09.03.2023
Inainte sa ajunga dupa gratii era o femeie implinita si avea tot ce-si dorea! Afla povestea Svetlanei Ciumacenco, una dintre detinutele penitenciarului de la Rusca: „Ma simti vinovata in fata copilului pentru ca atunci cand a avut nevoie de mine...” - VIDEO

8 Martie este ziua internationala a tuturor femeilor, indiferent unde s-ar afla, in detentie sau la libertate. Daca unele viseaza la flori si bijuterii, altele sa se vada dincolo de gratii, alaturi de familie. Afla din cadrul unui reportaj marca O Seara Perfecta, povestea unei detinute din penitenciarul numarul 7, Rusca. Cum este viata femeii in puscarie, care sunt activitatile lor acolo, ce regrete au, dar si ce dorinte.

Inainte de a ajunge dupa gratii, Svetlana Ciumacenco, era o femeie implinita, avea o familie frumoasa, un sot si copil, totul insa s-a schimbat brusc. Svetlana a plecat la Moscova pentru o viata mai buna, a deschis cateva gherete cu haine intr-o piata de acolo, castiga suficient, iar intr-o zi soarta ei a luat o alta intorsatura.

„Cum aveam buticuri mai plateam si politia imi spune sa platim lor si eu am spus ca nu o sa platesc si ei mi-am spus: „Pai o sa faci puscarie”. Imi parea o gluma, cum sa fac puscarie? Megeam spre lucru si m-au oprit politistii si m-au retinut pe 72 de ore si au spus ca am facut omor. Dupa aia mi-au spus ca am ucis o fata.”, a marturisit detinuta penitenciarului 7 „Rusca”.

Denis Roabes, solistul The Motans, va deveni tata? Vezi imaginile in care a fost surprins alaturi de iubita lui - FOTO

Au urmat judecati, iar in cele din urma Svetlana a fost condamnata in Federatia Rusa la 16 ani de inchisoare. „Asa si nu am mai avut putere sa arat ca nu am facut crima. Dupa aia mi-au dat 16 ani pe data de 1 iunie. Eram distrusa, am gandeam numai la copil, la sot. Mi-au zis: „O sa mori acolo, tu nu o sa poti dovedi nimic.” M-au batut ca sa spun ca eu, dar totusi m-am tinut tare si n-am semnat niciun act.”

Dupa ce a petrecut 5 ani intr-o puscarie din Rusia, Svetlana a fost extradata in Moldova, iar mai bine de 4 ani femeia este detinuta la penitenciarul nr. 7, Rusca. In detentie, zilele trec greu, tocmai de asta, femeia  a ales sa munceasca in calitate de casanger. „Noi traim cu speranta ca o sa iesim de aici. Rudele sufera mai mult decat noi, noi muncim. De 9 ani eu numai muncesc. Iarna lucram in calitate de casanger.”, a povestit Svetlana Ciumacenco, detinuta penitenciarului 7 „Rusca”.

Pe langa munca pe care o are in inchisoare, femeia si-a dorit sa obtina o meserie noua. Astfel pe parcursul anilor, Svetlana a invatat meseria de tencuitor, brutar, iar in cateva saptamani absolveste cursurile de frizer. Profesorii de la Scoala Profesionala din Hancesti predau lectiile chiar pe teritoriul puscariei, iar odata cu absolvirea cursurilor, fiecare detinuta primeste o diploma.

„Am mers si am invatat un an de zile sa fiu tencuitor si mi-o venit foarte bine pentru munca pe viitor. Dupa aia m-am gandit sa mai termin ceva si am mers si la brutar. Imi place foarte mult frizeria si la libertate o sa merg sa muncesc ca frizer.”, a spus Svetlana Ciumacenco.

Cum arata la 69 de ani celebra Kim Basinger. Actrita a aparut alaturi de fiica sa, Ireland Baldwin - FOTO

In timpul liber Svetlana face sport, merge la biblioteca din penitenciar, sau este in sala de creatie alaturi de alte detinute, acolo unde croseteaza, impleteste sau brodeaza. Unele detinute creaza adevarate opere de arta. „Pentru ca muncesc am si zilele libere. Duminica mergem la sport, mai brodam.”

Departe de viata sociala, ele nu uita sa aiba grija de ele si sa ramana feminine. „Frezam, vopsim, pentru ca femeia trebuie sa ramana femeie unde nu ar fi.”, a marturisit detinuta.

Mama ramane mama chiar si in detentie. Din salariul pe care il castiga, Svetlana incearca din putinul ei sa-si ajute fiica. „Ma stradui din ai mei 1300 de lei un 700, 800... Sa-i dau o mana de ajutor.”

8 martie este o zi speciala si un motiv in plus sa zambeasca si sa imbrace o rochie sau sa incalte pantofi, spune Svetlana. „Se deosebeste ziua de 8 martie. Suntem toate cu zambetele pe fata, nu conteaza ca avem ceva in suflet. Facem concert, seful penitenciarului ne ofera la toate detinutele cate o floare. Mai vin oaspeti de la libertate.”

Kate Middleton, in haine de camuflaj si cu fes pe cap! Printesa a facut furori printre militari

Aflandu-se dupa gratii, a inteles cu adevarat cat de nepretuita este libertatea pentru un om si regreta momente importante pe care le-a pierdut fiind in penitenciar. „Ma simti vinovata in fata copilului pentru ca atunci cand a avut nevoie de mine eu erau in penitenciar, chiar si cand s-a casatorit.”, a povestit Svetlana Ciumacenco.

Articole din aceeasi categorie