02.02.2022
Ii cunoaste mai bine ca oricine! Ghenadie Rotaru este cel care stie cum trebuie sa comunici cu patrupezii si cum sa ii dresezi corect: „De multe ori se primeste ca un caine te poate intelege mai bine decat un om” - VIDEO

Cainele e singura fiinta din lume care te iubeste pe tine mai mult decat pe sine. De acest lucru este convins si Ghenadie Rotaru, Ofiter Principal IGPF, care isi dedica mai tot timpul patrupezilor. Nu este de la vreun azil de animale, este un dresor si nici in platou nu a venit singur, ci impreuna cu Emi. 

Dragostea sa pentru caini este foarte mare. Chiar pe pagina sa de Facebook, Ghenadie are fotografii cu cainii mai multe decat fotografii cu el insusi. „Desigur ca toata aceasta dragoste vine inca din copilarie. De atunci eu m-am dezvoltat si am capatat mai multe cunostine din lumea animalelor”. 

O noua vedeta in familia Kovalsky! Fiica cuplului - Liza Sky are un succes mare cu piesa pe care a lansat-o: „Liza isi doreste deja a doua piesa” - VIDEO

De mic copil, Ghenadie avea acasa multi caini si ii iubea pe toti la fel de mult. „Aveam probleme cu parintii pentru ca faceam acasa un adevarat azil de caini. Imi placea foarte mult sa lucrez cu ei, sa lucrez asupra psihologiei canine, sa vad cum actioneaza, cum receptioneaza la limbajul nostru omenesc si cateodata imi puneam intrebarea: „De ce animalele atat de bine reactioneaza la limbajul omenesc si chiar il inteleg si de ce oamenii nu inteleg limbajul canin”. 

„De multe ori se primeste ca un caine te poate intelege mai bine decat un om”, mentioneaza invitatul.

Cainele care a venit impreuna cu Ghenadie - Emi este de rasa Border Collie, o rasa foarte inteligenta. „A fost ceva neobisnuit pentru mine de a ma opri la asa o rasa de caine. Eu am vrut sa demonstrez ca nu totul depinde anume de rasa. Eu am vrut sa demonstrez, in primul rand mie, ca orice rasa poate fi dresata. Diferenta intre caine este doar intre temperament, caracter, talia si atat. Adica, nu este diferenta dintre rasa, pentru ca toti cainii au aceleasi instincte, pe care le poti dezvolta. Trebuie doar sa gasesti metoda potrivita pentru a incepe sa il inveti ceva”. 

Emi are doi ani si jumatate, dar deja este foarte desteapta si ascultatoare. „In dresaj eu folosesc obiecte motivationale si deja dupa ce am format echipa caine-om, eu folosesc limbajul corporal. Iar dupa ce indeplineste toate comenzile mele, eu o recompensez cu ceea ce ea doreste sa obtina”. 

Tinuta de 30.000 de dolari cu care Rihanna si-a anuntat sarcina

Este un caine foarte inteligent, iar de acest lucru ne putem convinge privind cum Emi pune cerculetele si mingiutele la locul potrivit. „Cainii pot invata multe lucruri, doar trebuie sa avem un scop anumit, care va avea o continuitate. De exemplu, acest buton eu il folosesc ca sa inteleg ca Emi doreste apa. Ea apasa butonul si eu ii dau apa”. 

„Secretul consta in faptul ca trebuie sa cunosti limbajul canin, trebuie sa le transmiti o informatie inseleasa cainelui. Cainii comunica facial, sonor, corporal si daca el nu primeste o informatie pe inteles, atunci el nu o va putea executa. Asta ar fi ca si cum am vorbi noi intr-o limba necunoscuta. Pentru a le motiva, noi folosim elemente motivationale sau hrana. Dar totusi, noi optam mai mult pe obiect motivational, pentru ca sa nu sa se primeasca ca daca ai hrana executi, daca nu - la revedere. Totodata se formeaza o scara ierarhica intre stapan si caine. Multe persoane fac o greseala, ei prea tare umanizeaza aceste animale, ca deja si uita ca ele sunt animale. Toate aceste lucruri trebuie strict sinhronizate si trebuie duse pana la capat, pentru ca el intra in familia cuiva, insa el nu este un copil, ci dupa scara ierarhica el isi are locul sau”, spune Ghenadie Rotaru. 

Totusi, si cainii se plictisesc uneori. „Prietenia cu un caine este un inceput, o temelie. Cand eu ies cu catelul meu in parc si ma joc cu el, dar peste cateva minute el ma lasa si pleaca undeva unde i se pare mai interesant, se primeste ca el cu mine se plictiseste. Trebuie sa ii dau multa atentie, pentru ca el sa fie focusat permanent pe mine si se se simta in confort alaturi de mine”. 

Recent, Ghenadie a lansat o carte, intitulata „Disciplina si comportament canin”. „Am exprimat in aceasta carte toate problemele pe care le-am avut eu in timpul dresajului si am iesit cu o propunere pentru toti detinatorii cainelor - sa tina cont de limbajul canin, de transmisia unei informatii corecte si formarea ierarhica intre stapan si caine”. 

Timp de 34 de ani de cand lucreaza cu cainii, Ghenadie nici nu mai duce cont deja de cati caini a dresat. „Cred ca am dresat foarte multi caini. Dar nu asta conteaza, conteaza ceea ce am acumulat eu in cunostintele mele si cum am inteles eu mecanismul de lucru al acestui animal, fie el de o talie mare sau mica, fie de alta rasa, cum spun oamenii. Totul este facut din placere. La mine nu este asa ca in dresaj exista o anumita varsta, orice caine poate fi dresat la orice varsta, principalul sa gasesti metoda potrivita”. 

Noua iubita a lui Kanye West o copiaza pe Kim Kardashian: iata in ce tinuta a aparut Julia Fox

Sursa FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie