11.07.2024
Infertilitatea - un diagnostic de cuplu! Victoria Ghimpu, obstetrician-ginecolog: „Tot timpul femeia a fost privită ca cea vinovată” - VIDEO

Invitată la podcastul „Titania”, Victoria Ghimpu, obstetrician-ginecolog, a explicat care sunt cauzele infertilității, dar a notat și ce sfaturi are pentru persoanele ce se confruntă cu această afecțiune.

Victoria Ghimpu, medic obstetrician-ginecolog, reproductolog a explicat că infertilitatea este întâlnită atât în rândul femeilor, cât și a bărbaților: „Infertilitatea întotdeauna este un diagnostic de cuplu. Nu există infertilitatea femeii sau doar a bărbatului, diagnosticul va fi infertilitatea de cuplu, la ei împreună nu se reușește, jumătate sunt din cauză femenină, și jumătate de cauză masculină, un procent de cauze mixte și un procent aparte îi revine infertilității inexplicabile”. 

„Slăbirea nu înseamnă deficit caloric”! Ce ne ajută, de fapt, să pierdem kilogramele nedorite - VIDEO

În societate, deseori, se dă vina pe femeie pentru acest diagnostic: „Tot timpul femeia a fost privită ca cea mai vinovată în cauza diagnosticului de infertilitate, ceea ce este greșit. Tot mai mult, în cadrul consultului diagnosticăm și cauza masculină. Posibil din cauza că femeile se adresează mai des la medic, de asta vor fi mai repede investigate și diagnosticate”.

„Este binevenit să vină la un consult la reproductolog ambii parteneri și evaluarea se va începe de la bărbat, pentru că la ei, este o singură analiză cea mai importantă și de bază, este spermograma. Dacă acolo este analiza bună, investigăm alți trei factori importanți la femeie, uterul, ovarele și funcționalitatea trompei”, a adăugat medicul.

Cucerește fanii în timp record! În mai puțin de 24 de ore, noua melodie a lui Carla's Dreams a ajuns numărul 27 în trending pe YouTube - VIDEO

Victoria Ghimpu a explicat că vârsta este un factor important al fertilității: „Stresul nu este o cauză de infertilitate, însă vârsta este cel mai important factor al fertilității femenine, pentru că vârsta este strict corelată cu sănătatea reproductivă a ovarelor”.

De asemenea, optimismul contează atunci când recurgi la fertilizarea in vitro.„Majoritatea sunt foarte optimiste și zic că la mine o să se întâmple, 90 la sută sunt convinși că se va întâmpla”.

Este vară, iar desertul preferat este înghețata! Nutriționista Maria Victoria Racu te ajută cum să alegi corect un desert răcoritor, dar și la ce aspecte trebuie să atragem atenție pe ambalaj - FOTO

„Eu le motivez, le dau sfaturi, exemple pozitive și le spun că e important că au cu cine să meargă alături. Nu toți soții sunt buni la comunicare, dar e important că ei sunt alături și atunci când sunt situații cu șanse mici sau eșecuri și este necesar procedurile repetate, tot timpul le dau exemplu că soțul este alături. Să știi că și el suferă și atunci e important să meargă cuplul înainte”, a povestit medicul. 

E esențial ca relația de cuplu să fie armonioasă. Totodată este important și scopul pe care l-au setat partenerii: „Am avut cazuri în care spuneau că dacă nu le reușește, divorțează. Nu trebuie asta să fie un scop în sine, pe cât nu vrem, infertilitatea oricum afectează relația de cuplu, dar starea noastră de fertilitate nu ne definește ca om și atunci acești pacienți au un curaj și perseverență, ei vor reuși. Important e ca cuplul să găsească puteri, să comunice și să meargă împreună pentru același scop”.

Articole din aceeasi categorie