Într-un interviu exclusiv marca perfecte.md, Olarescu povestește cum a depășit provocările întâmpinate, cum a învățat să-și urmeze visurile și cum reușita sa poate inspira tinerii dansatori din Moldova și nu numai. Cu o carieră în continuă ascensiune, Stas nu doar că își dorește să obțină și alte titluri mondiale, ci și să ajute la dezvoltarea viitoarelor talente în domeniul dansului sportiv.
Ce și cine te-a motivat să începi dansul la o vârstă atât de fragedă?
„Aceasta este, de fapt, o poveste destul de amuzantă. Când aveam aproximativ șase ani, eu și mama locuiam într-un apartament și eram prieteni cu o vecină care avea o fiică de aceeași vârstă cu mine. Fiica ei lua lecții de dans și avea nevoie de un partener, așa că mama ei i-a sugerat mamei mele să vin și eu la cursuri și să-i fiu partener. Fără să mă consulte prea mult, mama a decis că voi merge, deși eu plângeam pentru că, nu voiam să dansez. Eram mult mai interesat de sporturi, cum ar fotbalul.
Cu toate acestea, după o lună, totul s-a schimbat. Am participat la prima noastră competiție și am câștigat. Acea victorie mi-a schimbat complet perspectiva. M-am îndrăgostit de sentimentul de a câștiga și de entuziasmul competiției, iar de atunci a început pasiunea mea pentru dansul competițional. Cât despre partenera mea de dans, Marketa Vlckova, motivația ei a fost puțin diferită. Mama ei a înscris-o inițial la cursuri de balet la vârsta de cinci ani. Mai târziu, bunica ei a văzut un poster cu cursuri de dans sportiv, așa că a început să meargă la acestea când avea șapte ani”.
Cum a fost procesul de tranziție de la cariera în Moldova la cea internațională?
„A fost, fără îndoială o provocare. La 16 ani am realizat că Moldova nu oferea suciente oportunități pentru dansatori, iar lipsa resurselor m-a împins să plec în străinătate. Prima oprire a fost în România, unde am dansat cu o parteneră locală, am început să predau și m-am antrenat cu instructori internaționali. Aici mi-am început cu adevărat cariera.
La 19 ani, am primit șansa de a studia la o școală de top din Bologna, Italia. Această experiență m-a conectat cu dansatori de elită și cu campionul mondial, care mi-a devenit mentor. După doi ani în Italia, am dansat în Singapore, devenind campion național și clasându-mă în top 20 la GrandSlam din China.
Momentul-cheie a fost întâlnirea cu actuala mea parteneră, Marketa Vlckova. Ne-am mutat împreună la Londra, Anglia, unde am locuit și predat mai bine de cinci ani. Marketa și-a finalizat, de asemenea, studiile de licență la King's College London. Dansăm împreună deja de șapte ani, iar această colaborare mi-a devenit cu adevărat carieră.
Pot spune cu siguranță că tranziția din Moldova a fost plină de suișuri și coborâșuri și nu știam niciodată în ce țară voi ajunge în continuare, dar, cu toate acestea, visul meu m-a motivat să continui”.
Cum te-ai simțit când ai aflat că ai câștigat titlul de British Open Professional RS Champion și ce semnicație are acest titlu pentru tine?
„Această clipă va rămâne cu noi pentru tot restul vieții. La Blackpool Dance Festival, competiția a început devreme după-amiaza. Este un concurs cu 4-6 runde, iar calificarea în runda următoare este incertă până când prezentatorul anunță rezultatele chiar înainte de a intra pe ring. După runda finală, am așteptat cu nerăbdare rezultatele.
Când prezentatorul a spus: „Iar acum, rezultatele pentru British Open Professional Rising Stars Latin, locul întâi, perechea...” a făcut o pauză, care a părut o eternitate. Apoi, în cele din urmă, a anunțat: „...numărul 7, Stas Olarescu și Marketa Vlckova”. Am alergat pe ring, copleșiți de bucurie și lacrimi, în timp ce primeam trofeul.
Sentimentul a fost, în mare parte, de ușurare. Deși am simțit o fericire și o bucurie imensă, a fost și culminarea unui drum lung și dificil, plin de obstacole, pe care l-am resimțit profund în acel moment. Trofeul în sine este gravat cu numele campionilor din trecut—dansatori pe care i-am admirat încă din copilărie și acum numele noastre se află printre ale lor. Este o adevărată onoare pentru noi să câștigăm acest titlu”.
Ce înseamnă pentru tine să fii primul moldovean care câștigă această competiție?
„Sunt extrem de recunoscător pentru că, sunt primul moldovean care câștigă acest titlu. Pentru mine și, sper, pentru tinerii dansatori și generațiile din Moldova, această realizare înseamnă că - „Se Poate”! De asemenea, sunt onorat să contribui la recunoașterea Moldovei ca o țară care produce dansatori și campioni de nivel înalt. Fiind născut și crescut aici, am învățat să lupt și să îmi susțin obiectivele, iar acum sunt fericit că pot da ceva înapoi țării noastre”.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în drumul tău către succes?
„Există trei provocări esențiale în viața unui dansator: găsirea partenerului potrivit, găsirea profesorilor potriviți și provocarea de a deveni neînfricat.
Amândoi am trecut prin mai multe parteneriate de dans și un drum lung înainte de a ne găsi unul pe celălalt. Provocarea constă în a înțelege că parteneriatele necesită muncă zilnică pentru a găsi cele mai bune soluții la orice obstacol apare. Marketa și eu am trecut, de asemenea, printr-un proces îndelungat de construire a celei mai bune echipe de profesori. Acesta este o un proces îndelungat care se cristalizează doar după mulți ani de căutare și de clarificare a ceea ce îți dorești și a direcției în care vrei să mergi.
A deveni neînfricat este cea mai profundă provocare, ceva cu ce ne-am întâmpinat cu adevărat pe parcursul drumului nostru spre câștigarea titlului la Blackpool. Să depășești frica de a visa măreț, să te pregătești pentru succes pe o perioadă lungă de timp și să știi, undeva în mintea ta, că s-ar putea să nu se întâmple, este copleșitor. Să faci pasul înainte și să-ți execuți planul fără teamă este o provocare complet diferită și esențială pentru a fi depășită”.
Cum crezi că succesul tău poate inuența și inspira tinerii dansatori din Republica Moldova?
„Cred cu adevărat în celebrul proverb: „Unde este voință, există și un drum”. Chiar și dintr-o țară mică precum Moldova sau, în cazul partenerei mele, Cehia, există o cale de a ajunge pe scena internațională. Sunt dovada că perseverența dă roade și că, dacă îți urmezi cu adevărat visurile, fără să aștepți ca ele să se întâmple, ci făcându-le să se întâmple, ele se vor împlini. Desigur, este un drum lung și greu, iar în cazul meu nu s-a terminat încă, dar sper ca tinerii dansatori să își găsească calea, așa cum am făcut-o și eu”.
Ce ți-ai dori să obții în continuare în cariera ta de dansator?
„Următorul meu obiectiv în cariera de dansator este să câștig toate cele trei mari competiții din lume și să obțin titlul de Campion Mondial. Dincolo de realizările personale, îmi doresc să predau și să antrenez următoarea generație de dansatori, să împărtășesc arta dansului și să-i ajut să se dezvolte în meșteșugul lor. Vreau să aduc un impact pozitiv asupra industriei dansului, în special în Moldova și Republica Cehă, și sper să extind această inuență la nivel mondial. Prin competiții și mentorat, sper să contribui la lumea dansului pe scară globală”.
SURSA FOTO/VIDEO: Arhiva Stas Olarescu, DSI TV, Tomasz Reindl