Intr-o lume in care teama si anxietatea inconjoara adesea vizitele la dentist, exista un medic stomatolog pentru copii care a reusit sa transforme aceste experiente in ceva magic. Eudochia Traista, cunoscuta de micuti ca Zana Maseluta, tanti Dusea sau Dusica este o profesionista dedicata si pasionata de sanatatea orala a celor mici.
„Inspiratia mea a venit de la prima mea fetita. Dupa 6 luni i-au aparut primii dintisori si eram foarte cointeresata ce situatie ma asteapta si ce schimbari sunt. De aceea m-am aprofundat in aceasta tematica. Nestiind in 2015 pe care ramura a stomatologiei sa o iau iata ca ea a devenit simbolul si motivatia mea. Am hotarat sa ma aprofundez in acest domeniu si sa fiu stomatolog pentru copilasi”, a mentionat medicul stomatolog pediatru.
Relatia speciala pe care o are cu copiii s-a dezvoltat in timp. Empatia si rabdarea i-au devenit instrumentele principale, iar talentul sau natural de a se conecta cu copiii a fost perfectionat datorita numeroaselor conferinte si cursuri in domeniul stomatologiei pediatrice. „Baza relatiei pe care o avem cu copii sunt seminarele si conferintele la care ma stradui sa particip an de an. Am invatat de la profesori cum sa o facem frumos, empatic si cu succes, de asta succesul meu se datoreaza in primul rand profesorilor atat de la universitate cat si celor de peste hotare. Stilul personal mi l-am format de la primul an de cand am inceput a primi copilasi pentru ca practic si datorita lor am invatat diferite caractere a copiilor, cum sa ma modelez dupa ei, cum sa ii modelez pe ei dupa mine”, a recunoscut Eudochia Traista.
Pentru a aborda si trata copiii care au frica de a merge la dentist, Eudochia utilizeaza o varietate de tehnici specifice: „Se recomanda consultatia unui copil cu frica chiar in antreu ca sa putem sa facem cunostinta linistit, fara careva aparate si instrumente. Daca ne-am imprietenit cat de cat acolo, trecem in cabinet si la zona de jucarii. Iata in felul asta spalam dintisorii la jucarii, citim povesti ca sa incercam sa ii motivam si sa le spunem ca iata a fost si ursuletul la stomatolog, si fetita. Metoda „Vorbim, aratam si facem pe manute” este foarte des vorbita in cadrul seminarelor. Eu am adoptat aceasta tehnica, o folosesc si se vede succes”.
De la anestezii nedureroase, pana la tehnici de relaxare si premii speciale pentru curaj, Zana Maseluta stie cum sa faca ca fiecare vizita la dentist sa fie o experienta placuta. Pentru a face tratamentul dentar mai usor si mai confortabil pentru copii, medicul stomatolog utilizeaza diverse tehnici adaptate varstei si nevoilor copilasilor.
„Daca se adreseaza intr-o stadie incipienta a unei carii evident sunt tehnici mai putin invazive in care nu sunt implicate anestezia locala sau tratamentul nervului unde e nevoie de rezistenta si rabdare ca sa putem sta aceste 30 de minute, iar cand e vorba de o carie medie sau simpla, vorbim de un tratament de 10-15 minute. Ma bucur si eu si copilul atunci cand reusim sa tratam caria iata la acest nivel. La fel si copilul este entuziasmat ca nu dureaza mult, nu deranjeaza si mai venim si data viitoare.”, a mentionat medicul stomatolog pediatru, Eudochia Traista.
Energia pe care o primeste de la cei mici si prieteniile pe care le formeaza dupa fiecare vizita reprezinta cea mai mare satisfactie pentru ea la finalul unei zile de munca: „Cand finisez ziua de munca ma gandesc ce m-a impresionat si ce mi-a placut si nu numar copii pe care i-am tratat, dar ma gandesc la emotiile pe care le-am trait in acea zi. Practic in fiecare zi imi apare zambetul pe fata pentru ca stiu ca am putut sa legam prietenii”.
In ceea ce priveste importanta igienei orale si prevenirea problemelor dentare, medicul crede ca parintii joaca un rol crucial. „La stomatolog ne adresam de la aparitia primului dinte, nu asteptam pana apar toti dintii si ne gandim ca copilul o sa fie cooperant. Mesajul meu pentru parinti este sa incerce sa viziteze stomatologul la fiecare 3 luni pentru ca, cariile la copii se dezvolta foarte rapid, practic in 2-3 luni de zile pot aparea noi si noi carii, iar daca nu reusim sa le stabilizam atunci tratamantul este in zadar”, a spus in cele din urma Eudochia Traista.