Maria Victoria Racu vine cu câteva sfaturi utile după care ar trebui să ne conducem. Primul lucru la care ar trebui să atragem atenția sunt ingredientele: „Ar fi bine să fie maxim 6 ingrediente după rețeta clasică modernă - lapte integral sau frișcă, unt de vaci, zahăr, lapte praf, umpluturi, stabilizatori (fără ei nu avem cum). Însă azi găsim la raft înghețată și cu 24 de ingrediente”.
Detalii din culise! Ce mai face Guz după ce s-a retras din viata publică - VIDEO
Nutriționista a dezvăluit și care sunt componentele pe care o înghețată nu trebuie să le conțină: „Grăsimi vegetale (oricare: de palmier, cocos, floarea soarelui, rapiță, soia ș.a.). Apropo, le găsiți cu o mare probabilitate în glazură, așadar, mai bine evitați înghețata glazurată. Plombirul clasic nu trebuie să conțină nici urmă de grăsimi vegetale. Celelalte sortimente de înghețată dacă conțin până la 50% de grăsimi vegetale sunt înghețată, dacă 100% sunt desert congelat. Apă. Serios - plătim pentru apă? O înghețată bună trebuie să conțină minim 40% lapte și produse lactate. Aditivi nocivi, cum ar fi dioxid de titan, caramel, gumă de guar, gumă de carruba, gumă de celuloză, sorbat de potasiu. Ingrediente ieftine: praf de soia, amidon, orez, fibre de bambus”.
Important este și aspectul înghețatei, dar și felul în care are loc decongelarea: „Pipăiți înghețata, dacă aceasta și-a păstrat forma. Dacă da, e bună. Dacă nu, se apropie de expirare sau nu a fost păstrată corespunzător (congelată, decongelată, recongelată). Stabilizatorii, inclusiv de aspect sunt responsabili. Odată ce ați deschis-o, dacă vedeți cristale de gheață pe ea, a fost recongelată. Iar gustul alături de nutrienți a avut de suferit drastic. Decongelarea trebuie să fie lentă și uniformă. Dacă se dezgheață repede și lasă o parte apoasă, conține apă și grăsimi vegetale. Glazura nu cade și trebuie să se topească uniform, în același timp cu miezul, deseori, însă, ea se desprinde în bucăți din cauza grăsimilor vegetale”.
Maria Victoria Racu a concluzionat că este bine să consumăm înghețata în prima parte a zilei: „Serviți înghețata de 2-3 ori pe săptămână, în porții de 30-50 de grame, în prima parte a zilei”.
Maria-Victoria Racu este medic nutriționist de profesie și șefa secției Sănătatea Nutrițională și a Copiilor la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.