„Forbes”, revista americana celebra pentru topurile sale cu miliardari, a relatat recent despre cateva astfel de exemple, precizand ca de la anexarea Crimeei in 2014 si invadarea Ucrainei, in februarie, 34 de miliardari rusi au fost sanctionati de SUA, Marea Britanie sau Uniunea Europeana. Autoritatile le-au inghetat activele, le-au sechestrat superiahturile si le-au imobilizat avioanele la sol, iar „Forbes” a observat o tendinta in crestere in ultimii ani, dar mai ales in ultimele luni: multi miliardari, chiar daca mai pastreaza legaturi cu Rusia, nu vor sa fie numiti rusi.
Pavel Durov, fondatorul Telegram
Unul dintre ei este Pavel Durov. Are 37 de ani, s-a nascut in Sankt Petersburg, a creat reteaua sociala rusa VKontakte, dar a plecat din companie dupa ce a avut neintelegeri, pe teme de cenzura, cu alti actionari care erau apropiati de Putin, printre care Aliser Usmanov. A facut apoi aplicatia de mesagerie criptata Telegram - acum un instrument de comunicare esential pentru ucraineni. „Pavel a parasit Rusia cu multi ani in urma, fara intentia de a se mai intoarce”, a declarat un purtator de cuvant pentru Forbes. Durov locuieste in Dubai acum, unde se afla si sediul Telegram, si a dorit sa se stie ca a devenit cetatean francez anul trecut. (Se pare ca are, de asemenea, si un pasaport eliberat de autoritatile din St. Kitts si Nevis).
Kate Middleton, superba la slujba de Paste. Ce tinuta a ales Ducesa de Cambridge
Igor Buhman, fondatorul Playrix
Igor Buhman a spus o poveste similara. El si fratele sau, Dmitri, au crescut in Vologda, la aproximativ 500 km nord-est de Moscova, unde au infiintat compania de jocuri video pentru telefoane mobile Playrix, in 2004. Si-au mutat afacerea in Irlanda in 2013, dar au in continuare mii de angajati, impartiti intre Rusia si Ucraina. Sotii Buhman, care acum locuiesc la Londra, au cerut „Forbes” sa fie inclusi pe lista de cetateni ai Israelului, unde au emigrat in 2016, si nu ai Rusiei.
Nik Storonsky, fondatorul Revolut
Nik Storonsky, in varsta de 37 de ani, este cofondator al bancii digitale Revolut, cu sediul la Londra. A crescut in Rusia, dar a plecat la varsta de 20 de ani. Storonski, care a criticat razboiul, are dubla cetatenie, britanica si rusa, dar in CV-ul sau consemneaza doar: „Nik este cetatean britanic”.
Eugen Svidler, bunul prieten al lui Roman Abramovici
Altii au legaturi mult mai profunde cu lumea afacerilor si lumea politica din Rusia. De pilda, Eugen Svidler (Eugene Shvidler) este cunoscut ca fiind cel mai bun prieten si partener de afaceri al lui Roman Abramovici, unul oligarhii rusi vizati de noul val de sanctiuni decise dupa invadarea Ucrainei.
In martie, guvernul britanic l-a sanctionat pe Svidler, care locuieste la Londra, pentru legaturile sale „stranse” de afaceri cu Abramovici. Svidler detine participatii in companii ruse din domeniul otelului si al nichelului, dar a insistat mult timp ca nu este rus. „Domnul Shvidler nu este si nu a fost niciodata cetatean al Federatiei Ruse”, a declarat pentru Forbes un asociat al omului de afaceri, care a precizat ca nu vorbeste in numele miliardarului. Este adevarat ca Shvidler s-a nascut intr-o regiune sovietica, dar din punct de vedere tehnic, nu a avut niciodata un pasaport rusesc si este cetatean al SUA din 1994 si al Regatului Unit din 2010, a precizat asociatul lui.
Len Blavatnik, investitor la Warner Music
Len Blavatnik, nascut in Ucraina sovietica, a crescut in Rusia si a emigrat in America in 1978, la varsta de 21 de ani. A facut avere in afaceri rusesti din domeniul petrolului si aluminiului avandu-l ca partener pe oligarhul Viktor Vekselberg, sanctionat de Marea Britanie si SUA pentru „legaturi stranse” cu Vladimir Putin. Blavatnik, care nu a intrat sub incidenta sanctiunilor, a iesit din afacerile din Rusia si in prezent este cunoscut pentru investitiile in afaceri non-rusesti precum Warner Music, producatorul de produse chimice LyondellBassell si brandul de moda Tory Burch, dar si pentru donatiile importante la Stanford, Harvard si Oxford, unde banii sai au starnit controverse. Blavatnik insista ca este cetatean american si britanic si, dupa cum a precizat purtatorul sau de cuvant pentru Forbes in 2018, „nu este rus, nu a fost niciodata rus si nu este un oligarh”.
Iuri Milner, investitor important in Silicon Valley
Si mai este si cazul lui Iuri Milner. Cel mai influent investitor in tehnologie din Rusia, a fost unul dintre primii sustinatori ai Facebook si Twitter prin intermediul fondului sau de risc, DST Global. Printre primii sai sustinatori se numara VTB Bank, detinuta de statul rus, si o filiala a gigantului Gazprom, ambele entitati aflandu-se astazi sub sanctiuni. Un alt binefacator al lui a fost Aliser Usmanov, oligarh celebru, sanctionat de UE, Marea Britanie si SUA, desi considera sanctiunile neindreptatite.
Milner este in prezent un investitor proeminent in Silicon Valley, care nu a fost sanctionat si care a condamnat razboiul, incercand de mult timp sa se distanteze de Rusia. Are 60 de ani, s-a nascut la Moscova si a studiat fizica la Universitatea de Stat din Moscova, dar subliniaza ca din 1999 este cetatean al Israelului - unde s-a mutat in 2005 - si este rezident in California din 2014. El sustine ca 97 la suta din averea personala a fost facuta in afara Rusiei, tara in care nu a mai fost din 2014 si unde nu are proprietati, in timp ce pe Vladimir Putin nu l-a intalnit niciodata. In aprilie 2020, pe lista sa anuala de miliardari, revista Forbes l-a reclasat pe Iuri Milner, transferandu-l de pe lista cu miliardari rusi pe lista cu miliardari israelieni.