11.03.2022
La fel ca parintii lor, copiii din Ucraina o iau de la capat. Acestia au inceput sa studieze in scolile din tara noastra. Cum se simt si ce parere au despre profesorii din Moldova: „Sunt foarte buni, ne ajuta cu orice, ne place mult aici” - VIDEO

20 de copii din centrul de plasament din Sarata Galbena au inceput sa mearga la scoala din localitate. In dependenta de varsta au fost formate doua clase, iar copii au optiunea sa aleaga obiectele pe care isi doresc sa le studieze. Lectiile sunt predate de profesorii care poseda limba rusa, iar printre ei se afla si o profesoara de limba engleza din Ucraina, care la fel s-a refugiat in Moldova. Cum s-au adaptat copiii noilor conditii de studiu, aflam din reportajul ce urmeaza.

Stabiliti in Moldova mai bine de o saptamana, 20 copii de la centrul de refugiati din Sarata Galbena au inceput sa mearga la scoala din sat.

„Imi place mult in scoala din Moldova, pentru ca aici sunt profesori foarte placuti, mai ales profesoara de algebra si geometrie. Ne-au primit aici foarte bine. Suntem foarte fericiti ca in Moldova sunt asa oameni buni, care ne primesc cu caldura”, a mentionat Liuba, 15 ani.

„Aici este bine, oamenii sunt mai binevoitori. Eu inainte aveam probleme cu colegii de clasa, insa aici totul este bine. In rest, nimic nu este diferit, doar mancarea e gratuita”, a spus Bogdan Secenco, 16 ani.

„Imi place mult procesul scolar anume aici, in acest loc. Sunte foarte fericit ca ni s-a dat o asemenea posibilitate de a veni aici, de a fi cat mai departe de razboi”, mentioneaza Andrei Polinkevici, 8 ani.

Au sustinut pacea prin folclor! Orchestra Lautarii - intr-un spectacol de exceptie la Palatul National. Vezi momentul in care maestrul Nicolae Botgros a lacrimat: „Eu stiu ca muzica pe timpul celor mai grele razboaie a ajutat” - VIDEO

Copiii din Ucraina sunt repartizati in doua clase, cea primara si gimnaziala. Fiind de diferite varste, fiecare primeste fise de lucru corespunzatoare clasei sale.

„In sala data avem copii din clasele primare. Ei sunt de diferite varste. Profesorii se straduie sa le dea fise de lucru la fiecare pentru varsta respectiva, pentru clasa respectiva. In sala de alaturi avem elevii din clasele gimnaziale si avem trei elevi din clasele de liceu, unde profesorii la fel se straduie sa le dea fise de lucru corespunzatoare. Este foarte dificil momentul dat, pentru ca profesorii nostri nu stiu anume curicula ucraineana, nu stiu programa lor scolara, dar prin discutii profesorul se informeaza despre modulele pe care ei le-au trecut, temele si, la fel, profesorul poate face fise de lucru pentru ei”, a spus Angela Talmazan, director adjunct „Universul”. 

Elevii pot sa-si aleaga disciplinele, iar acestea sunt predate in limba rusa. Chiar si asa, multi copii simt diferenta dintre scoala de aici si cea din Ucraina.

„Aici toti vorbesc in limba romana si eu nu inteleg nimic”, a spus Vasilii Kasianenko, 8 ani. 

„Acolo sunt alti profesori, alte obiecte, scoala este alta”, spune Margarita Margrint, 10 ani. 

„Acolo noi vorbim mai mult in limba ucraineana, acolo scriem in caiete, iar aici este altfel. Aici este mai bine, acolo noi nu avem sala de joaca, iar aici avem. Ne place mult aici”, spune Ella Polinkevici, 8 ani.

„Nu este mare diferenta dintre programul din Ucraina si cel de aici si daca acolo nu ai invatat bine, iti va fi mai greu sa ajungi totul din urma”, afirma Vladislav, 13 ani.

„Nu pot sa fac o concluzie despre diferenta dintre program, deoarece acolo eu invatam in clasa 10-a, iar aici, din cauza ca cineva este mai mic, mai mare, am fost toti combinati. Asa ca, pentru mine nu este complicat deloc”, a spus un elev. 

Expozitie dedicata femeilor din Ucraina! Pictorita Galina Vieru va dona refugiatilor banii castigati de la expozitia sa „Rugaciuni de floare”: „Pentru prima data in viata mea am pictat plangand” - VIDEO

Unii copii si-ar dori sa studieze si limba romana, iar o parte dintre ei chiar au reusit sa invete unele cuvinte.

„Eu cunosc doar cum sa spun buna dimineata”, spune Margarita Margrint, 10 ani.

In doar cateva zile, copiii din Ucraina au indragit profesorii din Sarata Galbena.

„Aici este foarte bine, am fost primiti foarte frumos. Profesorii aici sunt buni, acolo profesorii striga la mine si nu ma iubesc. Imi place mult profesoara de biologie si de geografie. In Ucraina, profesorul meu de geografie mereu striga la mine, e rau. Aici e bine, am inteles deodata toate temele”, a spus Margarita Nasacenko, 12 ani.

„Sunt amuzanti, buni, ne ajuta cu orice. La noi nu este asa, la noi sunt profesori mai severi”, a spus o eleva.

„Aici profesorii sunt buni, nu sunt rai”, mentioneaza Vasilii Kasianenko, 8 ani. 

Pe langa profesorii din Sarata Galbena, de cateva zile la liceu preda limba engleza si Tatiana, o refugiata din Ucraina. Tanara este bucuroasa ca isi poate desfasura activitatea departe de casa, iar cel mai important ca poate fi de ajutor copiilor din tara ei.

„Din cauza situatiei din Ucraina eu cu familia mea ne-am mutat aici si am vrut sa ajut elevii de a nu pierde lectiile. Programul este la fel, doar cartile sunt diferite”, a spus Tatiana Zaporojan, profesoara de engleza. 

Copii din Ucraina sunt sociabili si s-au adaptat destul de usor la noile conditii, spune psihologul scolii.

„Avem noroc de profesori intelepti, profesionisti la justa valoare si copiilor le place la noi. Este o stare de bine, toti zambesc. Am avut din start niste probleme cu copiii mici, ei duc dorul mai mult, dar in rest, ceilalti s-au adaptat foarte usor”, metioneaza Larisa Calugareanu, psiholog scolar. 

E voluntara in peste 4 locuri, iar relaxarea ei este scoala! Teodora Drucec a povestit despre ajutorul acordat ucrainenilor si marturiile acestora - VIDEO

Chiar daca se simt bine in Moldova, dorul de casa este mai mare. Copiii din Ucraina isi doresc sa revina la viata de pana la razboi.

„Vrem cu totii sa ne intoarcem acasa in Ucraina”, „Nu vrem sa fim rusi, ci ucraineni”, „Vreau sa absolvesc scoala si sa merg sa invat mai departe, la universitate”, „Vreau sa merg in Ucraina si sa fie totul acolo bine”, spun elevii refugiati. 

Articole din aceeasi categorie