1. Rezervația peisagistică „La Castel”
Rezervația peisagistică „La Castel” se află în apropierea satului Gordinești din raionul Edineț. Ea se întinde de-a lungul râului Racovăț pe o distanță de 5 kilometri. Defileul și peșterile din zonă oferă un refugiu natural pentru vulturi și reptile.
2. Prutul de Jos
Rezervația naturală de stat „Prutul de Jos” a fost înființată la data de 23 aprilie 1991, în raionul Cahul. Scopul principal al acestei rezervații este protejarea, conservarea și studierea ecosistemului de baltă și luncă inundabilă, precum și crearea condițiilor pentru reproducerea speciilor rare.
3. Pădurea Domnească
Rezervația naturală „Pădurea Domnească” se află la o distanță de 185 de kilometri de Chișinău. Locuitorii locali numesc acest loc „Țara Bîtalnilor" datorită faptului că stârcii își fac cuiburi în copaci. Cartea de vizită a rezervației sunt zimbrii – animalele simbol ale Moldovei. În anul 2020, Pădurea Domnească a fost cea mai vizitată rezervație naturală din Moldova.
4. Rezervația naturală „Grădina Turcească”
„Grădina Turcească” este una dintre cele mai vechi rezervații naturale din Moldova și Europa. Ea se găsește între satele Leuntea și Copanca din raionul Căușeni, acoperind o suprafață de aproape 224 de hectare. Aici se întâlnesc diverse specii de arbori precum plopi, stejari petiolați, frasini, salcii și castani de apă, mulți dintre aceștia având peste 100 de ani. Cel mai în vârstă copac din rezervație este un stejar cu o vârstă de peste 280 de ani.
5. Rezervația științifică de stat „Iagorlîc”
Rezervația științifică „Iagorlîc” este amplasată pe malul stâng al râului Nistru, în raionul Dubăsari, ocupând o suprafață de 863 de hectare. A fost înființată în anul 1988 pentru a conserva în starea sa naturală complexul Golfului Goian. În rezervația „Iagorlîc” trăiesc 121 de specii de păsări, inclusiv specii enumerate în Cartea Roșie, precum și 20 de specii de pești și peste 30 de specii de mamifere.
6. Rezervația Naturală „Codrii”
Rezervația Naturală „Codrii”, situată în centrul Republicii Moldova, este un sanctuar al naturii sălbatice, un refugiu al păcii și biodiversității în mijlocul agitației vieții moderne. A fost fondată în 1971 și este una dintre cele mai mari și mai vechi rezervații din Moldova.
7. Cheile Butești
„Cheile Butești” sunt printre cele mai pitorești formațiuni naturale din perioada preistorică, cu dimensiuni impresionante ce se întind pe o lungime de aproximativ 2 kilometri de-a lungul râului Camenca. Această atracție ascunde grote vechi cu o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani, fascinând vizitatorii prin peisajele sale impunătoare și stâncoase neobișnuite.
8. Stânca Mare
Cu o vechime de peste 300 de ani, se ridică impunătoarea „Stânca Mare” pe o distanță de 80 de metri. Aici, iubitorii de senzații tari pot încerca alpinismul, navigând prin trasee extrem de provocatoare de urcare și coborâre pe stâncă, sau pot explora zona cu bicicleta.
Optează pentru confort și stil! Cum poți asorta în această vară cămășile cu pantalonii scurți - FOTO
9. Rezervaţia naturală ştiinţifică „Plaiul Fagului”
Rezervația naturală „Plaiul fagului” a fost înființată în 1991 pentru a proteja pădurile de fagi. Aici se găsesc sectoare distincte de păduri de fagi, unice în Moldova, care se întrepătrund cu pădurile de stejar și carpen. Flora rezervației include 903 specii de plante, iar vegetația pădurilor este dominată de masive forestiere de fag, gorun, frasin, carpen și într-o măsură mai mică, stejar pedunculat.
10. Monumentul natural „O Sută de Movile”
Monumentul natural „O Sută de Movile” cuprinde un teritoriu de aproximativ 1.600 de hectare. Acestea se întind pe lunca Prutului, între satele Branişte şi Avrămeni, din raionul Râșcani. Înălţimea movilelor este de la trei la cinci metri. Cea mai înaltă se află la intersecţia a trei drumuri și are înălţimea de 60 metri.
SURSĂ FOTO: Google; Instagram/classisinternallll