluri si tensiuni politice - FOTO/VIDEO

Concursul Eurovision nu este mereu doar despre muzica, momente spectaculoase si costume sclipitoare (uneori ridicole). Marele eveniment al muzicii europene a avut partea sa de scandaluri, acuzatii privind droguri si tensiuni politice.

Urmarit de milioane de oameni din intreaga lume, concursul nu s-a rezumat doar la cantece si costumatii inedite. Din pacate, exista o latura intunecata a celebrei competitii.

In ultimii ani, concursul a avut destule episoade controversate. De la cantece politice la acuzatii de inselaciune, Eurovision a iesit in evidenta si prin lucruri care i-au patat imaginea. Iata cateva dintre scandalurile care au afectat competitia in ultimii ani.

Scandaluri la Eurovision! „Eu sunt un muzician, mai degraba decat un instrument al scenei politice."

In 2019, Ucraina s-a retras de la Eurovision. Artista Maruv a castigat votul publicului, dar a decis sa se retraga din competitie, spunand ca refuza sa fie un „instrument politic".

Cantareata, in varsta de 31 de ani, a declarat ca i s-a cerut sa semneze un contract prin care era obligata sa confirme ca nu va sustine concerte in Rusia inainte de competitie.

Maruv, pe numele real Anna Korsun, a declarat ca era dispusa sa accepte aceasta conditie, dar a sustinut ca alte clauze din contract ar fi facut-o un „instrument" pentru propaganda, scrie The Mirror.

„Eu sunt un muzician, mai degraba decat un instrument al scenei politice”, a declarat atunci Maruv. Dupa ce aceasta s-a retras din competitie, atat locul doi, cat si al treilea din concursul din Ucraina au fost rugati sa-i ia locul, dar ambii au refuzat.

Mesajul lui Zelenski, dupa victoria de la Eurovision: „Ne vom asigura ca invitatii Eurovision vor fi gazduiti intr-un Mariupol.....” - FOTO

Cine a incalcat regulile la concursul Eurovision?

Belarusului i s-a interzis accesul la Eurovision anul trecut din cauza alegerii sale de a participa cu un cantec politic. Macinata de protestele anti-guvernamentale, care au avut loc impotriva presedintelui Alexander Lukasenko, Belarus a incercat sa prezinte in mod repetat melodii anti-protest pe postul public de televiziune BTRC.

Melodia ”I Will Teach You” a inclus versurile: „Te voi invata sa mergi pe o sfoara / Vei fi fericit de tot... Va voi invata sa trageti linie". S-a considerat ca aceste fraze includeau „mesaje si semnificatii politice subliminale", conform The Daily Mail.

Un al doilea cantec a fost, de asemenea, declarat a fi prea politic. Ulterior, Belarus a fost eliminata din concurs, dupa ce a refuzat sa inscrie o piesa mai potrivita care sa respecte cerintele organizatorilor.

Scandaluri la Eurovision. De ce a cheltuit Malta 650.000 de euro pentru a influenta cotele la pariuri?

Tot anul trecut au aparut ingrijorari legate de banii contribuabililor din Malta. Se pare ca au fost folosite sume impresionante pentru a fi manipulate cotele de la pariuri in favoarea melodiei ”Je Me Casse”, cantata de Destiny Chukunyere.

4 jpg

Destiny Chukunyere a concurat pentru Malta in 2021. Foto: Facebook

Ministrul Carmelo Abela a ordonat un audit al cheltuielilor dupa ce consiliul de administratie al radioului PBS, care este responsabil pentru selectie, a semnalat suspiciuni privind „gestionarea defectuoasa a finantelor", conform The Mirror.

Doua surse au declarat ca Malta a cheltuit 650.000 de euro prin Autoritatea de Turism din Malta si PBS. Se pare ca o parte din buget a fost cheltuita pentru finantarea cetatenilor straini care puneau pariuri pe artista din Malta.

Lacrimi de fericire, recunostinta si implinire! Designer-ul vestimentar Elena Bivol a postat un video emotionant in care anunta sexul bebelusului sau: „It's a...” - VIDEO

„Se crede ca Malta a pompat bani in Betfair pentru a o mentine favorita pe Destiny. Ei stiu ca acest lucru creeaza un PR pozitiv si astfel telespectatorii urmau sa acorde mai multa atentie melodiei”, a explicat la acea vreme un expert in pariuri pe Eurovision.

In cele din urma, Malta a terminat pe locul 7, cu 255 de puncte, concursul Eurovision din 2021.

Latura urata a concursului Eurovision. Acuzatii de droguri la editia de anul trecut

Trupa de rock Maneskin a fost incoronata campioana la Eurovisionul de anul trecut, castigand, datorita voturilor publicului, in fata frantuzoaicei Barbara Pravi si a elvetienilor de la Gjon's Tears.

Momentul lor triumfator a fost insa oarecum umbrit cand solistul Damiano a fost acuzat ca a consumat droguri in timpul finalei live. Momentul scandalos s-a petrecut in fata milioanelor de telespectatori. Camerele l-au susprins pe reprezentantul Italiei intr-o postura ciudata in spatele unei galeti de bauturi.

Trupa a intrat rapid pe contul oficial de Instagram pentru a nega ca Damiano ar fi consumat substante interzise, scriind: „Suntem intr-adevar impotriva drogurilor si nu am folosit niciodata cocaina. Suntem gata sa ne testam, pentru ca nu avem nimic de ascuns".

Ulterior, cantaretul italian a fost suspus unui test antidrog, iar organizatorii Eurovision au declarat ca „problema este inchisa”, dar „stirile false au umbrit spiritul si rezultatul evenimentului.”

Editia de anul acesta a avut parte de liniste pana acum, exceptand faptul ca Ucraina este impinsa catre victorie din cauza razboiului. Eurovision 2022 este gazduita de Italia, tara care a castigat anul trecut competitia. Vom vedea daca finala de la Sala Pala Olimpico din Torino, dar si zilele de dupa concurs vor aduce detalii nedorite si evenimente controversate. 

Articole din aceeasi categorie